2011. szeptember 7., szerda

Ablaknál ülni

A Csendélet krumplival című kiemelkedő remekmű közzétételekor észrevettem, hogy Eszter csendéleteiben megfigyelhető visszatérő motívumként az ablak. Ennek örömére ígértem egy ideillő zeneművet, amit javaslok is elindítani mielőtt tovább olvasná a tisztelt fogyasztó szerény értekezésemet az ablaknál ülésről.


Szerintem a legszebb ablaknál ülést Tarr Béla A torinói ló című filmjében lehez látni. Az utánozhatatlan Bók Erika ül az ablaknál, és néz kifelé percekig. Nézi a kinti vihart. Ráadásul a filmben gyönyörű krumplikat esznek minden nap. Kedvcsináló a filmhez olvasható ehun e.


Természetesen az ablaknál ülés kérdése sokkal összetettebb problémakör, így egy blogbejegyzés keretein belül részletes képet adni e fontos témáról szinte lehetetlen. Éppen ezért az alábbiakban csupán példálózó jelleggel említenék meg néhány lényegesebb ablakban ülést.

Ott van például Henry Fécamp Rejtő Jenő Csontbrigád című regényéből:
„…Fécamp hegedült. A Bohémek-ből. Azt a dalt, amikor Mimi meghal. Sok érzéssel játszott, szépen, tisztán. És az ablakon keresztül a sivatagot nézte….”

Érdekes megfigyelni a párhuzamot Bók Erikával: Erika a kinti szélvihart és semmit nézi, Fécamp a sivatagot, ahol köztudottan szintén nincs semmi. Mindenesetre a Csontbrigád szereplőinek helyzete sokkal sanyarúbb: a regényben egyáltalán nincs burgonya.

Vagy említhetnénk Léo Delibes Coppélia című balettjét, melyben Swanilda megpillantja Coppélius lányát Coppéliát, aki az ablaknál ül egy könyvet olvasva. Minden reggel ugyanabban a helyzetben ugyanannál az ablaknál van a lány és sosem hagyja el a házat, még krumpliért sem megy el a piacra.
Kenessey Jenő Az arany meg az asszony című operájában pedig Anna az ablaknál ül és nézi a hóesést. Párhuzam Erika viharnézésével, hogy e műben is vihar van kint, de itt hóvihar. Burgonya viszont nincs, ahogy a Coppéliában sem, nem is csoda, hogy kevesen járnak balettre, meg operába….. (Na mondjuk a Tarr Béla filmen is összesen tizenegyen voltunk a moziban, bezzeg a 3D-s animáltvizuálishulladékok előtt kígyóztak a sorok...)

S ha már a színháznál és mozinál tartunk: A Liliomfi című operett IV. jelenetében az összes fontos esemény kapcsolatos az ablakban üléssel, vagy legalábbis az összes fontos esemény az ablak körül történik.

Az angol költő, Robert Browning viszont egy teljes verset írt James Lee asszonya az ablaknál ül, s beszél címmel  A vers csak áttételesen kapcsolódik a burgonyához: Van benne hattyú, a Hattyúk tava pedig egy kiváló balettmű, a balettről és a krumpliról feljebb írtam, így e vers burgonyakutatási szempontból határesetnek tekinthető.

Gárdonyi Géza: Hallatlan kíváncsiság című művében az ablaknál ülés nemzetgazdasági szempontból hasznosabb az eddig említetteknél, itt az I. fejezetben „A mama az ablaknál ül, és női kalapot varr”. Az író az ablaknál ülést használja a drámai feszültség fokozására, mert a III. fejezetben már ezt olvashatjuk: „A mama ül az ablaknál és vörös szemmel varrogatja a kalapokat” A mamának azért vörös a szeme, mert már olyan régóta varrja a kalapokat, és mégsem csökken az államháztartási hiány, és emiatt sokat sír bánatában. Krumpli csak áttételesen van a műben: Az elején Palika letagadja, hogy mit evett, pedig valószínűleg krumpli lehetett az.

Móricz Zsigmond Sárarany című regényében  „A grófné már teljesen kész volt a toilette-jével s a túlfűtött szobában az ablaknál ült.” Ezt összevetve az előző művel megállapíthatjuk, hogy az ablakban ülés nem függ a társadalmi, vagy vagyoni helyzettől, ugyanúgy ülhet az ablakban egy kalapvarrónő, mint egy grófné. E regényben viszont van krumpli a III. fejezet elején.

