2011. május 25., szerda

Távoli burgonyaföldeken - Felsőszölnök, az ország legnyugatibb krumpliföldje

Bizonyára a tisztelt burgonyafogyasztók elgondolkodtak már rajta, hogy hol található az a krumpliföld országunkban, mely legközelebb van becses növényünk őshazájához? Nemrégiben a volt menyasszonyommal felkutattuk, és meg is találtuk: E jeles hely Felsőszölnök mellett található, amint az az alábbi műholdképen látható.


Szóval az úgy volt, hogy ahogy azt tavaly megígértem, ismét meglátogattuk az Őrséget, hogy tanulmányozhassuk az ottani burgonyatermelési lehetőségeket. Kézenfekvő volt, hogy ezt az utunkat összekössük az ország legnyugatibb krumpliföldjének felkutatásával. A híres ültetvényt a legegyszerűbben úgy találjuk meg, hogy a faluban követjük a piros jelzést, ami a közeli hármashatárhoz vezet. Az utolsó háztól kb. 1km-re van a krumpliföld, itt parkoltunk le, amint az a fotón is látszik. (Innentől már elég rossz az út a hármashatárig)


 Nagy szerencsénk volt, mert az ültetvény tulajdonosa egy kedves idős házaspár éppen kapált, plusz tököt vetett, amiből majd tökmagolajat fognak sajtolni. A néni elmondta, hogy sajnos egy kissé elfagyott a krumpli.


Ha már itt voltunk, azért még felmentünk a hármashatárhoz, ami a krumpliföldtől még kb. 2,5km. Ezeket láttuk többek között:

 
Ez az első határkő a magyar, majd a szlovén oldalról fotózva:


Ez pedig a hármashatárt jelző kő, balra Szlovénia, jobbra Ausztria:
Mindez térképészetileg:

A szlovén oldal van a legigényesebben kialakítva, még egy kis játszótér is van, az osztrákoktól egy igénytelen módon horganyzott pad van kitéve. (Aki wc-re szeretne menni, vigye az okmányait, a szlovén oldalon található.). Burgonyasütő- és fogyasztóhely van kialakítva.
 

Visszafelé láttunk még egy kígyót, de nem szaladt el, egyrészt mert nincs lába, másrészt mert meg volt dögölve.
És egy csókolózó csigapárt
Az őrségi burgonyás helyek felkutatásáról szóló beszámoló folytatása hamarosan következik. Elhatároztam azt is, hogy felkeresem az ország legdélibb krumpliföldjét is hamarosan. Aki pedig vállalná, hogy meglátogatja a legészakibb és a legkeletibb ültetvényt, azt Vezérigazugatótanácsunk Kiváló Legszélső Burgonyaföldkutató címmel jutalmazza.

Végezetül:
9 megjegyzés:

MacccHiano Koimbrá Dellá Koronijjá Ijázvédó írta...

Navééégre

Krumpliföld írta...

Szerintem is teljesen jó, meg köszönjük, meg minden, de a csigáktól nincs engedély, meg szemeltakarás fekete csíkkal és egyáltalán a személyiségi jogok...

Névtelen írta...

Szép helyen jártatok!
A főnök úr mostanában átment virágfotográfusba?? Remélem, krumplivirág is lesz.
Suzy

Osijecko anyósa írta...

Nem találták meg az én vejemet?

Névtelen írta...

...és mit dúdoljak a héten???
Suzy

Névtelen írta...

Szép hetet mindenkinek!
Kitartok, akkor is!
Kitartás, éljen Szalacsi!
Suzy

Don Fülig írta...

Nomosmáoszt újjjat írjon Kend.

netuddki írta...

Suzy - a krumplink virágzik. Nem vagyok virágfotós, csak egyszerűen szerényen ehhez is értek.
O. anyósa - Őt sajnos nem, csak a kígyót...
Suzy - Ez a jelmondat kiváló, gratulálok!
Don Fülig - Írtam, de ez nem változtat semmin a kívánságműsort illetően.

Horváth Ruth írta...

Nos akkor mentem, megkeresem, de ne reménykedjetek, én nem veszek el :)