2010. május 25., kedd

"A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!" - újabb pályázat

Lezárult a blog első közvéleménykutatása, mely arra irányult, melyik olvasóink szerint a legfinomabb krumplis étel.
A végeredmény a következő:
1. Az ebéd - a szavazatok 80%-át kapta
2. A krumplistészta, a rántott hús krumplival és a krumplistészta - a szavazatok 6-6%-át kapták
Nem kapott szavazatot a krumplileves és a paprikás krumpli.
A fentiekre való tekintettel Blogunk Vezérigazgatótanácsának Kultúráltsági Műveltségi Főosztályának Intelegencijanövelési Alosztálya kiírta újabb közvéleménykutatását:

Ki mondta az alábbi, szállóigévé vált mondatot:

"A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!"

Egyben Blogunk Vezérigazgatótanácsának  Pályázati Főosztályának Közétkeztetési Részlege újabb pályázatot ír ki:

Legyen az Ön krumplilevese a krumplilekvar.blogspot. com hivatalos krumplilevese!

Nevezés feltétele és módja: Küldje el az Ön által főzött krumplileves fotóját a blog hivatalos e-mail címére.
A beküldött krumplilevesekről a blog olvasói szavazhatnak, a legtöbb szavazattal rendelkező krumplileves megkapja az elismerő: "A krumplilekvar.blogspot.com hivatalos krumplilevese" elismerő címet, az ahhoz járó díszoklevelet, és a felbecsülhetetlen értékű blogszerkesztői dicséretet.

A pályázat határideje: 2010. június 15. 24.00.

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Igazgató tanács!

Egy észrevételt bátorkodom tenni:
Hogy ez a kép elég homályos!!Pedig föltettem a harminc dioptriás szemüvegem és a nagyítót is elővettem.Nincs bizonyíték a kép alapján,hogy valóban krumpli van a tányérban!És ha más van benne???Nem akarok példákat leírni!

ö.Kondorosi Kerek Ernőné Jámborka néni

netuddki írta...

T. Jámborka néni!
Blogunk Vezérigazgatótanácsának Fotófeltöltési Főosztályának Homályosítási Alosztálya szándékosan döntött úgy, hogy homályos fotót tesz fel tárgyi ügyben.
A homályos fotó feltételével is szándékoztunk igazodni az Ön értelmi képességeihez.
Ezúton is köszönjük Önnek, hogy megkíméli blogunk olvasóit példák leírásától.

Névtelen írta...

Kedves szerkesztő Úr!

Lenne egy észrevételem a pályaműhöz! Nagyon teccik a terítő! Milyen módon juthatnék hozzá, ill. szerezhetném meg saját használatra a fürdőszobámba kilépőnek? Előre is köszönöm a terítőt! Ha megkaphatom megköszönöm! Köszönöm szépen! Fíl dánk!

Üdvözlettel DuciFőnök.

Névtelen írta...

Szeretném megjegyezni, hogy olvasgatva ezt a blogot megállapítottam, hogy nagyon komolytalan dolgok jelennek itt meg! AKárha a Vezérigazgató Úrra, Jámborka nénire, vagy a versírókra gondolok. Én úgy gondolom hogy ez helytelen, ezért a mai napon nekiáltam egy olyan számítógépes vírus kifejlesztésére, amely összeomlasztja ezt a blogot, de úgy, hogy írmagja sem marad. Még a blog elindítója is írmagolva lesz! Különben meg mikor teszik már fel a pályaművemet a krumplileves versenyben????

Gyuri, egykori DuciFőnök.

Névtelen írta...

Az "illustrations and other pictures"
oldalon talaltam ez blog.Ez teccik nekem.Szeretem magyar krumpli.S.W.

Névtelen írta...

Tisztelt Igazgató Tanács és Burgonya Katasztrofális Védelmi Szakfőosztály!

