2010. augusztus 12., csütörtök

Krumplis mese

Az utóbbi időkben kritikai jellegű észrevételek kezdtek elburjánzani a kommentek közt. Az okát nem teljesen értem, sőt nem is igazán foglalkoztat. Az energiámat inkább a burgonyakutatás felvirágoztatására fordítom, hogy mindig tudjak valami újjal szolgálni a burgonyakedvelő olvasóimnak, ami a krumplival kapcsolatos - vagy nem.

Most két újabb eredményről szeretnék tájékoztatni:

Eszter - a Fürdőző krumplik alkotója - elfogadta a felkérést, hogy legyen e blog hivatalos burgonyaábrázolója, így hamarosan elindítom "A hét műtárgya" c. rovatot. Ezért ha véletlenül valamelyik olvasónk meg szeretne házasodni, és az esküvőre krumplis meghívót szeretne, e blog szerzője azt ajánlja, hogy itt nézzetek körül. A menyasszonyodnak pedig csakis itt vegyél fülbevalót + egy szép képet a hálószobába.

A másik fejlesztés, hogy ezentúl lesz az oldalon krumplis mese is, valamint lehetőség van közreműködni egy krumplis mese írásában. A szabályokat a hivatkozott oldal jobb oldalán olvashatjátok: A mese bevezetője után egymást váltogatva öt-öt szóból álló folytatásokat írunk. A vége lehetőleg : mert, hiszen, de, és... szavakra végződjön, amit a következő játékosnak kell folytatnia és hasonlóképpen nyitva hagyni a végét... A szavak alól egyedül a névelők képeznek kivételt.
Az alábbiakban pedig olvashatjátok az első krumplis mesénket, melyet Virág írt - akit a Vezérigazugatótanács ezennel aranyokleveles burgonyásmeseíró elismerő címmel ajándékoz meg. A mese eredetijét olvashatjátok ehun e, valamint az alábbiakban:

Krump Lee Chyng és Krump Lívia
Egy csepp mese álmodozóknak...

Réges-régen, mikor még a hegyek meg sem születtek, mikor a mezők vajúdva hozták világra vadvirágaikat, a krumpliföld közepén élt egy kicsiny tündérlány, Krump Lívia. Krumplivirágszirom volt a bölcsője, lágy szellő ringatta álomba minden éjjel. Rózsaszín selyemruháját vidám pókocskák szőtték, kis cipellőjét levélvágó hangyák tervezték. A menyegzőjére készült éppen a ragyogó mosolyú krumplitündérherceggel, Krump Lee Chynggel.

Egy nap csíkos-barna felhő borította be a ragyogó, napfényes eget. Krumplibogársereg hangos visongással vetett véget a vidám hétköznapoknak. A vezérük hátán egy gonosz tekintetű paradicsom manó ült, aki feleséget keresett magának a napfényes krumpliföldön, hogy sötét Paradicsom-manóföldön, hol örökké éjszaka volt, őt mindenben kiszolgálja.

A kicsiny tündérlány hiába próbált elrejtőzni egy krumplivirág oltalmat nyújtó szirmai alá, a fürkésző szemek meglátták. Erős, krumplibogár karmok ragadták meg a szívtelen manókirály utasítására, majd a levegőbe emelték, hogy hazavigyék.

Manóföldön sosem sütött a nap, mert még ő sem szeretett erre járni, ahol ennyi gonoszság lakozott a szívekben. Messze elkerülte ezt az országot. Ezért kihaltak a fák és a virágok, nem volt élet a kertekben, csak sivatag és kopár pusztaság mindenütt. A sötét hegyvidék legsötétebb zugában volt a manóvár. Ennek is a legsötétebb szobájába zárták a manók a kis tündérlányt. Közben a jóképű tündérherceg, a kínai Krump Lee Chyng keresőexpedíciót szervezett a menyasszonya után. Minden állat és tündér készséggel ajánlkozott.

Krump Lívia naphosszat sírt a börtönében, de a gonosz paradicsommanó nem engedte ki a toronyszobából, mert félt, hogy megszökik. Egy siket egérrel őriztette naphosszat, akit nem hathatott meg keserves sírása.

De egy nap, egy kicsi pókocska mászott be az ablakán, és nagyon megsajnálta a kis tündérlányt.

- Miért sírsz ilyen keservesen te szépséges leány? - kérdezte együttérezve.

- Hogy ne sírnék, mikor holnap lesz az esküvőm a gonosz tekintetű manóval!

- Ne félj kis Krump Lívia, megszabadítalak innen!

- Hogyan szabadíthatnál meg, mikor a torony túl magas, lemászni nem tudok. Nincs menekülés számomra - zokogott szívet tépően Lívia.

- Csak bízz bennem, és éjjel nyisd ki az ablakod, ha hármat koppintok rajta.

Azzal le is ereszkedett egy láthatatlan pókfonálon.

Elérkezett az éjszaka. Amikor a Hold áthaladt a vár felett három koppintás hallatszott az ablaktáblán. Krump Lívia kitekintett az ablakon de semmit sem látott a sötét, szédítő mélységben.

- Hú-hú! - hallatszott ebben a pillanatban, ő pedig ijedten hőkölt hátra.

- Ne félj kislány, hú-hú, de megijedhettél tőlem - mondta a szomorú szemű fülesbagoly. - Gyere, mássz át a szárnyamra, és kösd magad hozzám erősen ezzel a vastag pókfonállal.

Líviának a torkában dobogott a kis szíve, de pontosan azt tette, amit a kedves bagoly mondott. Egy szempillantás alatt a magasba emelkedtek, majd sebesen repültek vissza krumpliföldre. A kis pók mind a nyolc lábával intett búcsút neki.

