2010. augusztus 9., hétfő

Hírek, aktualitások

Rövid várakozás után végre megkaptam "a zengedélyt", így a Kulturális ellenjavaslatok listája menüpont alatt találhattok egy újabb hivatkozást, ami Timi krumpliskertjébe kalauzolja el a tisztelt burgonyafogyasztókat. Erről a kertről már olvashattatok a blogon ehun e.

Előrehaladott tárgyalásokat folytatok annak érdekében, hogy legyen a blognak hivatalos burgonyaábrázolója. Amennyiben sikerrel járok, úgy új rovat indul, "A hét műtárgya", vagy "A hónap műtárgya" címmel. Ez jelentős színvonalnövekedést eredményezne a blog számára.

Még fontolgatom, beszámoljak-e arról a felháborító eseményről, amit pénteken láttam, és ami törzsolvasónkat, Jámborka nénit illeti. Engem az a vád ért nemrégiben, hogy krumpli helyett főzőtökkel üzletelek. (Olvasható ehun e, a hozzászólások közt.) Nem szeretném az idős hölgyet rossz színben feltüntetni, de egyértelműen bebizonyosodott számomra, hogy ő a helyi záptojásmaffia irányítója!!! De ezt csak akkor írom meg részletesen, ha valaki könyörögve kéri, mert jóindulatú vagyok.

Még egy kulturális javaslat: Holnap Erópa Kuturális Fővárosában a Buena Vista Social Club költséghatékony koncertje lesz. A megtakarított belépőjegyköltségen vegyetek burgonyaszirmot, vagy krumplicukrot....
Valószínűleg ott fogok megint ülni a lépcsőn, ha valaki arra jár, szívesen megtisztelem azzal a kitüntetéssel, hogy szóba állok vele. (Ha nem, akkor majd monologizálok magamban, ahogy szoktam...)

40 megjegyzés:

Névtelen írta...

itt vagyok ujra. Az volt, hogy a falu valami pályázati témába nyerte a faluházba a számittógépeket és álítólag 2éven at nem kelletett fizetni az inter netér, mer ez beletartozott a témába. Lement a 2év, senkise fizette az inter net dijat, erre a matáv kikapcsolta a vonalat. A mi polgármessterünk meg eggy ojan szerencséttelen nőszeméj, hogy még eggy ijen nincsen! Alig várom, hogy őszel leválcsuk. Eggy hónapba tellett hogy, megércse, hogy most már a falunak kell fizetni a témát, úgyhogy múlt héten kötötték vissza a telefonosok a vonalakat. Azóta meg a szünet miatt a fijatal suttyók játcanak egész nap, most is úgy kelletett szétcsapnom közüttük, hogy ideférjek.
De mostmár remélem tudok majd irni egykét témába ha lessz időm.
Osijecko

Piszok Alfréd írta...

Már hiányzott T. megjegyzéseivel :-)

Jámborka néni írta...

Tisztelt Osijecko Úr!

Örömmel értesültem arról a témáról,hogy a burgonyaflotta fedélzetén Ön is megjelent!Már aggódtunk ebben a témában,..de megértjük,hogy ez az inter net téma igen érzékenyen érintette a falu népét,köztük Önt is,még akkor is ha má nincs matáv!(éljen a MÁV,az örök....)
Kérem olvassa visszamenőleg a hozzászólások témáját,felhívnám a figyelmét Sekszpír Aladár Önnek szánt nagylelkű ajándékára,melyet itt olvashat az 5.hozzászólás témájában,kérem olvasás után követelődzzön a Vezérigazgatótól ebben a témában:

http://krumplilekvar.blogspot.com/2010/07/verspalyazat-eredmenyhirdetes.html

u.i.Netuddki Blogigazító akkor lesz lámpafű téma vagy nem lesz???

ö.Kondorosi Kerek Ernőné Jámborka néni

netuddki írta...

Osjecko úr!
Kérem, ne tegye ezt többé olvasóinkkal!!! Ha kell, gyűjtést szervezünk, hogy fizethessük a Matávot!!! A suttyók közt meg szét kell csapni, mert az nem lehet, hogy ne gazdagítsa blogunkat észrevételeivel!

Jámborka néni írta...

T.Netuddki blogigazgató Úr!

Itten az a téma,hogy lesz e lámpafüves téma-e vagy nem-e lesz-e lámpafű téma,mer akkor népfelkelés lesz!!

Egyébként a záptojás a legjobb bomba,ezér gyüjtöm!!!Ditmár Klodó Úr a kékfényben esztet nem tutta,le is csukták érte!!!!