Szívügyemnek tekintek minden Bloggal kapcsolatos ügyet a kezdetektől fogva!Éppen ezért azonnal cselekvésbe kezdtem,amikor adresszív fenyegetést olvastam,melynek célja,hogy vírussal megtámadják,elfoglalják és megsemmisítsék a Krumpliojjektumot(tokostól vonóstol Jámborkanénistől)Kimentem a fészerbe és drága jó uram permetezőszerei közt találtam olyat amely hatástalanítja a pockokat a baktériumokat,de még a krumplibogarakkal is elbánik,és ez egy olyan hejrerutyutyu vírusirtó és kémrobot irtó program,amely még atomtámadás ellen is veéd!Teccik érteni???.hu!!!!Ráadásként beteszem szegény uram műfogsorát,kínosan elmosolyodok,oszt még írmagva se marad semmiféle vírusnak senem!

Ajánlom magamat:ö.Kondorosi Kerek Ernőné Jámborka,de ha kell Vadnéni!

Névtelen írta...

Tájékoztatom Mélyen Tisztelt Netuddki Úrat, hogy nála gyengébb bloggert még nem pipáltam! Rá se bagóz az olgalára. A pályaműveket nem tölti fel. A beírásokra nem reagál. El is düntöttem, hogy egy általam készített, speciális vírussal írmagját is kiírtom ennek az oldalnak, és éppen mikor küldtem volna a cuccot a netre, a gépem bedöglött, mert egy ismeretlen eredetű permetszer (ami semlegesíti a pockokat,krumplibogarakat, baktériumokat és még az atomtámadás ellen is véd - persze csak ha szegény urának a protkója is benne van) kiiktatta a laptopom windows matricáját és nekem attól kezdve kámpec volt. Ezek után le is tettem az írmagírtásról.Inkább ártalmas pletykákat fogok róla terjeszteni és ö.Kondorosi Ernőné Jámborka néniről. ELőre is elnézést, és hamarosan küldöm az igazkrumplileves páylázatomat!! Kivi vagyok hogy felrakja-e Netuddki Úr!

Gyuri.

netuddki írta...

Kedves S.W.!
Nem tutom pontossan, Te nem e az a S.W. vagyol e, aki a kittti blogjaban is szok neha beirrni, de hogyha de, akkor mink tegedet szivessen bevalasztunk a vezerigaszgatotanacsba, mer akor te vagyol az elso kulfoldi, igy akkor mattol fokva nemszetkoszi lett a oldal!
Irjad meg, te ki vagyol, es mijjen krumplis eteleket szerecc enni ebedre.

netuddki írta...

Kedves György!
Tárgyi terítő megszerzése ügyében a közbeszerzést javasoljuk Önnek, mint legegyszerűbb eljárást: Látogasson el a terítő fellelési helyére, és amíg elvonja a figyelmet, közbe szerezze meg.
Egyben tájékoztatjuk, hogy pályaműve - melynek fáradságos, anyagot, erőt, energiát nem kímélő elkészítését ezúton is köszönjük - 2010. június 16.-án kerül közkinccsé tételre a blog olvasóinak okulása céljából. Örömmel vettük, hogy bejegyzéseivel megteszi az Öntől elvárható legkevesebbnél valamivel többet a színvonal kellően alacsonyan tartása céljából, még ha ez azzal is jár együtt, hogy az Ön megtisztelő jelenlétére való tekintettel valószínűleg újabb szakembert - gyógypedagógust - kell alkalmaznunk.

Névtelen írta...

Szeretném megköszönni a gyógypedagógus felajánlását, valóban szükségem lenne rá! Ezt főleg abból veszem észre hogy erre az oldalra irogatok. Kicsit rosszúl esett, hogy Vezérigazgató Úr állítása szerint a krumplilevesek csak 16.-án kerülnek feltöltésre, ezzel szemben megjelent a főoldalon egy bogrács és egy tányér krumplileves. Persze biztos azé me itt is begyűrűzött a korrumplició és Netuddkiúr már most kampányol barátja főztye mellett! Ám ennek ellenére én nem adom fel, és szeretném megszerezni legalább a 2. helyet! Hamarosan küldöm az új pályázatomat - és ezt veheti mindenki, még Jámborka néni is fenyegetésnek -, mivel arról nem volt szó, hogy egy személy csak egy pályaművet küldhet be!!! (Persze lehet hogy Netuddki Főtanácsos Úr most majd megijed és hoz egy olyan szabályt, hogy ez nem leheccséges.)

