2011. november 17., csütörtök

Kovpakék krumplija

Bizonyára minden tisztelt burgonyafogyasztó jól ismeri a mellékelt fotón látható szimpatikus fiatalembert - aki a fotón már idősebb korában látható -, aki nem más, mint a híres szovjet Szidor Aretmejevics Kovpak partizán tábornok.
E blog hagyományai közé tartozik, hogy rávilágítson a partizánmozgalom és a krumpli összefüggéseire. Ebben a témakörben éppen ezért már örvendezhettek a tisztelt olvasók, és mindazok, akik csak a képeket nézegetik a Lángoló burgonyamezők című film forgatókönyvének. Mostani írásommal arra szeretnék rávilágítani, milyen szerepe van a burgonyának a partizánmozgalom sikerében, és ily módon Kovpakék sikerének a második világháborúban, amely lehetővé tette számomra, hogy a volt menyasszonyom irányába kifejezzem romantikus érzéseimet.
Akinek eddig sikerült volna követnie a gondolatmenetemet, ne csüggedjen, a nehezén már túl van. A fenti összefüggések világosabb megértését elősegíti, ha elolvassa P. Versigora: Tiszta lelkiismeretű emberek című könyvét. Én már megtettem ezt, és így okulásképpen közkinccsé is teszem a lényegesebb részeket. (Ha valaki mégis az egész műre kiváncsi, megveheti nálam a művet ezerkettő + postaköltségért. Ebben az is benne van, hogy dedikálom Kovpak nevében.)

Az első részlet világosan rámutat, hogy ha véletlenül ejtőernyővel ugranánk le ellenséges területen, hogy megtaláljuk partizán barátainkat, de nincs időnk megnézni a gugli-tépképen, jó helyen dobtak-e le bennünket, legjobb ha követjük Zebolov partizán példáját, és elrejtőzünk a burgonyaföldön.
A következő részlet arról világosít fel bennünket, hogyha egy szovjet partizán rendőrnek néz bennünket, mert nem lát ránk rendesen a krumpli lombjától, bátran kiabáljunk ki neki.
Ha fiatal partizánok mulatni szeretnének, feltétlenül szerezzenek be frissen sült krumplit.

Itt pedig a legfőbb bizonyíték, hogy több száz kilométerre kell elmennie felderítésre a partizánnak, az első, amit kérni fog, hogy főzzenek neki krumplit.


Azért - csupán a történeti hűség kedvéért - meg kell jegyeznem, hogy a  282. oldalon így folytatódik a mondat: "...liter ital a katonánál is mindig akad."

Végezetül, a hangulat miatt, és hogy legyen mit dúdolni a jövő héten:

28 megjegyzés:

Krumpliföld írta...

Vééégre. Már sírva vártam - gondolom nem egyedül - a következő bejegyzést.
Ja bülá szovjetszkaja partizanka.
Ezt gyakorlom, hogy ha a krumplik között próbálok elbújni, ne derüljön ki, hogy Tenkes-aljai az akcentusom :)

Krumpliföld írta...

Sir Netuddki, november elsején Voltmenyasszonyával voltak romantikusan költséghatékonyan gyertyafényesen krumplit enni?

Névtelen írta...

Szerintem nagyon sokan olvashatják a blogot, mert akkor tele voltak a temetők...
Szép hétvégét mindenkinek!
Suzy

netuddki írta...

Krumpliföld: Tárgyi napon nem voltam tárgyi helyen, mert nem szeretem a tömeget. Azon a helyen horgászni csak szeretek, mert sok a hal ott.

Pöndike írta...

Ma mondtam Krumpliföldnek, hogy milyen érdekes, hogy a víz mindhárom halmazállapotban előfordul. De aztán együtt sikerült megállapítanunk, hogy nem csak a víz ilyen, hanem a krumpli is. Szilárd: krumpli; úgy, ahogy van (esetleg főzve is, vagy hijába sülten). Folyékony: a krumplipüré egészen kiválóan megközelíti ezt a halmazállapotot. Gáz: amikor ebéd készítése közben finom burgonyaillat terjeng a levegőben. Micsoda felfedezés! De erre is cak a Krumpliföl-Pöndike páros képes :)

"P" írta...

Bocsánat Krumpliföld! Lemaradt a "d" a neved végéről.

Névtelen írta...

Semmi újdonság? Mi van mostanában?
Suzy

Wagner a Kékszakállú írta...

Mostanában sztrájkol a partizánszövetség és a blogíró. Nekem meg felizzott a velem egyidős monitorom, ki kellett cserélni egy kártyával együtt, ami nem a makkász.

Krumpliföld írta...

Írjunk, olvassunk, nézzük a képeket :) Hajrá :)

Tiffanylda írta...

