2012. április 5., csütörtök

Film, alul egy lóval

Ez a bejegyzés olyan lesz, mint az a film, amin alul egy ló található. Vagyis filmajánló. (Szívügyemnek tekintem a lassúbb reakcióidejű burgonyafogyasztók érdekeit, ezért a kedvükért leírom: Film, amin alul egy ló található = film, alján ló = filmajánló.)
Szóval egy filmet szeretnék a tisztelt bloglátogatók figyelmébe ajánlani, főszerepben természetesen krumplival. A film Alfred Hitchkock Téboly című filmje. Hitchkockról tudjuk, micsoda mestere a drámai feszültség fokozásának, ez a film különlegesen mesteri módon burgonyával fokozza a feszültséget. Sajnos az egyes filmajánlók nem részletezik eléggé a krumpli szerepét a filmben, például ilyeneket írnak:
"A Temzéből megfojtott nő holttestét emelik ki, újságok írnak a nyakkendős gyilkosról. A gyümölcskereskedő Bob sorra öli a nőket, a gyanú pedig barátjára terelődik. Egyik áldozata kezében azonban ott marad a nyakkendőtűje, meg kell tehát keresnie a hullát, amelyet zsákba gyömöszölve egy krumpliszállító autóra dobott föl." (Ezt innen plagizáltam)