Őszinte tisztelettel? György

Névtelen írta...

És a terítővel kapcsolatban:

Kedves Netuddki Úr! Köszönöm a meghívást, kérem küldje meg a terítő fellelhetőségének címét és az időpontot, mikor átvehetem!

Köszönöm? György

netuddki írta...

T. György!
A megjelent étel nem került benevezésre a pályázatra. Nem a barátom főzte, hanem én. Ha Ön elegendő televízióreklámot nézne, tudná, hogy barátom a Medve sajt, a sajt pedig nem tud főzni.
Felhívom t. figyelmét, mivel Ön már nem első alkalommal tetszik megnyilvánulni fenyegető és ijesztegető hangnemben, Vezérigazgatótanácsunk egyrészt nem ijed meg Öntől, mert tudjuk, hogy Ön bár magas testalkatú személynek tetszik lenni, de mégsem nem a jeti, akitől félni kellene; másrészt Vezérigazgatótanácsunk az ilyen fenyegetések ellen bármikor kész a Rózsa Sándor féle szankció alkalmazására.

Névtelen írta...

En latogat kitti blog.Igen kulfoldi vatyok orul hoty elso.Y love you sült krumpli Mc Donald's
S.W.

Névtelen írta...

Tisztelt Művezető Tanács.

Szeretném azt a félreértést eloszlatni, miszerint én fenyegetőzöm! Nem kérem, én csak kérek! Mikor legutóbb fenyegetőztem pár hónapja, kitört egy izlandi vulkán! Ma vagy tegnap tört ki vulkán Baranyában? Nem! Hát akkor? Fenyegetőztem? Nem! Ugyi! A másik pedig, hogy én mindíg alkalmazom életemben az Aranyszabályt, ami ugye így szól: "Minden aranyt ide nekem!" Nohát. Remélem kedves Körletezető Tanács, hogy most már tisztán látnak ebben a kérdésben. Szóval hol vehetem át a terítőt?

További szép napot kívánok+ György

netuddki írta...

T. György!
Vezérigazgatótanácsunk a terítőnek tűnő kádkilépő átadására az alábbi alternatívákat dolgozta ki:
-f.hó 5.-én 14.00 előtt néhány perccel netuddki úr személyesen adja át Önnek a terítőt BP. XXI. kerületi helyszínen
-f.hó 10.-én 16.00 - 19.30 között netuddki úr személyesen adja át Önnek a terítőt Pécs Pannonposer Sétatér helyszínen
-f.hó 6.-án 10.00 előtt néhány perccel netuddki úr személyesen adja át Önnek a terítőt BP. XXI. kerületi helyszínen
-f.hó 13.-án 17.00 előtt néhány perccel netuddki úr személyesen adja át Önnek a terítőt pécsi helyszínen
- július hó folyamán Vezérigazgatótanácsunk megbízásából Jámborka néni személyesen adja át Önnek a terítőt az Ön otthonában

Kérjük válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet, de szaporán, és döntéséről értesítse Vezérigazgatótanácsunkat.

Virág írta...

Mivel olyan sokat főzünk burgonyával, hát ismerjük meg alaposan ezt a növényt!

Burgonya, használatosabb nevén krumpli, kevésbé ismerten pityóka, latinul pedig Solanum tuberosum.

A burgonya egyik legfontosabb élelmiszernövényünk. A szénhidrát nagy részét keményítő formájában tartalmazza, fehérjetartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja, ezenkívül C-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz.
Igényeinknek tehát megfelelő, lássuk akkor az övét:

Hőmérsékleti igénye közepes, fényigényét a hazai viszonyok kielégítik, az öntözést szárazabb időszakban, a virágzás és a gumóképződés idején meghálálja. A tápanyagban gazdag, laza, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.

Mi már évek óta március 1-én vetjük a burgonyát. Ez két héttel korábban van az ajánlottnál, de mindig megkockáztatjuk, mert ha bejön és nem fagy el, akkor korán lesz burgonyánk, ha meg mégis elfagyna, akkor sincs nagy anyagi kárunk. Idén 60 tövet tettünk ekkor.