A tündérherceg, Krump Lee Chyng már nagyon várta, hogy mikor érkeznek meg a menyasszonyával. Hiszen a kis pók rokonai már előre meghozták a jó hírt. Mikor Lívia megérkezett, nagyon megörült neki, és még aznap nagy lakodalmat is csaptak. A gonosz képű paradicsom-manókirály szégyenében elbújt a várában, és feleségül vett egy sunyi koboldlányt. Végül mindenki boldogan élt, és talán még ma is élnek, ha meg nem haltak.

-Vége
 
Még egyszer köszönöm, Virág, és külön köszönöm, hogy a végén feltüntetted, hogy vége, így még az én olvasóim is megértik...
 
 

21 megjegyzés:

Jámborka néni írta...

Kedves Virág!

Köszönöm a szép mesét,majd este lefekvéskor a fiammal még egyszer elolvastatom magamnak,holnap pedig még egyszer és még egyszer....!Troppauer Hümért pedig megkérjük,hogy tisztelete jeléül foglalja versbe az Ön becses keresztnevét!

Jámborka néni

Piszkos Fred írta...

Kedves Virág, nagyon tetszett a meséd, terjesztem - engedelmeddel.

Én egy Virág vagyok
írta: Troppauer Hümér

Névtelen írta...

Szerintetek emlékszik még Netuddki Úr a krumplileves versenyre? :-)

György(i)

Névtelen írta...

Neeeeeeem

Pepita Ofélia írta...

Krumpliföld kedves!

Hosszantűrök,mert várom a burgonyaleves pályázatot Györggyel együtt..

"Aki pedig kritikát ír,annak hosszan kell tűrnie mások kritikáit is!"(idézet:Sekszpír Aladártól)..Há nem...há de....

Pepita Ofélia

Névtelen írta...

Szép kis mese, de a folytatásos sem rossz! :-)) Bár ahhoz nem tudom, mit szólnának a gyerekek. :-))
Netuddki, ez komoly, hogy nem kommenteled a postokat???
Suzy

Virág írta...

Kedves Jávorja néni, Fred és Trs!

Nagggyon örvendek, hogy teccet a mese. :)


Ui.: Lesz krumplileves pályázat? Mert beneveznék... :)

Jámborka néni írta...

Kedves Virág!

A krumplileves pályázatot ki kell könyörögni...Bár azt mondja ez nem kívánságműsor,nem népünnepély....Viszont az ígéret az ígéret!Én már nem tudom meghatni a tisztelt bologigazítót,mert velem 1043 lépés távolságot tart légvonalban ,pedig krumplicijót is alkalmaztam,hogy retye-rutyám határidőn túli pályázatát Zi-Zi Top "Elgurult a krumpli" című remekét megjelentesse...ennek már három hónapja...

Hátha Önnek sikerül..biztassa!

Jámborka néni

Krumpliföld írta...

Offélijám Kislejányom, Sekszpír Aladárnak teljesen igaza van, ezt az összes NAGY költő és irodalmár tudja..., a többi miatt kell hosszan tűrnünk, sok-sok évünk van rá :P
Várom én is a burgonyaleves pályázatot, gondoltam telerakom zöldbabbal és husival, mint az a csoda, amit nálatok ettem először, és azóta is gyakran előállítok :)

Krumpliföld írta...

Ja és - nem mondom ki a nevét - és nem is címkézem - könyörögtetésben (pl. oldaldoboz) NAAAGY művész.
Kíváncsi vagyok a Zi-Zi Top "Elgurult a krumpli" című remekére is, és a Galla féle Krumplidal sincs indulónak feltéve.

Virág írta...

Fáradt vagyok, egész nap dolgozom a krumpliföldön. Az eszem meg csak a mai krumplifőzeléken jár.

Virág írta...

Kér valaki még mesét?

Névtelen írta...

Virág:
A pályázat határideje igaz, hogy lejárt, de Te még küldhetsz vbe. A pályázati feltételek itt olvashatóak:
http://krumplilekvar.blogspot.com/2010/05/krumplileves-legyen-krumplileves.html

Pepita Ofélia írta...

Kedves Suzy!

Olvashattad Te is,hogy a blogigazgató nem ér rá,az energiáit inkább a burgonyakutatás felvirágoztatására fordítja.A Lelkes Oroszlánok Ligájába folytatásos mesét ír:A nagy krumpli kalandtúra címmel!Bizonyára ez hozzájárul a blog további fel Virág-oztatásához!

Pepita Ofélia

Névtelen írta...

Fel-virágoztatás veszélyes dolog... én szóltam...

Sekszpír Aladár írta...

Tisztelt Igazgató!

Szerintem ez a blog a kutatások nélkül is virágzik!Igazi művészetek tárháza!Lásd hozzászólások!

Sekszpír Aladár

citátum:

A művészet alkotásai különbözők, de a művészi hatás lényege: az egység.
Oscar Wilde

Nőtanács írta...

Netuddki úr
Én még férfiban ilyen hisztiset nem sokat láttam, pedig már megettem a kenyerem javát és már Offijét eszem :P

Névtelen írta...

Ezt nehéz elhinnem, de én nem ismerem személyesen, Te talán igen?
Suzy

Nőtanács írta...

Nem, csak ahogy itt toporzékol.

Krumpliföld írta...

Dear Suzy,
én ismerem, de akkor teljesen rendben van, SŐT csendes, kedves, meg egy csomó pozitív jelző...
na de itt aztán kivetkőzik a jómodorból, ami egyébként mélyen sajátja. Szerintem játssza az egyiket és én tudom is, hogy melyiket :)

Névtelen írta...

Ne tessék offolni Virágocska meséjét...

Mr. Leonszió Misszió