2010. június 3., csütörtök

Dzsem Borbála - III. rész

(Az előző rész tartalmából: Jámborka néni gyermekkora: elvégzi iskolai tanulmányait, majd segít megtalálójának a gépzsírból és krumpliszeszből való szeszfőzésben. Róla nevezik el az első dzsemborit. Az 1920-as évek végén járunk ekkor…)

Miután R. Sándor és Jámborka néni előrelátó módon már 1920-ban megkezdte a gépzsírból és krumpliszeszből előállított ital gyártását, így a családnak nem okozott gondot az 1929-33 évi nagy gazdasági világválság átvészelése.

Ezt követően azonban nehéz évek következtek Jámborka néni életében: Az 1934-1945 közti időszakban partizánként harcolt Idaho állam területén a náci Németország ellen. Mint ismert, 1934-re Hitler lett Németország birodalmi kancellárja és elnöke is egy személyben, ezzel a teljes hatalom a kezében összpontosult. Jámborka néni már ekkor felismerte, milyen veszélyt jelentene az Egyesült Államok számára, ha a németek partra szállnának Amerikában, és elfoglalnák a fontos burgonyatermelő államokat . Ezért is választotta a hozzá csatlakozó partizántársaival fő bázisául Idaho államot, hiszen ez az állam adja az USA burgonyatermésének 33%-át. Jámborka néni jól mérte fel a hátborzongató lehetőséget:

Kérem, a következő két mondatot csak rendkívül erős idegzetűek olvassák el:

Ha ez a tagállam elesik, az USA-ban élő embereknek egyharmadával csökkenteniük kellett volna a burgonyafogyasztásukat. Még végiggondolni is szörnyű!

(Aki az előző két mondatot nem olvasta, most már nyugodtan olvashat tovább. Aki az előző két mondatot elolvasta, és azok rendkívüli módon felzaklatták, talán jobban tenné, ha itt mára befejezné az olvasást, vagy esetleg inkább Jurij Andrejev: Miért győzhetett a bolsevikok pártja c. művére térne át, mely hasonlóan tanulságos, ám lényegesen kevesebb ijesztő eseményt dolgoz fel.)

Jámborka néni csak Stirlitzéhez  hasonlítható acélos logikájával kikövetkeztette, hogy a tragédiát csak egy módon lehet elkerülni: Mindenáron meg kell akadályozni, hogy a németek selyemhernyót hegeszthessenek bázikus elektróda fordított polaritással. E briliáns logikájú tervet fényes siker koronázta, a németek még a harckocsigyártás terén is csak a háború utolsó éveiben tudták felváltani a szegecselt páncéltest gyártási technológiát hegesztettel, a selyemhernyó hegesztés fejlesztésére pedig egyáltalán nem maradt szabad kapacitásuk, köszönhetően a Jámborka néni és maroknyi partizántársa anyagot, erőt, energiát nem kímélő szívós ellenállásának.

A történeti tényszerűség megkívánja, hogy itt tegyünk említést Jámborka néninek arról a kiváló partizántársáról, akiről a későbbiekben Idaho államot is elnevezték. (Bár Idaho állam nevének eredetéről van egy másik elmélet is).
A legfőbb bizonyíték persze az, hogy Jámborka néninek erről a kiváló harcostársáról nem csak a tengerentúlon neveztek el földrajzi területet, hanem Magyarországon is, ráadásul kettőt is.

Szóval Jámborka néninek ezt a társát Kovács H. Idának hívták, róla nevezték el Baranya megyében Kovácshida települést. Kiemelkedő személyek esetében a történetírók gyakran elhomályosítják ezen személyek gyengeségeit, de blogunk Vezérigazgatótanácsa nem híve ennek a módszernek, így meg kell említenünk, hogy Kovács H. Ida rendkívüli mennyiséget volt képes elfogyasztani az R. Sándor által kikísérletezett gépzsír ízű szeszesitalból. Ez természetesen nem kerülte el partizántársai figyelmét, mondogatták is ilyenkor: „Berúgott H. Ida!” Természetesen az ellenség félrevezetése céljából nem mondták ki a teljes mondatot, hanem rövidítettek: A „Berúgott H. Ida!” mondat helyett csak annyit mondtak: „Ber. H. Ida!” A német és japán kódfejtők számára megfejthetetlennek bizonyult a magyar nyelvű mondat, pláne rövidítve, ez is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az amerikaiak győztesként kerültek ki a világháborúból. A háború után egy másik magyar település e ravasz csel iránti tiszteletből vette fel a mai napig is használatos nevét.