Ősszel előkészítettük már a talajt, azzal, hogy 25-30 cm mélyen felástuk a burgonya ágyást. Ezzel egy időben a szervestrágyázást is elvégeztük.

Tavasszal, amikor rá lehet menni a földre, ültetőgödörbe vetjük az előcsíráztatott burgonyát. Mi rögtön fel is kupacoljuk, így ilyenkor úgy néz ki a föld, mintha tele lenne szabályos sorban vakondtúrásokkal. De van, aki bakhátas műveléssel termeszti a burgonyát.

Június végén szoktunk vetni még egyszer, az októberre, a fagyokra pont kijön a földből, így kétszer van újburgonyánk.

Nyár folyamán kapálás és néha öntözés szükséges, száraz időben, valamint a feltöltögetés, ami nálunk elmarad a vakondtúrásos művelésmód miatt. Így tesszük ezt már évek óta.

A burgonyabogár ellen védekezni kell, amíg tudjuk leszedni őket, leszedjük. utána csak a permetezés van, ha nem győzzük másképp. állítólag a fácánok megeszik a burgonyabogarat.

Felhasználása csak a fantáziánkon múlik!

Virág írta...

Chee Csóka

A csicsóka őshazája Észak-Amerika, Kanada, ahol vadon ma is előfordul. Az indiánok kertjeiben Amerika felfedezése előtt már termesztették ezt a növényt. Hazánkban a burgonya megjelenése előtt, 1664-ben földi alma néven ismerték.
Később kiderült, hogy a csicsóka mindenhol jól megtermelhető, igénytelen, sőt éghajlatra és talajra nézve valamennyi növény közül a legkisebb igényű, amely homokos talajon is kiválóan terem. Jól tűri a száraz, kevés csapadékkal járó éghajlatot. Nem igényel különösebb bánásmódot, csak kapálást.
Ősztől tavaszig vethető és ősszel betakarítható. Zöldje nyáron is takarmányozható. Szárítva pedig télen is hasznos takarmány, nyulaknak, kecskéknek. Leveles szára besilózva napraforgóhoz hasonló tápértékű anyagot ad.
A csicsóka feldolgozásával többen is próbálkoztak, de nem aratott osztatlan sikert. Friss termékként fogyasztva, például vegyes-saláták kiegészítőjeként viszont nagyon eredményes. A gumó alakja a gyömbérre emlékeztet, íze pedig hasonló a sárgarépához.
A nem vagy rosszul emészthető szénhidrát (inulin) tartalom miatt a csicsókát elsősorban kalóriaszegény alap-élelmiszernek kell tekinteni. Mindezek alapján a csicsóka gumó mind a népélelmezésben, az elhízás, a szív és érrendszeri bántalmak, a cukorbaj, a rák megelőzésében, mind az elhízottak és elhízott cukorbetegek diétájában eredményesen felhasználható. Az inulin, illetve a csicsókagumó beltartalma csökkentik a vér inzulin koncentrációját.Így a cukorbetegek táplálkozásában is hasznos lehet.
Mi körülbelül 5 éve termesztünk csicsókát, két fajtáját ismerem, az egyik vörös gumós, a másik fehér színű. Amikor jó trágyás talajban termesztettük, akkor némelyik bokor alatt egy egész vödörnyi is volt a gumókból.
Amikor ősszel felszedjük a gumókat, hogy betakarítsuk, akkor egy-egy darabot hagyjunk a helyén, adjunk egy kis szerves trágyát és jövőre ebből lesz az új bokrunk. Teljesen fagyálló.
Jelenleg, 2-3 méteres magassága miatt telekhatároló sövényként is ezt ültettem. Jelenleg, körülbelül 1,5 m magas.

Forrásanyag: Biokultúra XVII. ÉVF. 4.SZÁM

Virág írta...

Netuddki, megadnád az emailcímed? Küldenék pár krumplis dolgot. Azt hiszem tetszene. :)
De valósat! :)

Nőtanács írta...

Na mi van itt? Egy pályaművel lehet szerepelni állítólag. T. Virág kettővel van fönn. Ezt a kromplumciót...

Névtelen írta...

:)))))))