2010. május 31., hétfő

Rekordtermés várható az idén burgonyából!


A tisztelt olvasók bizonyára emlékeznek még "A szélsőséges időjárás hatása a burgonyára" c. oknyomozó riportunkra, melyben az ország ismert szaktekintélyét, Pista bácsit kérdeztük az idei burgonyatermelési kilátásokról. Nos, Pista bácsi ezúttal sem tévedett, és ezt most bizonyító erejű fotókkal is alátámasztjuk.
A hétvégén vendégségben voltunk, és nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a kertben a krumpli pontosan a Pista bácsi által prognosztizált magasságúra növekedett. Íme a szemet gyönyörködtető látvány:


És az eső azóta is esik, tehát a további növekedés biztosított.
Ennek örömére főztem is gyorsan egy burgonyatartalmú ételt, természetesen azt, ami a blog olvasói számára is legkedvesebb: ebédet.


Az üzemi konyha területe mellett a gyengébbek kedvéért a bal oldalon látható, "Ügyelj a tisztaságra!" feliratú információs táblát helyeztem el.

Természetesen ez alkalommal is maximálisan szem előtt tartottam a blog olvasóinak érdekeit, így a blog Vezérigazgatótanácsának utólagos szóbeli jóváhagyásával, - mely később írásban visszavonásra került, de a visszavonó nyilatkozatot utólag szóban érvénytelennek nyilvánítottuk - előrehaladott tárgyalásokat folytattunk a blog tudományos hátterének erősítése céljából.
így örömmel jelenthetem be: Blogunknak tegnapelőttől fogva van vegyész szakértője!
Hamarosan olvashatunk a burgonyatermelés és a vegyészet összefüggéseiről.

Néhány plusz információ a fotópályázatról: Igyekeztünk a lehető legjobban leegyszerűsíteni a pályázati kiírást. Sajnos nem sikerült. Tudtuk, hogy blogunk látogatóinak értelmi képességei kellően korlátozottak ahhoz, hogy olvassák a blogot, de hogy ennyire, erre sajnos nem számítottunk. Tehát még egyszer: a fotópályázat határideje: 2010. június 15. Ezt követően kerülnek közzétételre a beérkezett művek, nem pedig egyesével.

A vírustámadástól pedig nem félünk: Ma már komoly növényvédőszerek vannak a krumpli vírusos megbetegedésének kezelésére. további felvilágosításért lásd Vasné P. Etelka írását itt (Gondolom a vasnepe.hu oldal csakis az előbb említett hölgy oldala lehet)

Egyelőre ennyi, de majd még igyekszem összeszedni a gondolataimat.
Ja, és még egy: Már csak ma lehet pályázni a verspályázatra!

2010. május 25., kedd

"A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!" - újabb pályázat

Lezárult a blog első közvéleménykutatása, mely arra irányult, melyik olvasóink szerint a legfinomabb krumplis étel.
A végeredmény a következő:
1. Az ebéd - a szavazatok 80%-át kapta
2. A krumplistészta, a rántott hús krumplival és a krumplistészta - a szavazatok 6-6%-át kapták
Nem kapott szavazatot a krumplileves és a paprikás krumpli.
A fentiekre való tekintettel Blogunk Vezérigazgatótanácsának Kultúráltsági Műveltségi Főosztályának Intelegencijanövelési Alosztálya kiírta újabb közvéleménykutatását:

Ki mondta az alábbi, szállóigévé vált mondatot:

"A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!"

Egyben Blogunk Vezérigazgatótanácsának  Pályázati Főosztályának Közétkeztetési Részlege újabb pályázatot ír ki:

Legyen az Ön krumplilevese a krumplilekvar.blogspot. com hivatalos krumplilevese!

Nevezés feltétele és módja: Küldje el az Ön által főzött krumplileves fotóját a blog hivatalos e-mail címére.
A beküldött krumplilevesekről a blog olvasói szavazhatnak, a legtöbb szavazattal rendelkező krumplileves megkapja az elismerő: "A krumplilekvar.blogspot.com hivatalos krumplilevese" elismerő címet, az ahhoz járó díszoklevelet, és a felbecsülhetetlen értékű blogszerkesztői dicséretet.