De térjünk vissza Idaho állam nevének eredetéhez:

1945. május 7.-én Kovács H. Ida volt őrségben. (Nem ebben az Őrségben , bár ez is egy nagyon szép vidék, hanem partizántevékenységileg volt őrségben) A burgonyaföldet őrizte, de mivel a szokásos gépzsíritalt ekkor is elfogyasztotta, a tőle megszokott bódult tudatállapotba került. Ebben az állapotában azt képzelte, hogy ő a jeti, és ezért elindult a legközelebbi szoláriumba sültcsirkéket ijesztegetni. Az őrségben történetesen Jámborka néninek kellett volna felváltania, aki meglepve tapasztalta, hogy Kovács H. Ida nincs a helyén, és a kolorádóbogarak így szabadon lakmároznak a burgonyaleveleken. Jámborka néni mérgében úgy gondolta, ha Kovács H. Ida ennyire félvállról veszi, hogy szabotálja a németek selyemhernyóhegesztési terveit (bázikus elektróda fordított polaritással), akkor inkább ő is hazamegy és megnézi az Isaura, a rabszolgalány c. filmsorozat 6. részének ismétlését. Előtte azonban egy táblát helyezett el a krumpliföld szélén a következő felirattal: „Ida, hol bóklásztál már megint őrség helyett?”

Nem sokkal később Kovács H. Ida visszatért az őrhelyre. Nagyon feldúlt volt, mert még mindig azt hitte, hogy ő a jeti, de a környéken nem talált egyetlen szoláriumot sem. Dühében apró darabokra összetörte a Jámborka néni által kihelyezett tábla jobb oldalát, amire az volt írva, hogy: „l bóklásztál már megint őrség helyett?”

A tábla bal oldala – „Ida, ho” - épségben megmaradt, mert a felirat elejét Jámborka néni erősen ráírta zsírkrétával.

Azóta nevezik ezt a helyet Idaho államnak, az azon az éjszakán történteket pedig az idahoi csatának.

A híres eseményről egy fénykép is készült – mely most kerül először közlésre -, amint Jámborka néni a sötétben erősen kiírja a táblára zsírkrétával, hogy Idaho.

A fényképen világosan látható, milyen nehéz körülmények között vívták ki a sötétben a győzelmet Jámborka néniék az idahoi csatában.

Az idahoi csata másnapján, 1945. május 8.-án Németország kapitulált – ezt a vereséget nem tudták feldolgozni.

A következő részben arról a tanulságos történetről olvashatnak a t. burgonyabarátok, amikor Jámborka néni egy amerikai kolorádóbogárszóró repülőgépen az 1950-es években visszatért Magyarországra.

Burgonyafogyasztói üdvözlettel: a Vezérigazgatótanács

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez már nekem is sok(k).

György Úrhölgy.

netuddki írta...

Kedves György!
Blogunk Vezérigazgatótanácsának Kultúráltsági Műveltségi Főosztályának Intelegencijanövelési Alosztálya sajnálattal értesült róla, hogy Önt Jámborka néni hiteles élettörténetének olvasása közben sokkhatás érte. Nem hibáztatjuk Önt ezért, tudjuk, hogy e jelenség a magyar történelem oktatásának hiányosságaira vezethető vissza, mely a fontos eseményeket elhomályosítva mindenféle érdektelen történésre tanítja a fiatalságot.
Ne csüggedjen: Jámborka néni hiteles élettörténetének a java még hátravan!!!
Készüljön fel rá jó előre: Egyen sok karalábét nyersen, nekem se használ.
A 4. és 5. részről már történt rövid említés, de legyen erős, mert a 6. rész egy újabb fontos hadtörténeti eseményt elevenít fel: A Langerhans-szigeteki csatát.
Burgonyafogyasztói üdvözlettel:
a Vezérigazgatótanács

Névtelen írta...