Az ablaknál ülés kérdésének további fontosságát mutatja, hogy a vakvezető kutyákat kiképzik arra is, ha bemennek egy hivatalba, akkor figyeljék, melyik ablaknál ül alkalmazott, és oda vezessék a gazdájukat.

Ráadásképpen az egykori NDK-ban a Trabantot úgy alkották meg, hogy minden utas az ablaknál ülhessen.

Szinte az utolsó pillanatban sikerült észrevennem, hogy ablakban ülős téma nemrégiben Kitti blogján is volt, ez színesebb a fenti filmkockánál, ezért Kitti utólagos szíves engedelmével az alábbiakban közzéteszem:

Ha valamely burgonyafogyasztónak jelenleg nincsenek az ablaknál ülésről további gondolatai, melyekkel hozzájárulhatna egy hozzászólás formájában e bejegyzés teljesebbé tételéhez, az üljön az ablak elé, és gondolkozzon el a kérdésen, miközben néz kifelé.
(E bejegyzés egyben a rendkívüli kívánságműsor első teljesítése, a kívánságműsor még vasárnap éjfélig tart.)

13 megjegyzés:

Krumpliföld írta...

Pontosan az utóbbi jutott eszembe; Mr. Netuddki invitált (sürgetett) bennünket az autójába: gyertek, ablak melléülhettek. Ami igaz is volt, mert 4-en voltunk. Sőőőt, krumpli is volt az autóban :)

Névtelen írta...

Ez igen! Bár minden kérésem így teljesülhetne!
A főnök úr szerintem jobb, mint a Dévényi Tibi bácsi! :-))
Valódi, mélyre ható elemzés, ez már nagyon hiányzott a magyar kulturának! :-))
A Csontbrigád az egyik kedvencem Rajtőtől. A filmet még nem mertem megkockáztatni megnézni.
Szerintem a lemezborítón vakvezető kutya van, ez azért kimaradt.
Suzy

Névtelen írta...

Szép hétvégét mindenkinek!
Suzy

Pepita Ofélia írta...

Mit tehetnék hozzá?Talán ideillő....
Az ablak mint állandó motívum megjelenik a háttérben és kissé távolabb hanyag eleganciával a föld felett bontott halmazállapotban ugyanő....a bunkeren is sejteni lehet...Mindenesetre a nagy gondolkodókat a motivációban és magvas gondolatok,eszmék kitalálásában kimagaslóan segítette....


http://www.indavideo.hu/video/Fogarassy_Arpad

Pep.Off

Medora írta...

A Trabant témakörhöz fűznék szerény megjegyzést: adott gépjárműtípusban nem az ablakNÁL ült mindenki, hanem gyakorlatilag deréktól felfelé az ablakON.

Pöndike írta...

"Örülök neki", hogy olvashattam az ablaknál ülésről, pláne, hogy ez az én kívánságom volt. Semmi egyebet nem tudok elmondani!

netuddki írta...

Suzy: azért a Dévényi Tibi bácsis hasonlat egy kissé erős.
A Csontbrigád nekem is az egyik kedvencem, bár szerintem nem egy kategória a többivel. Érdekes lett volna olvasni, mit írt volna Rejtő, ha túléli a háborút...
A kutya szerintem is vakvezető lehet.

netuddki írta...

Medora: úgy látom, Neked is volt Trabantod...
Én egy alkalommal még aludtam is Trabantban, pontosabban 4-en aludtunk egy Trabantban.
Annak idején pedig a Kresz-oktatónk azt mondta: "A Trabant nem egy túlműszerezett autó."

netuddki írta...

...az előbb lemaradt, hogy viszont a Trabant az egyik kedvenc együttesem.

Osijecko anyósa írta...

Ma Többen látták együtt Mr. Netuddkit Osijeckoval. Hol a vejem?

netuddki írta...

A fentieket cáfolni vagyok kénytelen. Senki nem láthatott együtt az Ön vejével, ki jelenleg is a hűtőszekrényben tartózkodik, én magam csupán a volt menyasszonyom felvilágosítása után vetettem rá egy megelégedett pillantást ellenőrzés céljából.
Fentieken túl köszönet Önnek, javaslom, tegye rendszeressé e nemes szokását.

Krumpliföld írta...

A kurumpli jót tesz a szívnek

http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/a_kurumpli_jot_tesz_a_szivnek/

ezt mi már régen tudjuk, de hagy tudja meg a világ is

Osijecko anyósa írta...

szóval nem tagadja, hogy egy lakásban tartózkodnak. Ha akarja, rá is pillanthat.