2011. szeptember 27., kedd

Egyperces 14. - Az áruló medve

Azt hiszem minden hozzám hasonló (már ha van még egy ilyen, mint én…) burgonyafogyasztó gyermekkorának meghatározó élménye volt – azt leszámítva persze, mikor a krumplipüré után áttért a héjában sült krumplira szalonnával és vöröshagymával – amikor a háromkerekű tricikli után beülhetett a mellékelt fotón látható orosz pedálos autóba. Persze a mai fogyasztói társadalom az életnek ezen a területén is jelentős színvonalzuhanást hozott magával: A kiváló – és a sima tömörgumi kerekeknek köszönhetően viszonylag csendes üzemű – pedálos Moszkvics járművek helyett a bébitaxinak nevezett műanyagipari melléktermékeken száguldozik a még nem óvodaérett fiatalság. E járművek jellemzője, hogy bordázott műanyag kerekekkel készülnek, így sok száz méterre elhallatszik, amikor a fiatal motoros bandák kint száguldoznak a házunk mellett a parkolóban. Még szerencse, hogy mindezt az anyukák felügyelete mellett teszik, általában ők vetnek véget a mulatságnak, amikor besötétedik, vagy sietni kell haza, mert kezdődik a tévében a meganyál legújabb része.

Az anyukák ilyenkor nem őszinték a gyermekeikhez, nem azt mondják gyermekeiknek, hogy már eléggé kipletykálkodták magukat, és nincs miért tovább maradni, hanem például erre hivatkoznak:
„Menni kell, mert köpött a maci!"
Ez egyrészt elég átlátszó indok, mert olyankor mondják, amikor az m2-n már rég elkezdődött az Esti mese. Másrészt mi jut vajon eszébe a korunk rajzfilmjein szocializálódott gyermeknek, ha azt hallja, köpött a maci?
„Aha, köpött a maci! Szóval Maci Laci áruló lett! Ha ezt Bubu megtudja, a következő részben ki fogja nyírni!”

5 megjegyzés:

Krumpliföld írta...

Behalok. És tényleg így van.

Kati írta...

:))

Névtelen írta...

Vagy Micimackót a Malacka!
Sajnos most 2-3 hétig nélkülöznötök kell az okosságaimat.
Suzy

Krumpliföld írta...

Dear Suzy, nagyon fogsz hiányozni.

Pöndike írta...

Ez a jelenség nálunk is megfigyelhető. Egyetértek Krumplifölddel: "Tényleg így van."