2015. január 23., péntek

Képeslap egy burgonyaminősítőnek

Komoly dilemmát okoz minden burgonyatermelőnek, hogyan vészelje át azt az ingerszegény időszakot, amikor a burgonyát már betakarította, így sem krumplit kapálni nem lehet, sem pedig a krumplibogarak ellen nem kell védekezni.

Többféle lehetőség is van (csak sorjában, lesz szó azokról is...), én jelenleg egy képeslapgyűjtemény feldolgozásával próbálom átvészelni ezt a nehéz időszakot. Ebben az a jó, hogy az ember komoly irodalmi élményekkel gazdagodik, ezek közül szeretnék megosztani egy igazi gyöngyszemet a tisztelt burgonyabarátokkal. Egyben elemzem is e kortörténeti dokumentumot.
A lapot egy Zsiga nevű burgonyaellenőr részére küldték, ami abból derül ki, hogy az író megemlíti: "...nincs primőr áru, amit minősíthetnél".

Az is látható, hogy az író kiválóan javára fordította az akkori magyar oktatási rendszert. A lap 1969-es keltezésű, és írója Hong-Kongot olyan városnak nevezi, amit "a plutokrata antidemokratikus agresszor fasiszta kapitalista kizsákmányoló tőkések" a világ egyik legremekebb városává fejlesztettek. Aki ilyen szép mondatokat tudott alkotni, az bizony sokra vihette akkoriban, nem véletlen, hogy az író a képeslapot San Franciscoból adhatta postára...

Az író a fentiek mellett nem csak az akkori történelemórákon figyelt oda, hanem a közgazdaságtan alapjait is szépen elsajátította. Jól látszik ez a "dollárból jól, olcsón lehet itt élni" megállapításából.

Az író azzal zárja sorait, hogy Hong-Kongba szeretne menni nyugdíjba. Remélem, ezt a szándékát azóta megváltoztatta, és itthon maradt. Végülis dollárból jól, olcsón lehet élni itt is. 


Tanulságként mára ennyi elég, a blogon keresztül hamarosan egy olyan képeslapokkal kapcsolatos szolgáltatást indítok, amire nincs példa a világon, persze csak ha érdekel valakit..... A bal oldali oldalsávot tessenek figyelni, már nem sok van vissza.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hamarosan??? El lehet képzelni, mikor lesz az a hamarosan, ha a blog írásában tartott RÖVID szünet két évig tartott

Névtelen írta...

Csak így lazán... a Kösz,öntő oldalról..."(Más blogoktól és weboldalaktól eltérően nem lennék képes olyan feliratokkal ámítani az olvasóimat, hogy: "Hamarosan", ........stb

netuddki írta...

Értő szövegolvasás, kérem:
a Kösz,öntő oldalon egy reális határidőt - 3 évet - tűztem ki, amikorra egy öntőmunkás képét fogom kitenni.
A hamarosan az meg néhány napon belül, legalábbis az én időrendem szerint. (És mivel hamarosan, már meg is történt)