2011. december 6., kedd

A ciszmollnoktün (vagy mi) zongorára és burgonyára

Micsoda véletlen egybeesések történnek némelykor burgonyakutatás közben! Az egész úgy kezdődött, hogy a könyvtárban megtaláltam Wladyslaw Szpilman: A zongorista c. könyvét. Gondoltam, hogy burgonyakutatási célzattal el kéne olvasnom, mert meg voltam róla győződve, hogy Szpilman életben maradásában kulcsszerepet kéllett, hogy játsszon a burgonya. Hétfőn végeztem a könyvvel, el is terveztem, hogy írok róla, erre ma olvasom, hogy Szpilman (amennyiben több krumplit eszik, csak ezt nem írták) éppen hétfőn lett volna száz éves.
A könyv naplószerű, és találtam benne egy ellentmondást bizonyos dátumokat illetően, de szerintem legalább olyan jó, mint a belőle készült Polanski film. A végén szerepel néhány részlet a Szpilman életét megmentő Wilm Hosenfeld német tiszt naplójából.
És most lássuk a könyv tanulságait burgonyakutatási szempontból:
A fentiekből kitűnik, hogy a burgonyafogyasztás, valamint a vele való kereskedés megnövelheti a várható élettartamot.

Ráadásul burgonyába fektetni a jövedelmünket sokkal jobb üzlet, míg a kenyérrel csak két és félszeres a haszon, a krumplival hatszoros!!! (Nem véletlen, hogy a blog Vezérigazugatótanácsa már kezdetektől ezt a befektetési formát javasolja...)
És mi mással lehetne jobban alátámasztani valakinek az ígéretét, mint burgonyával? Persze még jobb, ha a krumpli "hivatalosan engedélyezett". (A hivatali burgonya rokona a hatósági krumpli, de azért nem összetévesztendő a kettő: Míg a hatósági krumplit a kommunisták osztogatják, addig a hivatali krumplit a nácik engedélyezik megvásárolni a leendő burgonyatulajdonosok saját pénzén. Szerintem ezért mondják a svábokra, hogy smucigok...)
A földalatti szervezkedéshez szintén szükség volt krumplira, vélhetően tanulmányozás céljából, mert az is a föld alatt terem.
A fenti eset ékes példa, hogy a babos krumpli milyen keveredést tud okozni, még a főzés és fogyasztás előtt is. Az eset tanulsága, hogy bevásárláskor mindig felül legyen a krumpli.

Itt pedig az ékes példa, hogy nem kell bedőlnünk az utazási irodák ajánlatának: Egy napot mi is megengedhetünk magunknak  teljes luxus környezetben Szpilman módszerével.

Azért hogy legyen mit dúdolni a héten, ideintegrálom a filmből, amikor Szpilman Chopin cisz-moll noktümjét játssza Hosenfeldnek. (A könyvhöz képest a filmben gyakorlatilag csak Szpilman és Hosenfeld találkozását változtatták meg, de hát Polanski sem hülye, hanem kiváló filmrendező. Plusz - illetve mínusz - kihagytak belőle két részletet.)


Itt pedig az igazi Szpilman bácsi játszik idős korában:

17 megjegyzés:

Horváth Ruth írta...

Navéégre, együnk krumplit.

Krumpliföld írta...

Szeretem a
1. Burgonyát,
2. Krumplit,
3. Pityókát,
4. bárminéven ezt a növényt
5. A ciszmollnoktürnt.
6. Polanski nem szimpi, csak nem jön be, hogy miért is.

Névtelen írta...

Mi az a két részlet, amit kihagytak? Érdekelne.
Polanskival kapcsolatban pedig csak annyit, van egy elmebeteg filmje, az Iszonyat, amiben a megbolondult főszereplőnek csírázó krumplik vannak az asztalán (akár blogszerksztő úrnak...)
Suzy

Pöndike írta...

A "vagy mi" kérdésre válaszolva: noktüRn.

Krumpliföld írta...

Drága Okos Pöndikém :) Igeeen :)

Krumpliföld írta...

Ma rakott krumpli fedeles jénaiban 200 C fokon:
alul bacon szeletek, rajta Sir Netuddki Voltmenyasszonya által termelt, birtokomban lévő utolsó darab. Sütés után 3 szelet füstöltsajt ráterítve. Mellé vöröskáposzta :)

netuddki írta...

Ilyen hatással vagyok az olvasóimra: Nemrég írtam Kovpak tábornokról a híres szovjet (tehát vörös)partizánról, erre Krumpliföld rögtön (mármint önmagához képest rögtön...) vöröskáposztát eszik!

Krumpliföld írta...

Csak semmi kapkodás, meg kell azt gondolni :)

Krumpliföld írta...

Ahogy a képet nézem, én fehérnek látom :O (a partizánt)

Névtelen írta...

Krumpliföld, Te hányas voltál történelemből??? :-)
A tábornok már a polgárháborúban is a fehérek ellen harcolt, különben nem lehetett volna a vöröshadsereg tagja!
Suzy

Krumpliföld írta...

4-es az évszámok miatt.
A színek akkor még mentek :)

Krumpliföld írta...

Né, megsértődött a jaúszág:
http://9gag.com/gag/948837?ref=fb

Krumpliföld írta...

Miután elfogyott az 5 hatalmas burgonya, vásároltam tartalékot.
Egy hét után le kellett csírátlanítanom. :(
Ez nem volt elmondható Sir Netuddki Kedves Voltmenyasszonya által termesztett krumpliról. Pedig ugyanott tároltam.
Szóval minőség az MINŐSÉG.
Sir Netuddki tud választani :) Gratulálok :)

Krumpliföld írta...

Krumplis kozmetika:
6+1 módszer, amivel eltüntethetjük a táskákat a szemünk alól:
http://www.hazipatika.com/topics/tudomanyos_borapolas/news/?nid=39146;HPID=8FC670B3-96618F23-E1869F60-D0B43F1E

netuddki írta...

Itt pedig a módszer, amivel visszatehetjük:
http://www.google.hu/imgres?q=%C3%B6k%C3%B6l&um=1&hl=hu&sa=N&biw=936&bih=522&tbm=isch&tbnid=14hlWfsOBapNdM:&imgrefurl=http://fogyokura-tipp.blog.hu/page/4&docid=ipt9tfXKrnqtnM&imgurl=http://m.blog.hu/fo/fogyokura-tipp/image/vizu%2525C3%2525A1lis%252520becsl%2525C3%2525A9s%252520-%252520%2525C3%2525B6k%2525C3%2525B6l.jpg&w=229&h=194&ei=tjHvToaAA-754QSrk-3iCA&zoom=1&iact=hc&vpx=129&vpy=229&dur=1484&hovh=155&hovw=183&tx=106&ty=109&sig=111000275986681123428&page=1&tbnh=135&tbnw=159&start=0&ndsp=9&ved=1t:429,r:5,s:0

netuddki írta...

Igen, a minőség az MINŐSÉG, ezzel egyetértek. És bizony, e két tárgyban fontos a jó választás, már ami a burgonyát és a volt menyasszonyt illeti.

Krumpliföld írta...

Helyes a közösmalom. Tökéletes választás: Voltmenyasszony :)