Én az alábbiak miatt ajánlom a filmet:
Már a film első harmadában rájöttem, ki lesz a gyilkos. A gyümölcskereskedő Bob ugyanis azt mondja egy barátjának, hogy nem szeret krumplival kereskedni, mert csak a gond van vele. Ezzel a mesteri húzással Hitchkock egyértelműen negatív szereplővé teszi Fojtogató Bob bácsit, hiszen melyik burgonyafogyasztónak szimpatikus egy olyan ember, aki nem szereti a krumplit?
Ellenben a Főfelügyelő bácsi egyértelműen pozitív szereplő, mert a felesége otthon bioétrenden tartja, de ő bent a Sótlanjardon titokban sült kolbászt eszik krumplival.
A legizgalmasabb jelenet a filmben, amikor Fojtogató Bob bácsi a barátjának, Ártatlan bácsinak a volt munkatársának, a Másodikáldozat néninek a holttestét egy krumpliszsákba rejti el a krumplik közé, és éjszaka, amikor kihalt az utca, mert mindenki a Meganyálat nézi a tévében, a zsákot elrejti egy burgonyaszállító teherautón. A gond csak az, hogy a Fojtogató Bob bácsinak a nyakkendőtűje a Másodikáldozat néninek a kezében maradt. Ez a nyakkendőtű egy nagy "R" betűt ábrázol, valószínűleg azért, hogy a nők az "R" betűről láthassák, hogy a Fojtogató Bob bácsi egy Rettenetes, Rosszindulatú fojtogató ember. Bizonyítja ezt az a tény, hogy a Fojtogató Bob bácsinak egyetlen magyar nő sem esett áldozatul, mert megértették a rövidítést, így az áldozatai között csak londoni nénik voltak, akik nem tudtak rendesen magyarul. Amikor a Fojtogató Bob bácsi észreveszi, hogy nincs meg a "R" betű, visszamegy a teherautóra, és elkezdi keresni a Másodikáldozat nénit a krumpliszsákok között. A teherautó sofőrje közben megérkezik, és elindul.
Innen nagyon izgalmassá válik a történet. A Fojtogató Bob bácsi már két krumpliszsákot is kibont, de nincs bennük a Másodikáldozat néni. Közben két zsák krumplit lever a platóról, mert nem zárta le a teherautó oldalát hátul. Izgalmak a tetőfokon, az úttesten csak úgy pattog a sok krumpli! A sofőrt figyelmezteti egy autós, hogy álljon meg, mert szöknek a burgonyák. A sofőr megáll, és felcsukja a hátsó oldalát a kocsinak, miközben a Fojtogató Bob bácsi elbújik a krumpliszsákok között. Mikor az autó újraindul, megtalálja a Másodikáldozat nénit az egyik krumpliszsákban, és a kezében ott az "R" betű. A sofőr bemegy egy autós pihenőbe (valószínűleg sült krumplit enni, kár, hogy ezt nem mutatják, szerintem Hitchkock úgy gondolta, már így is túl sok az izgalmakból.) A Fojtogató Bob bácsi megint lenyitja a kocsi hátsó oldalát, és lemászik.
Amikor a teherautó továbbindul, mivel a hetvenes években az angol mellékutak olyan rosszak voltak, mint manapság a magyar újonnan átadott autópályák, megint elkezd potyogni a krumpli, ráadásul kilóg a Másodikáldozat néni lába. Ezt észreveszi két angol rendőr, és mivel nem tudják, hogy a Másodikáldozat néni már meg lett fojtogatva egy kicsit jobban az egészséges mértéknél, megállítják a teherautót, hogy szóljanak, húzzon cipőt a lábára, mert anélkül áprilisban könnyen meg lehet fázni, Anglia ködös vidék, és így kiderül az újabb gyilkosság. (Sajnos ilyen részletesen ez sincs a filmben, csak addig, hogy a rendőrök észreveszik a kilógó lábat, de alapos okom van feltételezni, hogy így történt.)
Közben Ártatlan bácsit lecsukják, de a Főfelügyelő bácsi nem hiába eszik titokban jó zsíros ételeket sült krumplival, rájön, hogy itt valami csalafintaság lehet a dologban, mert az Ártatlan bácsi úgy üvöltözött a bíróságon, mint az a termelő, akinek leette az összes krumpliját az amerikai kolorádóbogár, hogy ha kiszabadul, úgy fejbeüti a Fojtogató Bob bácsit egy nagy szöghúzóvassal, hogy bekékül a feje és csúnya halott lesz belőle. (Ez egyébként nem sikerül neki, mert bár ügyesen megszökik a börtönből, és szerez szöghúzóvasat, de amikor felkeresi a Fojtogató Bob bácsit agyoncsapás céljából, addigra az már elővigyázatosságból egy Újabbáldozat nénit tett az ágyába, és annak már nem sokat ártott a tévedésből elkövetett fültövönsuhintás szöghúzóvasáltal elkövetve előre megfontolt szándékúlag.) Ezért a Főfelügyelő bácsi titokban lefényképezteti a Fojtogató Bob bácsit, és elküldi az egyik segédjét (valószínűleg biciklivel, de ez sincs a filmben, az is lehet, hogy gyalog) abba az autós pihenőbe, ahol útközben megállt a sofőr, hogy kérdezze meg a vendéglőst, hogy nem járt-e arra a Fojtogató Bob bácsi éppen azon az éjszakán? A vendéglős meg felismeri a fotóról a Fojtogató Bob bácsit, még azt is elmondja, hogy volt rajta egy "R" betű, mert Retkes volt az öltözete, és kért tőle egy ruhakefét.
A Főfelügyelő bácsi segédje elhozza a ruhakefét a Főfelügyelő bácsinak, és elmondja, mit mondott a vendéglős. Amikor kicsomagolják a ruhakefét, mert aztaa segéd gondosan betekerte a Népszabadság előző napi számába, a Főfelügyelő bácsi megszagolja, és azt mondja: BURGONYA!!!
Innen már egyenes út vezet a "счастливый конец"-hez, magyarul a happy endhez, a tettes Fojtogató Bob bácsi lelepleződik, és minden bizonnyal elnyeri méltó büntetését, ahogy azt mondani szokás, de ami szerintem ostobaság, mert ki az a bolond, aki büntetést szeretne nyerni, szerintem egy ilyen vetélkedőre nem sokan jelentkeznének, ha meg lenne hirdetve, hogy a főnyeremény életfogytiglan, jó magaviselet esetén negyven év, esetleg harmadolva.
Valószínűleg még a szöghúzóvasat is visszajuttatták a jogos tulajdonosának, mert azt engedély nélkül vette el az Ártatlan bácsi.

Szóval izgalmas film volt, az összes körmömet lerágtam amikor potyogtak lefele a krumplik!
(Lehet, hogy ez a bejegyzés a túlzott tyúkhúrfogyasztás mellékhatása???)

4 megjegyzés:

Pöndike írta...

Hát ez annyira teljes körű és részletes "film, amin alul egy ló van" volt, hogy a filmet meg sem kell néznem, mert már tudom, miről is szól.
És ugye az a lényeg, hogy a krumpli a főszereplő, ha jól vettem ki :)

Krumpliföld írta...

Szerintem is csak, és kizárólag jobb lehet ez az aljjánló, mint a film. Neeem nézem meg.
Éljenek a krumplik. Meg a burgonyák.

Névtelen írta...

Jaajjj, azt hiszem, ki kell vennem egy nap szabadságot keddre, mert nem lesz elég 3 nap, hogy ezt feldolgozzam! :-))
A Psycho ehhez képest esti mese. (Tényleg, abban nincs krumpli?)
Suzy

Wagner és a többiek... írta...

Mi vót a tikhúrban? Mitszed Maga?