2010. július 9., péntek

Anyagcsere

Mint azt általános iskolai ismereteinkből tudjuk, az élő szervezetekben végbemenő anyag-, energia-, és információáramlást anyagcserének nevezzük. Ebben a bejegyzésben anyagcsere kifejezés alatt most csupán azt vizsgáljuk, amikor a szervezetünkbe táplálékfelvétel során bejuttatott burgonyatartalmú ételek lebontása során olyan "melléktermékek" képződnek, melyek távoznak szervezetünkből. (Tehát e bejegyzés nem vizsgálja az anyagcserének azt a lehetőségét, amikor pl. egy ruhaanyagot elcserélünk egy másikra, bár kétségtelen, hogy ez a folyamat is anyagcsere.)

Modern világunkban fontos, hogy az anyagcsere során a szervezetünkből kikerülő anyagokat hasznosítsuk, hiszen így kímélhetjük Földünk energiaforrásait, és a megtakarított energiaforrásokat hasznos célokra, pl. a burgonyatermelés előmozdítására használhatjuk fel. Ugyanakkor e bejegyzés nem vizsgálja a burgonyaföldek trágyázásában, és a használt papírzsebkendők tüzelő-, vagy tömítőanyagként való felhasználásában rejlő lehetőségeket.

E bejegyzés arról a lehetőségről ad tájékoztatást, mely az anyagcsere során kilégzett gázok felhasználásában rejlik. A tegnapi napon figyelhettük meg ezt a mi kis falunkban, ahol az osztrák Ortsmusik Pillichsdorf fúvószenekar tagjai költséghatékony koncertet adtak. Az esemény alkalmából  klasszikus művek és "modern" számok feldolgozásai egyaránt elhangzottak. (Pl. az Abba együttesnek az a népszerű dala, melynek magyar fordítását jómagam szereztem, és mely így kezdődik: Mamma mia, mondd meg, hol a pia? Egy sört gyorsan, gyorsan hozzál...)

Az eseményt megtisztelte a blog emblematikus figurája, Jámborka néni is, neki köszönhetjük az alábbi silány minőségű fotót, mert volt olyan rendes és hivatalos közzététel céljából eljuttatta hivatalos e-mail címünkre.


A fotón látható táncos lányok nyakában szereplő rózsaszín tollból sikerült tárgyi bizonyítékként megszereznem egy darabot. Ez azért volt fontos, mert ha a volt menyasszonyom azt a valótlanságot állítaná, hogy én soha nem viszem el őt sehova, akkor csak előveszem a tollat a fiókomból, és tárgyi bizonyítékkal alátámasztom kijelentésének megalapozatlan voltát.

Július 9-én, pénteken 18 órakor a Wind Symphony Orchestra Zabreh (Csehország) és a Tallinn University of Technology Wind Band (Észtország) mutatja be az anyagcsere során kilégzett gázok hatékony felhasználását. Az esemény költséghatékony lesz (idegen kifejezéssel: ingyenes), az így keletkező belépőjegymegtakarítás praktikus felhasználására akciós dobozos hideg sör kapható az utcában lévő áruházban. Fagyizó is van kb. 5 méterre a helyszíntől, de annak igénybevétele kidobott pénz, a lidliben most 69Ft a jégkrém. És még finom is (mint a krumpli).
Ja, és a helyszín: Siklós, Mária utca. (Aki Siklóson volt katona, annak a Beloiannisz utca)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Burgonyügyi Emberjogi Tanácsnak üzenem, hogy - az előző cikk úútolsó hozzászólásukban szememre vetett délelőtt-délután írt hozzászólásomhoz, ami szerint újfent álságosan vagyis enyhén vitathatóan jeleztem beírásom időpontjával kapcsolatban - én NEM ÁLLÍTOK VALÓTLANT!!! Hanem mindssze MEGTÉVESZTEM a környezetemet. Kérem, hogy ezt vegyék figyelembe, mikor a Tisztelt Tanács dönt a sorsomról! Ui.: A holnapi nap folyamán meglátogat otthonomban Jámborka néni, aki majd tanusíttya majd, hogy a terítő-kilépő nem eredeti! Sok szeretettel! György

Névtelen írta...

T.N.B. György úr!

Figyelmébe ajánlom az Önhöz írt 9.hozzászólást!Lásd alant!!!!
Egy jóakaró

Névtelen írta...

És az hová menjen, aki sehol nem volt katona?
Tizedes elvtárs

netuddki írta...

T Tizedes elvtárs!
Ne menj sehova, mert az esemény tegnapelőtt volt. Nézd a pozitív oldalát a dolognak: Így biztosan nem fogsz eltévedni.