2010. április 20., kedd

Köszöntő

Sok szeretettel köszöntöm a blog olvasóit.
Mivel egy másik blogban rá kellett ébrednem, mennyi embert foglalkoztat a krumpli, a történelmi szükségszerűség diktálta, hogy létrehozzam e blogot.
Várok minden megyjegyzést, észrevételt, feljelentést, panaszt és közérdekű bejelentést, mely a krumplival kapcsolatos, vagy esetleg mégsem.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Előszó és ajánlás is egyben!
Nagy hiányt pótol ez az oldal mindazok számára akik valamilyen formában kapcsolatban vannak a krumplival!Ezt nem lehet kihagyni!Olvassa Ön is és természetesen fogyassza!!!!!....
Szavaimat zárnám egy örökbecsű és érvényű vasutas slágerrel,mely a krumpliról szól:
"Megy a gőzös,megy a gőzös Kanizsára
Kanizsai Kanizsai állomásra
Elöl ül a masiniszta Hátul meg a krumpli fejű Tisza Pista"P.O.

netuddki írta...

Kedves Pepita Ofélia úrhölgy!
(P.O. rövidítés szerintem csak ezt takarhatja)
Köszönöm értékes gondolatait, melyet volt szíves és megosztott a blog olvasóival. Bejegyzése arra ihletett, hogy írjak egy verset a vasút és a krumpli kapcsolatáról, melyet egy új blogbejegyzéssel teszek közkinccsé hamarosan.

Névtelen írta...

A burgonya, más néven a krumpli, már több száz éve egyik legfontosabb alapélelmiszerünk. Amerika õslakossága már több ezer év óta ismeri és termeszti az Andok magasabb fekvésû részein, Mexikóban, Peruban, Chilében. Amerika felfedezése után a 16. században került Spanyolországba, majd innét terjedt el fokozatosan egész Európában. A legenda úgy tartja, hogy a spanyol királyi udvarban az amerikai útról hazatért hajósok mutatták be elõször az odasereglett elõkelõ társaságnak. A fõurak kóstolgatták, vizsgálgatták, de nem tartották ízletesnek. A zöld termésétõl még kellemetlen gyomorgörcsöket is kaptak. A fehér virágai azonban nagyon megtetszettek a gazdag hölgyeknek, és a burgonya mint kerti növény terjedt el az országban. A 17. század végén és a 18. század elején rendkívül kevés gabona termett Európa nagy részén. Ennek hatására bekövetkezett súlyos éhínség kedvezett a növény gyors elterjedésének.
Magyarországon II. József uralkodása idején kezdték el termeszteni. Kezdetben nem fogadták kitörõ lelkesedéssel nálunk sem. Népszerûsége csak az 1815. évi nagy éhínség után nõtt meg. Ma rendkívül kedvelt, sokoldalúan felhasználható alapélelmiszer. Számos ételünk alapja, nem maradhat ki a magyaros étrendbõl. Gondoljunk csak az ízletes paprikás krumplira, a burgonyalevesre vagy a fõzelékre. De elmaradhatatlan alapanyaga a krokettnek, a pürének éppúgy, mint a gombóc- vagy nudliféléknek.
A burgonyáról sokan azt tartják, hogy hizlal, pedig ez nem igaz. A testsúlygyarapodásért nem a burgonya a felelõs, hanem a zsiradék, amiben kisütjük, vagy a vaj vagy margarin, amit hozzáadunk. A burgonya sok szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, amelyben sok fehérje és rostanyag is található, sõt jelentõs mennyiségben még C-vitamin és kálium is. A C-vitamin hõkezelés hatására könnyen lebomlik, ezért készítésekor erre mindig figyelni kell.
A napfény hatására megzöldült gumókban szolanin nevû méreganyag található, ezért készítésekor erre fordítsunk figyelmet, és az elszínezõdött részeket felhasználás elõtt mindig vágjuk ki.

Szóval jöjjön ide mindenki aki szereti, nemszereti!
Ha szereted, hogyan?
Ha nem szereted, miért nem?
Kedvenc belőle készült ételeid, és a receptje?

én szeretem a
- krumplipürét
- tócsni(macok)
- dödölle(ganca)
- sztrapacska(nyögő, ühüm)
- palacsintatésztával leöntött krumpli
- krumplifőzelék
- krumplileves(kolbászos, habart!)
- sültkrumpli
- és a legfinomabb számomra az természetesen az ebéd!!!!!!

Jámborka néni

Névtelen írta...

A krumpli nagyon finom

Névtelen írta...

Recept ajánló,özv.Kondorosi Kerek Ernőné Jámborka nénitől

Kedveskéim,mivel sokan kértétek,hogy osszak meg veletek recepteket ezért szívesen eleget teszek neki.Örülök,hogy boldogultatok a letöltéssel.Ja és bárkinek ha gondja van a kibernetikával jelezze!Továbbra is szívesen segítek!


Virslis krumpli saláta

10 db virsli (Pennys Bábolnai:279 ft.,nagyon finom)Nem kell megfőzni ,elég megfosztani a bőrétől és lekarikázni!!!
60 dkg főtt kockázott krumpli(új krumpli a piacról)
1 nagy fej lilahagyma
2 db. újhagyma lekarikázva
majonéz
1/2 l tejföl

1 kk mustár

A hozzávalókat össze keverjük ,jó ha egy éjszakát áll a hűtőben Aztán a vendégeinkkel együtt(5 személy :nem vonat elfogyasztjuk)Na ehhez berakom szegény jó uram fogsorát ,bár ha kinyitom a szám, csukva marad a fogsor.. de szép emlékek fűződnek hozzá…
Ezek után jó étvágyat kívánok!

Még egyszer maradok tisztelettel :ö. Kondorosi Kerek Ernőné ,Jámborka néni

Krumpliföld írta...

Örvendek a blognak :)

netuddki írta...

Kedves Krumpliföld!
Blogunk Vezérigazgatótanácsa örömét fejezi ki amiatt, hogy örvendesz a blognak.
Látogasd továbbra is a krumplilekvar-t, mely hamarosan az ország legnagyobb virtuális burgonyaültetvényévé válik (sőt, még Dunán tulis 'a la Polgár Jenő)