Jámborka néni

Krumpliföld írta...

Jámborka néninek:
Panada (főtt kenyér - a fogatlanoknak) -
Főtt kenyértől egyszerűbb étel nem létezik a világon, ezt fogom elkészíteni. Gyorsan utánagugliztam a szakácskönyves polcon, és kiderült, hogy van toszkán változata is, ami csupán néhány tojással gazdagabb, és a nem csak simán, hanem lereszelve szétázott kenyér miatt minden bizonnyal szimpatikusabb állagú is - mert bizony ennek a levesnek? ....nem mondom ki na, hogy milyen állaga van, de evés közben az az érzése támad az embernek, hogy beszedett egy jó kis doveberi begfázást, khgrrrrr, phö.
És hogy mindez miért a fogatlanoknak? Mert az olasz paraszti konyha eme gyöngyszeme az idősek és a gyerekek kedvenc eledele volt egykor. (És én nem is gondoltam volna, hogy manapság is elő-előfordul a hagyományőrzőbb családok asztalán!)
Mostanában egyébként nem adom fel olyan könnyen, így a legközelebbi húslevesnél a toszkán változattal próbálkozom; azt majd kissé antiautentikusan, ropogósra sült zsályalevelekkel a tetején fogom tálalni, mert szerintem ehhez a csatakos-mállós-nyálas-nyúlós halmazállapotú paraszti ételhez kifejezetten illik.
Aztán egyszer csak megbarátkozunk, a panada meg én.
Panada - il pan bulìt
Hozzávalók: 400 g száraz kenyér, 1 l húsleves vagy 7,5 dl víz és 2,5 dl tej, 2 babérlevél, 1 zsályalevél, 30 g vaj vagy egy kevés olívaolaj, érlelt sajt.
A száraz kenyeret a levesbe aprítottam, hozzáadtam a babérlevelet, és az egészet gyakran kevergetve addig főztem, amíg az egész krémes állagú lett (ezt a "krémes" állagot nem én találtam ki, a szakácskönyv írta). A levest még forrón tányérokba szedtem, a tetejét meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, reszeltem rá egy kávéskanálnyi Grana Padanot. A tányérba szedett leves felét megettem, kb. egy fél evőkanálnyit A Gyereknek adtam - nem kérette magát -, a többit pedig közös megegyszés alapján Artúrnak adtuk.
Nem lepődnék meg, ha valaki magyar verziót is fel tudna mutatni!

Névtelen írta...

Kedves Krumpliföld!

Hofi egyszer megkérdezte"Te vizuális vagy?"....Akkor most eltátom a számat egy széles mosolyra!(a többi az úsztatóban van)

Jámborka néni

Krumpliföld írta...

Csak nehogy jöjjön éjjel a fogtündér, mert ha elviszi, csak aprót hagy, és az nem annyi, hogy újat lehessen csináltatni :)

Névtelen írta...

Egyetértek. A Matáv csak hagyja békén a vonalakat. És kérem szépen a főcenzor urat, hogy kicenzorálni legyen szíves a receptet, mert nincs benne krumpli! :-))
Suzy

Krumpliföld írta...

Dear Suzy,
Ön nem tud külföldiül, az egyik idegen szó krumplit takar :)
(Nagyon egykövetfúj a vezetőséggel, meg lesz jelölve a szagszervezeti lapján.)

Kékszakállú Wágner írta...

Pletykázó asszonyok - Weöres Sándor

Juli néni, Kati néni
- Letye - petye - lepetye! -
Üldögélnek a sarokban,
jár a nyelvük, mint a rokka
- Letye - petye - lepetye! -

Bárki inge, rokolyája
- Letye - petye - lepetye! -
Lyukat vágnak közepébe,
Kitűzik a ház elébe
- Letye - petye - lepetye!-

netuddki írta...

Egyelőre nem cenzorálok, de Krumpliföldet a Vezérigazugatótanács utolsó figyelmeztetés utáni figyelmeztetést követő ismételt figyelmeztetésben részesíti: Még egy burgonya nélküli recept, és Delete.
A közzétett recepttől elhatárolom magam, az étel fogyasztását határozottan ellenjavallom.
(Gondolom Artúr, aki ezt az anyagot - mert krumpli hiányában ez nem nevezhető ételnek - elfogyasztotta, a disznó lehet...)
Egy követ sem fújok, mert az tiszta őrültség: Minek fújjam, talán meleg, és hogy lehűljön??? Vagy odébbguruljon???

Krumpliföld írta...