Tisztelt Igazgató Tanács Sörfogyasztási Alosztálya!

Egy életfontosságú fontos figyelmeztetéssel szeretnék szolgálni!Rémisztő hírekre bukkantam a minap az egyik internetes hírportálon. Még belegondolni is ijesztő:

*Rákkeltő hatású a hideg sör!*
Japán tudósok évek hosszú kísérletsorozata után megállapították, hogy a hideg sör rákkeltő hatású!
Az évekig tartó kísérlet keretében rájöttek, hogyha hideg sört öntenek egy alvó rákra, az rögtön felkel. Így tudományosan megállapították, hogy a sör rák-keltő hatású!

Tisztelettel:ö.Kondorosi Kerek Ernőné Jámborka néni

Névtelen írta...

Tisztelt igaszgatóság!

Az a helyzet, hogy segitcséget kérek egy témába:
Szavaztam a két vers témába, csak elrontotam a témát, mert énszerintem a Szerelem a krumpliszállító árnyékába a legjobb az áradat meg a leglefárasztóbb, de mind a kettő témába vélletlenül a másikat jelőltembe, és gondoltam, hogy akkor az összes többire is nyomok egyet, amit megakartam arra meg ketőt, mer akkor a hején lesz a téma, de nemengedi meg a gép, mer valamit kiirhogy szavaztammár, meg van alul egy gomb, hogy vote és most nem tudom mi a téma ilyenkor hogymost akkor mi legyen?
Ebbe a témába köllene eggy kis segítcség.
üdvöszlettel: Osijecko

netuddki írta...

T. Olvasóink!
Vezérigazgatótanácsunk Adott Téma Főosztályának Tájékoztatásbiztosítási Alosztálya tájékoztatja valamennyi olvasónkat - és azokat, akik csak a képeket nézegetik -, hogy a fenti 2 probléma megvitatását rk. ülésen vitatja meg, különösen azok kiemelt fontosságára. Sajnos rk. ülést Vezérigazgatótanácsunk az Alapszabályzatunk, a Nők lapja és a Kistermelők magazinja útmutatása szerint csak rk. napon lehet tartani. Amint rk. nap lesz a közeljövőben, Vezérigazgatótanácsunk összeül, és a kialakult helyzetnek megfelelően közleményt, köszönetnyilvánítást, figyelmeztetést, határozatot, nyilatkozatot vagy rendeletet bocsát ki, ahogy azt már megszokhatták olvasóink, és főleg ahogyan a témát az adott témába éppen intézni szükséges, hogy mind Osijecko úr, mind Jámborka néni nyugodtan gondozhassa a krumplit a kertjében.
Szóval Vezérigazgatótanácsunk következő ülésén ezek lesznek a témák.
Burgonyafogyasztói üdvözlettel: a Vezérigazgatótanács

Névtelen írta...

Tisztelt Vezérműszíj Tanács!

A terítőt átveszem 2010.06.13-án Pécsen a Névtelen utcában.

Kérem becsomagolni díszesen. Ha lehet legyen a terítőn a kumplíleves is! Ha nem leheccséges, akkor legyen rajta csirkepörkölt galuskával. De ne mint maradék-kosz, hanem tányéron, esetleg tálon (mert minnél több, annál jobb)!

Előre is köszönöm, György!

netuddki írta...

T. György!
Természetesen az Ön által megjelölt időpontban biztosítjuk Vezérigazgatótanácsunk személyre szóló ajándékának átadását. Csak emlékeztetni szeretnénk Önt, hogy Ön szerint az ajándékot kádkilépőként kívánja funkcionáltatni. Felhívom becses figyelmét, hogy ilyen alkalmakkor szokás az ajándékozó személyét magasztaló költői kifejezéseket használni, még akkor célszerű erre törekedni, ha a magyar nyelvben szerény személyem hervadhatatlan érdemeinek kifejezésére kevés megfelelő kifejezés található.
Burgonyafogyasztói Üdvözlettel

netuddki írta...

