2012. április 28., szombat

Krumpli a vízben

Lothar-Günther Buchheim A hajó című könyvében egy német tengeralattjáró történetén keresztül mutatja be, milyen szerepe volt a krumplinak a tengeri hadviselésben a második világháború alatt.  A könyv alapján készítette Wolfgang Petersen a számára nemzetközi sikert hozó "Das Boot" című filmjét.
Az alábbiakban foglalom össze a könyv tapasztalatait burgonyakutatási szempontból:
A tisztelt burgonyafogyasztókat bizonyára foglalkoztatja, hogyan lehet tájékozódni a víz alatt. Természetesen térkép segítségével, de ez még nem elég, mert hiába van térképünk, ha nem tudjuk, hol vagyunk. A megoldás természetesen a burgonya.
A víz alatti hajózás során kulcsszerepe van a megfontolt, jól megtervezett burgonyamozgatásnak, mint az alábbiakból is kitűnik.Valószínűleg ezért nem tengeralattjárókról árusítják manapság a krumplit, hanem mondjuk kockaladák utánfutójáról.
 Unalmas az élet a víz alatt, de azért aki akarja, megtalálhatja magának a szabadidő eltöltésének kulturált módját.

Egy tengeralattjárón fontos, hogy felkészült legyen a személyzet. Ezért gyakorolni kell a bombatámadásokra való felkészülést, a robbanások szimulálására természetesen burgonyát javasolt felhasználni. Egyben a gáztámadásra is felkészíti a legénység tagjait.
A könyvben szereplő tengeralattjárósúlyosan megsérült, és a tengerfenékre merült.  Érdekes megfigyelni, hogy min gondolkodott az író ebben a szorult helyzetben, amikor nem lehettek biztosak benne, hogy nem fognak a hajóban megfulladni.


Természetesen ilyen reménytelennek tűnő helyzetben sem csak magára gondol a tudatos burgonyafogyasztó, hanem eszébe jut az utoljára elfogyasztott krumpli sorsa is.
Egyébként holnap elültetem a krumplit.


8 megjegyzés:

P. írta...

Csak egy kérdésem lenne az olvasottakkal kapcsolatban: 'Az unalmas víz alatti életet dobd fel egy kis krumplihámozással' - ez csak a tengeralattjáróra vonatkozik vagy búvárfelszerelésben is lehet csinálni?

Krumpliföld írta...

Tegnapi krumpliültetésre:
javítson ki, ha tévedek: Drága, Kedves, Szép, Okos, Aranyos, Türelmes Voltmenyasszonya ültetett, Ön csak ásogatott.

Névtelen írta...

Hány hektáros a főnök úr burgonyaföldje???
Suzy

Everybody írta...

Dél-dunántúl nagyrésze :-)

Névtelen írta...

Szépen kérem, legalább hogy dúdolni zudjak a héten.....
Suzy

Tiffanylda írta...

Csak azt tudnám, hogy honnan szerzel ennyi, régi cél-irodalmat!?:D
A krumplit már kapálják, lassan kiszedik!:) Lekéstél! Vagy a volt menyasszonyod lassú?

Névtelen írta...

Bloggerúr, Pihennye már ki a pihenését, oszt karmoljon má újabbrészt.

Névtelen írta...

Úgy látszik, nagyon támadnak a krumplibogarak.
Suzy