Élénken tiltakozom :)
Minden bejegyzésemben szerepel a krumpli, ha máshol nem az aláírásomban :)

Pepita Ofélija helyett Éne írta...

Követ fújni a helyi SPA-ban lehet, rokoni kapcsolattal kedvezményes belépővel.
Krumplit is süthet rajta :)

Pepita Ofélia írta...

Kedves Suzy!

A kicenzorálni szó és a smucig szó Netuddki úr szavajárása és a tájszólásáról nem is beszélve....Fújják csak azt az egy forró követ,de egy húron is pendülhetnek,majd én gitározok!

Kedves Osijeckó Úr!

Önnek szintén gitározok,de még meggondolom,lehet,hogy szájharmonikázok!"A számittógépeket,szerencséttelen nőszeméj,eggy hónapba tellett hogy, megércse..,úgy kelletett szétcsapnom közüttük.."..Önt is elárulja a szavajárása...Vigyázat Tudomki,még akkor is ha nem akarja...!!!


Pepita Ofélia és a Kágébé

Krumpliföld írta...

Drága Offélijám, (krumpli) csakhogy megjöttél, (burgonya) olyan elveszett voltam itten (krumpli) a nagy ellenségeskedés (burgonya) közepette :)
muszáj beszurkálnom, mert kitörölnek ittenet

netuddki írta...

Ha a t. asszonykórusnak nem tetszik e rendszer, ezentúl én magam nem fogok kommentálni.
Más nevében meg nem akarok nyilatkozni hirtelenjében módfelett.

Burgonyamező írta...

Bevallom, nagyon megijedtem, hogy színes és sokoldalú személye Netuddki oldala nem akar kommentálni :(
Megkövetem kicsit - nem azért mert oldaldobozt szeretnék (de igen, azt is) - http://www.farmit.hu/rde/farmit/hs.xsl/-/html/yara_burgonya.htm ezzela krumplis oldallal :)

Csülök - John Fowler írta...

Keresem régi ismerősömet aki valamikor Boulanger néven mutatkozott be, de az még az elátkozott part előtt volt, mert utána már Török Szultánnak nevezték a nadrágja miatt, de mindig írt bőven levelet és abban a Netuddki aláírás szerepelt. Érdeklődöm, ön-e az a csavargó, aki kavarja mindig, de kiderül időnként, hogy annyira nem is rossz, de igazi barátsága a mai napig kétséges.
Egy nagyobb borotvaszappan szállítmány miatt keresem, hátha felvenné a kevésbé jövedelmező burgonya mellé.

Jámborka néni írta...

Tisztelt Netuddki!

Tárgy témája:Protkócijó

Mivel olvastam,hogy a Siklós szpában lesz szépségvetélkedő 3-100 éves korig,de tudja kissé nehézkesen járok és a határidőt lekéstem.Augusztus 07.-éig lehetett jelentkezni!(http://www.siklosfurdo.hu/index-3.html)
Mivel Ön szoros rokoni kapcsolatban van a Főmuftival,vagyis Drágámmal ezért protkócijót kérek,hogy a fényképes jelentkezésemet csúsztassa nekije oda!Szeretnék én a Balkán szépe,ha más nem réme lenni augusztus 14.én 17h-tól parádásan de izibe!

u.i.Még tartogathat valamit számomra a jövő,a krumpliblog brigádnaplójába betesszük a koronát!Nemtom udvarhőgyeim lesznek-e?Mit szósz ehhez Krunplifőd????

ö.Kondorosi Kerek Ernőné Jámborka néni

Pepita Ofélia írta...

Netuddki!!


Én szeretnék az egyik udvarhölgy lenni!Én is szép vagyok!Én is szeretnék protekciót(arra jó lesz ön,addig felfüggesztem a sztrájkot) és fényképet is kérek!De azzal nem értek egyet,hogy Jámborka néni koronát akar...neki már van aranyból!!!!Kérjék meg csak hogy mosolyogjon egyet!!!Adjanak neki inkább pálmát!

Pepita Ofélia

Névtelen írta...

Nem érten, mér baj azha valakinek nincs annyi iskolája, mind az átlagnak. Az lehet hogy nem hejesen irok, de ettőlmég szerintem érthető. Külőmben meg abba a témába irok és aszt amit akarok.
Egyébbként meg az Osijecko az rövid o keziccsókolom! Előbb nézni kéne mitirsz, utánna okoskodni!
Osijecko

Krumpliföld írta...

Kedves Jámborka és Offélijám, én is jelentkeznék a rémségversenyre,
T. Netuddki lenne szíves az én képemet is odatolni Drágámnak? Nekem nem kell se korona - protykóm van - se érem, se semmi, elég az udvarnői díj :)

Piszok Alfréd írta...