A pályázat határideje: 2010. június 15. 24.00.

2010. május 20., csütörtök

Összegzés

A blog elindításakor voltak bizonyos kételyeim azt illetően, vajon érdekel-e igazán valakit a burgonya, mint téma. Érdemes-e időt pazarolnom rá?
Nos, örömmel állapíthatom meg, hogy kételyeim teljességgel megsemmisültek.
Verspályázatunkra már 13 pályamű érkezett, és még mindig van 10 nap a befejezésig! Ráadásul nem csak mai művek, hanem József Attila , Illyés Gyula, Váci Mihály versek is idézésre kerültek. (Nem is beszélve a 12. műben említett "tévelyegve tajtékzó tovatűnő denevértakony"-ról, és a 13.-ról, Sekszpír Aladár kiváló művéről!)
Nos, nagy csata várható mind az I. díjért, mint pedig a legfárasztóbb műért járó különdíjért, ez már most megállapítható.
Külön köszönet törzsolvasónknak, Jámborka néninek, aki ellát bennünket receptjeivel és jótanácsaival.
Nagy költőnk (jómagam) legújabb művével biztatok mindenkit a további szíves együttműködésre:

Tehát továbbra is csak tessék, tessék, lehet, lehet,
Mert jól fog lakni az, ki sok burgonyát ehet!

2010. május 17., hétfő

A szélsőséges időjárás hatása a burgonyára

Amint azt a tisztelt blogolvasók is megfigyelhették, az elmúlt napokban országunkban rendkívüli mennyiségű csapadék hullott le. Érthető, hogy minden burgonyakedvelő állampolgárt foglalkoztat a kérdés: Vajon milyen hatással lesz az a sok csapadék az ez évi burgonyatermésre?
Blogunk Vezérigazgatótanácsának Burgonyavízállósági Főágazatának Alosztálya megkereste a tárgyi  ügyben az ország egyik jeles burgonyaszakértőjét, és feltette a mindenkit foglalkoztató kérdést:
-Pista Bácsi, mekkorára fog nőni a krumpli ekkora esőzés után?

Nos, a válasz, melyet az alábbiakban is idézünk, és fotón is bemutatunk, bizonyára örömmel tölti el blogunk valamennyi olvasóját:

-Ekkorára e! De ha még három napig annyi eső leesik, mint ami a hátam mögött látszik, akkor elrohad az összes a földben, és rizsát ehetünk egész kettőezertizennyócig.


2010. május 6., csütörtök

Tájékoztatás a "Verspályázat" állásáról

Nagy örömömre szolgál, hogy a meghirdetett verspályázatra már az első héten 8, színvonalasabbnál színvonalasabb pályamű érkezett be, melyek olvasása után a kultúra nyüszítve menekül a legközelebbi sarokba, és rettegve húzza meg magát.
Felhívom a tisztelt pályázók figyelmét, hogy a nevezési díj (5kg burgonya) lerovásának módjáról nyilatkozni szíveskedjenek. Mivel a pályázat teljes egészében a modern, XXI. századi követelményeknek megfelelő szemléletű, így külön igazolás nélkül, csupán nyilatkozatot adva elfogadható a díj lerovása. (Pl.: az anyósom csütörtökön a brazil sorozat után elültette; vasárnap megettem az ebédhez krumplipüré formátumban, stb.)
Szeretném felhívni utolsó 3 pályázónk, Attila, Gyuszi és Misi figyelmét, hogy műveikből nem érződik ki a vasút és a burgonya közti összefüggés, kérem, értelmezési nyilatkozatukat ez ügyben közölni szíveskedjenek, ellenkező esetben pályaművüket kénytelen vagyok érvénytelennek tekinteni.

Várjuk a további műveket.