2010. június 1., kedd

Dzsem Borbála - I. rész

Jámborka néni (született: Dzsem Borbála) pontos életkora sajnos ismeretlen, de az biztos, hogy több mint 100 éves. 1910-ben találtak rá az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia államában, egy burgonyaföld közelében.

Egy magyar származású süket bakter hallotta meg az akkor kb. 2 éves kislány sírását, aki ekkorra már teljesen le volt soványodva – még ha Jámborka néni jelenlegi testtömegindexét ismerve ez valószínűtlennek is hangzik – és teljesen belepték a vérszomjas kolorádóbogarak.

A kislány kezében egy félbeszakított bevásárlócédulát találtak, amire ez volt írva: Jam, bor, ka. A bakter, aki rátalált, ez alapján nevezte el Dzsem Borbálának. (Gyengébb képességű olvasóink kedvéért: Jámborka = Jam Borka =Dzsem Borbála)

Vezérigazgatótanácsunk természetesen alaposan utánajárt, mi lehetett a kislány kezében talált félbeszakított bevásárlócédulán eredetileg. Jámborka néni szülei vélhetően szegény emberek lehettek, akik az írországi burgonyavész elől menekültek az Amerikai Egyesült Államokba a XIX. században. ( Csak a történeti hűség kedvéért, ha valakiben felmerülne, hogy lehetnek magyarok a szülők, ha egyszer Írországból vándoroltak ki: Jámborka néni további felmenő ági ősei úgy kerültek Írországba, hogy a honfoglaláskor előrejöttek, és eltévedtek.). Mivel a szülők nagyon szegények voltak, így minden nap csak a számukra legalapvetőbb élelmiszereket vásárolták meg: Az anyuka részére egy dzsemet (amit amerikaiul jam-nak neveznek), az apuka részére egy üveg bort, a kis Borka részére pedig egy kakaóscsigát. Ez volt felírva aznap is a bevásárlócédulára: Jam, bor, kakaóscsiga.

Mivel azon a szerencsétlen napon már csak nagyon kevés pénzűk maradt, elhatározták, hogy a legközelebbi teszkóba mennek, mert ott mindig akciós a romlott kakaóscsiga. A sors tragédiája, hogy ez az áruházlánc akkoriban még nem létezett, így miközben sokáig keresték, rájuk esteledett, és megtámadta őket a jeti.

Kérem, a következő összetett mondat első felét csak erős idegzetűek olvassák el:

A támadás során a szülők elfogyasztásra kerültek,

(Aki az előző sort nem olvasta, most nyugodtan olvashat tovább)

a bevásárlócédula jobb oldali része (amire rá volt írva, hogy kaóscsiga) megsemmisült. Jámborka néni a támadás során szerencsésen elrejtőzött a krumpliban, és meg tudta menteni a bevásárlócédula bal felét, melyen ott virított a híres, nevet adó felirat: Jam, bor, ka.
Talán kezdésnek elég ennyi ebből a szívhez szólóan szép szomorú történetből. Jámborka néni életének további fontos eseményeit Vezérigazgatótanácsunk folytatásokban fogja közölni, mert félünk, olvasóink egyszerre nem tudnának ennyi megható eseményt feldolgozni.

Természetesen nem marad el a hiteles beszámoló Jámborka néninek a II. világháború alatt kifejtett partizántevékenységéről, arról, hogyan nevezték el róla a cserkészek nemzetközi találkozójukat (Dzsembori), hogyan jutott vissza Magyarországra egy amerikai repülőgépen az 1950-es években, hogy férje nem halt meg, csak Jámborka néni előrehaladott demenciája miatt nem emlékszik erre, valamint hogy mivel tölti ma Jámborka néni mindennapjait.

Vezérigazgatótanácsunk őszintén reméli, hogy e tényfeltáró sorozat nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy olvasóink a nem átlagos normalitású személyt megillető kellő tisztelettel tekintsenek blogunk törzsolvasójára és emblematikus figurájára, Jámborka nénire.

Burgonyafogyasztói üdvözlettel:
netuddki

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Vezérműtanács! Ügyes próbálkozás volt ez a kitalált élettörténet Jámborka néniről, ugyanakkor a HAMIS TANÚZÁST A TÖRVÉNY BÜNTETI!

Szeretnék még ma egy igazságfeltáró riportot közölni ezen az oldalon, mert ami szemenszedett hazugság, az burgonyaleves!

György

Névtelen írta...

Kisfiam!(szólíthatlak így a koromnál fogva)

Engem megríkattál...Régi sebek szakadtak fel bennem...a múlt árnyai kísértenek...Tíz kockás használt ruhazsebkendőt fújtam tele ..szegény uramét...Amikor én még kislány voltam.....de szép is volt a fiatalság...

Jámborka

Névtelen írta...

Vagy már el is felejtettem..???.

Jámborka néni

Krumpliföld írta...

Szavazok Lejányomra Offélijára:
Piszok Alfréd

Névtelen írta...

az utóbbi hetekben elég sok szerencsétlenség ért, de ennek az oldalnak az olvasása okozza a legnagyobb fizikai fájdalmat. :-))
Ha jobb kedvem lesz, azért majd írok ide is pár sort.
Dezső bácsi