T. Jámborka néni!
Vezérigazgatótanácsunk Rémhírellenes Főosztályának Megnyugtatási Alosztálya az alábbi, 1/2010 számú nyugtatmányában az alábbiakat közli:
Vezérigazgatótanácsunk kivizsgálta a hideg sör rákkeltő hatására vonatkozó híreket, és megállapította, hogy a felkeltett rák által okozott egészségügyi aggodalmak orvoslására a burgonya a legkiválóbb ellenszer: A hideg sör által felkeltett rákra tolassunk rá egy burgonyaszállító kamionnal, és így az aggodalmat okozó ráksejtek elpusztulnak.
A hideg sör és a krumpli együtt így kifejezetten jótékony hatásúnak mondható, nem véletlen, hogy e két összetevő az alapja a termodinamika elvén működő fogyókúrás módszernek, melyet az alábbiakban ismertetünk:

A termodinamika elvén működő fogyókúrás módszer alapja, amit már az iskolában is tanultunk: 1 g víz (folyadék) felmelegítése 14,5 fokról 15,5 fokra 1 kalóriát emészt fel. Tehát egy pohár (2,5 dl=250g) 5 fokos víz felmelegítése testhőmérsékletünkre 250 x (37-5) = 8000 kalória. Ezt az energiamennyiséget kell testünknek felvennie ahhoz, hogy a testhőmérséklet állandó maradjon.
Ehhez a legkézenfekvőbb rendelkezésre álló energiaforrás a testünk zsírfeleslege. A termodinamika nem hazudik: Amennyiben megiszunk egy korsó 5 fokos sört, 16000 kalóriát égetünk el. Természetesen nem szabad senkit becsapni, így le kell vonni az 500 ml sör kalóriatartalmát, azaz a kb. 1000 kalóriát.
Gyors számolás: 16000-1000= 15000 kalóriára van szükség a felmelegítéshez. Természetesen ez a veszteség annál nagyobbb, minél hidegebb a sör (bár 5fok alatti hőmérséklet alatt nem olyan jó az íze) és minél nagyobb a felmelegítendő sörmennyiség.
A kalóriaégetés, kalóriafelhasználás ezen módja sokkal hatásosabb, mint a testmozgás módszerével végzett kalóriafelhasználás. A fogyás így abszolút gyors és szinte automatikus. Egyszerűen megfelelő mennyiségű sört kell magunkba önteni, a többit már elvégzi a termodinamika. Egyetlen hátránya van a dolognak: A sör önmagában nem olyan jó, ha nem eszik előtte az ember egy-két falatot, például egy jó nagy tányér forró pacalt, babgulyást, vagy csülökpörköltet természetesen krumplival. Így a hőenergiával felesleges kalóriákat viszünk be a testbe. Ez csekély mértékben csökkentheti ugyan a fogyókúra hatásfokát, de legalább nem lesz túl gyors a fogyás.

Reméljük, hogy Vezérigazgatótanácsunk 1/2010 számú nyugtatmánya kellőképpen megnyugtatta valamennyi olvasónkat, valamint mindazokat, akik csak a képeket nézegetik.

Vezérigazgatótanácsunk a fenti téma témájában természetesen Osijecko sört ajánl fogyasztani, törzstagunk és tanácsadónk Osijecko úr iránt érzett tiszteletből.

Burgonyafogyasztói üdvözlettel: a Vezérigazgatótanács

Névtelen írta...

Kedves Vezírkari Tanács!

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a kilépőnek használt asztalterítő átadás-átvétele ceremónikus körítéssel történik. Én is jártam ám ovodába! A megfelelő jelzőket még keresem, de a megadott időpontra meglelem őket és miután jóváhagyattam a szolgálati bizottsággal át fogom adni önnek a szavak szépséges csokrát.
Addig is maradok tisztelettel!

György Úrnő, aki egyesek szerint kiköpött Viktória Bekem, de valójában egy cseppet sem.