T. Osijecko, kérem ne sértődjön, itt talááán Dear Suzy tanult kicsit többet, talán még 9 iskolája is van. Netuddki is elkezdte pl. a gimnáziumot, de kémiából felfüggesztették gyakorlatilag, tehát ő sem sok iskolát járt :) Nekem megvan a nyolc, 2 első, 5 második és a tánciskola :)

Pepita Ofélia írta...

Tisztelt Osijecko!

Én másra gondoltam,például arra,hogy Ön sokkal intelligensebb mint a sokéves átlag különösen,ha összefog Netuddkival....mintha "Őt" hallanám....Szeretem az írásait..ezután is kíváncsian várom!Hozzá tartozik,mitöbb hozzánőtt a bloghoz csakúgy mint Jámborka néni!Csak így tovább!!!

Pepita Ofélia

Virág írta...

Krump Lee Chyng és Krump Lívia
Egy csepp mese álmodozóknak...
Réges-régen, mikor még a hegyek meg sem születtek, mikor a mezők vajúdva hozták világra vadvirágaikat, a krumpliföld közepén élt egy kicsiny tündérlány, Krump Lívia. Krumplivirágszirom volt a bölcsője, lágy szellő ringatta álomba minden éjjel. Rózsaszín selyemruháját vidám pókocskák szőtték, kis cipellőjét levélvágó hangyák tervezték. A menyegzőjére készült éppen a ragyogó mosolyú krumplitündérherceggel, Krump Lee Chynggel.
Egy nap csíkos-barna felhő borította be a ragyogó, napfényes eget. Krumplibogársereg hangos visongással vetett véget a vidám hétköznapoknak. A vezérük hátán egy gonosz tekintetű paradicsom manó ült, aki feleséget keresett magának a napfényes krumpliföldön, hogy sötét Paradicsom-manóföldön, hol örökké éjszaka volt, őt mindenben kiszolgálja.
A kicsiny tündérlány hiába próbált elrejtőzni egy krumplivirág oltalmat nyújtó szirmai alá, a fürkésző szemek meglátták. Erős, krumplibogár karmok ragadták meg a szívtelen manókirály utasítására, majd a levegőbe emelték, hogy hazavigyék.
Manóföldön sosem sütött a nap, mert még ő sem szeretett erre járni, ahol ennyi gonoszság lakozott a szívekben. Messze elkerülte ezt az országot. Ezért kihaltak a fák és a virágok, nem volt élet a kertekben, csak sivatag és kopár pusztaság mindenütt. A sötét hegyvidék legsötétebb zugában volt a manóvár. Ennek is a legsötétebb szobájába zárták a manók a kis tündérlányt. Közben a jóképű tündérherceg, a kínai Krump Lee Chyng keresőexpedíciót szervezett a menyasszonya után. Minden állat és tündér készséggel ajánlkozott.
Krump Lívia naphosszat sírt a börtönében, de a gonosz paradicsommanó nem engedte ki a toronyszobából, mert félt, hogy megszökik. Egy siket egérrel őriztette naphosszat, akit nem hathatott meg keserves sírása.
De egy nap, egy kicsi pókocska mászott be az ablakán, és nagyon megsajnálta a kis tündérlányt.
- Miért sírsz ilyen keservesen te szépséges leány? - kérdezte együttérezve.
- Hogy ne sírnék, mikor holnap lesz az esküvőm a gonosz tekintetű manóval!
- Ne félj kis Krump Lívia, megszabadítalak innen!
- Hogyan szabadíthatnál meg, mikor a torony túl magas, lemászni nem tudok. Nincs menekülés számomra - zokogott szívet tépően Lívia.
- Csak bízz bennem, és éjjel nyisd ki az ablakod, ha hármat koppintok rajta.
Azzal le is ereszkedett egy láthatatlan pókfonálon.
Elérkezett az éjszaka. Amikor a Hold áthaladt a vár felett három koppintás hallatszott az ablaktáblán. Krump Lívia kitekintett az ablakon de semmit sem látott a sötét, szédítő mélységben.
- Hú-hú! - hallatszott ebben a pillanatban, ő pedig ijedten hőkölt hátra.
- Ne félj kislány, hú-hú, de megijedhettél tőlem - mondta a szomorú szemű fülesbagoly. - Gyere, mássz át a szárnyamra, és kösd magad hozzám erősen ezzel a vastag pókfonállal.
Líviának a torkában dobogott a kis szíve, de pontosan azt tette, amit a kedves bagoly mondott. Egy szempillantás alatt a magasba emelkedtek, majd sebesen repültek vissza krumpliföldre. A kis pók mind a nyolc lábával intett búcsút neki.
A tündérherceg, Krump Lee Chyng már nagyon várta, hogy mikor érkeznek meg a menyasszonyával. Hiszen a kis pók rokonai már előre meghozták a jó hírt. Mikor Lívia megérkezett, nagyon megörült neki, és még aznap nagy lakodalmat is csaptak. A gonosz képű paradicsom-manókirály szégyenében elbújt a várában, és feleségül vett egy sunyi koboldlányt. Végül mindenki boldogan élt, és talán még ma is élnek, ha meg nem haltak.