Francba! Nem tudok szabadulni ettől a jó kis számtól!!!... Olyan fülbemászó.., ha bement, nem jön ki!:)))
Voltál-e a kiállításomon?

Krumpliföld írta...

Kedves Tiffanylda, gyönyörűek a munkáid.
Nekem is van néhány nyakékem és egy ékszerdoboz. Kollégám foglalkozik vele. Már volt lámpája kiállításon az iparművészeti múzeumban.

netuddki írta...

A kiállításon nem voltam még, de tervezem. Majd beszámolok róla.
Igyekszem olyan zenéket választani, ami dallamtapadást okoz, örülök, hogy elérte ezt a célt.

Tiffanylda írta...

Krumpliföld, az nem jó, ha mindenen röhögsz, így nem tudlak komolyan venni!...:(

Netuddki, több zenét nem nyitok nálad!...

Krumpliföld írta...

Én már csak ilyen vagyok :)
http://www.betegszoba.hu/hirek/a_kedvesseg_a_genekben_rejlik/
Biza, én meg tovűbbfejlesztettem :)

netuddki írta...

Én Krumpliföldet akkor sem veszem komolyan, ha nem röhög...
Aki nem nyit meg nálam több zenét, az nem is tudja, miről marad le...
Majd én meg megtorlásképpen nem írok nálad több (többszörösen) összetett tippet!

Krumpliföld írta...

Na szépen vagyok itt Veletek. Azért mert valaki öreg, nem kell mindig síkkomornak lennie.
Filippi 4:4 "Mindig örvendezzetek az Úrban. Még egyszer mondom: örvendezzetek!"

Névtelen írta...

Krumpliföld: Értjük elsőre is!
Főnök úr: Bár tudom, e blog nem kívánságműsor, de szeretnék egy közérdekű bejelentést tenni. 25.-e van, és ebben a hónapban még csak két írása miatt örülhettünk. Tudom, hogy ez a hónap a krumplitermelést tekintve holtszezonnak számít, de gondoljon az olvasóinak szakmai képzésére, az is fontos!
Suzy

Krumpliföld írta...

Dear Suzy, talán pont azért, mert a krumpli már betermelve, a föld felszántva, lótrágyázva. Szóval: krumpli felől ideje van, miért ne írhatna.

Krumpliföld írta...

Ja és nem röhögök, hanem kacagok.

netuddki írta...

Ez egy komoly burgonyakutatási blog. Itt kérem szépen nem a mennyiség számít. Nem partizán vagyok, mint Kovpak tábornok, hanem burgonyakutató. Kovpakék esetében hiányosságnak lehetett volna tekinteni, ha csapata egy hónapban csak két vonatot siklat ki, de ebben a blogban ez nem igaz.
Itt a kimagasló minőség kárpótol az ideiglenesen csökkent mennyiségért. Sokszor nem is tetszetek tudni, mennyi munkám fekszik egy-egy bejegyzésben. Most is vannak részben elkészített írások, amik lehet, hogy már ebben a formában is helyet kaphatnának, de nekem még nem tetszenek.
Jelenleg is dolgozom az év végi ünneprontó bejegyzésen, továbbá az orosz Anna Frank esetéből levonható tanulságokon. Egyharmadkész közérzetjavító találkozásom története a látványpékségesnénivel, és készül "A burgonya íróasztalon történő nevelése talaj, víz és tápanyag nélkül" című tanulmány is.
Tessék előre örvendezni, hogy ennyi gondot fordítok a kulturális fejlődésetekre.

Tiffanylda írta...

Ok, örvendezek, hogy kacagsz és várok valami velőtrázó, új bejegyzést! Válogasd át a krumplit, nehogy megbüdösödjön - ilyet szabad írni? - vagy elrohadjon - és ilyet? - a többi!...:) Na, ez egy jó kis spékelt mondat!:)))

Krumpliföld írta...

Ma Pesten krumplispogit vettem-ettem :)

Névtelen írta...

El kell ismerni, hogy a megígért írásokra érdemes várni, mert valószínűleg a Népszabadságban nem olvashatunk ezekről a fontos kérdésekről.
Szép hetet mindenkinek!
Suzy

Krumpliföld írta...

Ma fülvédőt kaptam Sir Netuddkitől, miután egy fél diótortát betoltam az arcomba. Nagyon finom volt, Voltmenyasszonya készítette.

netuddki írta...

Méghogy felet, majdnem az egészet!

Krumpliföld írta...

Azért jöttem el gyorsan, hogy csökkentsem a kísértést :)

netuddki írta...

Tegnap értettem meg igazán, hogy a Mézga családban miért kiabált ki Máris szomszéd, amikor becsengetnek hozzá Mézgáék, hogy "Italt, süteményt eldugni, kutyát elengedni!"

Krumpliföld írta...

Már késő :)