-Vége-

Névtelen írta...

Ofélia! Neked kényszerképzeteid vannak, nem ártana kezeltetni magad: A 'cenzorál' szerepel kb. kettővel az én írásom felett,a 'smucig és sajnál 300Ft-ot' kifejezést pedig a postból vettem ki Ctrl+C, Ctrl+V módszerével. Ha nem érted, kérdezd meg az informatikusodat. :-))
Azt bevallom, meg kellett néznem, mit jelent a smucig (google-ban, informatikusod, stb.), mert nem értettem a postot, mifelénk a smucig az piszkosat, koszosat jelent. Egyébként meg le lehet rólam szállni.
Remélem netuddki meg csak viccel szokása szerint, mi az, hogy az író nem ír be???
Ez a mese nagyon tetszik, este elmondom a gyerekeknek!
Suzy

Wagner a Kékszakállú írta...

Ofika, kérem ne általánosíccson, a szavakat mindenki használhatja, nincs levédve. Különösen az egykorúak szokták ugyanazt a szót ugyanúgy torzítani.
Virág
Nagyon a szép krumplis mese.

Pepita Ofélia írta...

Dear Suzy!

Te nagyon kedves,humoros vagy,teljesen elaléltam soraitól!!!!Pont olyan normál tartományba tartozol mint akivel egy húron pendülsz.,bár a normálisat sértésnek vetted egyszer,úgyhogy akkor az ellenkezője.....Ezt vedd bóknak!!!Ő pontosan így taglal,fejteget,visszautal ahogy most tetted!Ügyi vagy!De tudom ez csak vízijó..Ez pedig csak egy játék,amit nem kell véresen komolyan venni!Nyugi!Inkább nevezz be Te is a Balkán szépe versenyre!

Pepita Ofélia

Burgonyamező írta...

Kedves Suzy, tudjuk, hogy a
barátok hasonlóan gondolkodnak és beszélnek. Vagy azért barátok, mert ez már régen is így volt, vagy hatottak egymásra. Madarat tolláról...
Szépségversenyre gyere Te is :) A dobogós hely biztosítva van :)

Krumpliföld írta...

Offélijám, azt hiszem, a hosszútűrés szép erényét gyakorolni kellene...
a csuda gondolta, hogy mindenkinek egyszerre gurul el a gyógyszere (szándékosan hallgatok az együttpendülésről, mert lassú vagyok a szólásra)
Mindenkinek bőséges burgonyatermést :)
Puszó, neveltanyád :)

Virág írta...

Kedves olvasók, örülök, hogy tetszett!
Mit szóltak hozzá a gyerekek Suzy?

Névtelen írta...

Ofélia, nem nevezek a versenyre, de ha lesz a blog szépe választás, azon igenis elindulok! :-))
A mesét sajnos elfelejtettem, mire hazaértem, talán majd ma.
Suzy

Névtelen írta...

A mesét meghallgatták, de nem volt különösebb lelkesedés.
Suzy

netuddki írta...

Szerintem nem megfelelő művészi átéléssel adtad elő.

Névtelen írta...

Lehet. Jó lenne, ha lenne feltéve valami video, hogyan kell előadni. :-))
Suzy

Névtelen írta...

Az valószínűleg nem lesz, de ha ráérek, felteszem azt a hangfelvételt, amin van rá minta.

Névtelen írta...

Roppant kíváncsi lettem! :-))
Egyébként tényleg jó lenne egy oldaldoboz...
Suzy

netuddki írta...

Ne kezdd már Te is!
Mondjuk az lehet, hogy közvéleménykutatást végzek, legyen-e oldaldoboz, vagy sem. Aztán azt teszek, amit jónak látok...

EverYbodY írta...

Tegye ki, ha meg nem tetszik, vegye le. Ne lustálkodjon itten.
A krumpli- és egérkeásás mellett a blogot ne hanyagolja.