2010. június 14., hétfő

Az angol-amerikai burgonyabotrány

A dél-afrikai labdarúgó világbajnokságon megszületett az első potyagól, az angol-amerikai mérkőzésen, mely az angol kapus, Green nevéhez fűződik. A magukat futballhoz értőnek valló személyek meg vannak döbbenve, hogyan lehet ilyen gólt kapni. Mint mindig, úgy természetesen most is csak blogunk járt utána a történések valódi hátterének, melyet az alábbiakban közlünk. Következzék tehát:

A 3. évezred eddigi legnagyobb futtballbotránya - Az angol-amerikai burgonyabotrány

(Az események teljes felgöngyölítése előtt említsük meg a mérkőzés magyar vonatkozását: Kevesen tudják, hogy mind az amerikai, mind az angol válogatott kapusa magyar származású. Az amerikai kapus, Tim Howard esetében ez teljesen egyértelmű, hiszen neve egy magyar kifejezés rövidítéséből, a "Tibi, már megint hova raktad a demizsont?" kérdésből származik.
Az angol kapus, Green esetében kissé bonyolultabb a helyzet. Bár azt gondolnánk, az angol green - zöld szóból származik neve, de valójában ő a híres Zölderdő (Grünwald) Sándor leszármazottja, akinek munkásságáról olvashatunk Moldova György: A Lakinger Béla zsebcirkáló c. művében.)

De térjünk a lényegre, amit a sajtó részben agyonhallgatott, részben képtelen volt kideríteni:

A mérkőzés előtt lázadás tört ki az angol csapat játékosai között. A lázadás oka, hogy az angol válogatott edzőtáborában nem volt megfelelő az ellátás. Mivel a ködös angliai éghajlat nem kedvez a burgonyatermesztésnek, így az angol labdarúgószövetség nem tudott megfelelő mennyiségű krumplifőzeléket és krumplipürét biztosítani a játékosok számára.
A játékosok nem akartak botrányt, ezért elkeseredettségüket úgy próbálták kifejezni, hogy elhatározták, valamelyikük mezére varrnak két nagy zöld szárnyat, mint amilyen a batman-nek van, és erősen ráírják zsírkrétával jó nagy betűkkel:

Szeretnénk végre enni egy jó krumplipürét!

Kézenfekvő volt, hogy a kapusuk legyen, akire a két szárny kerül, mert egyrészt az ő nevében benne van a felirat egy része ("gre en"), másrészt ha az angolok támadnak, ő ráér a kapu előtt futkározni, és így a lobogó szárnyakról a nézők értesülhetnek az angol játékosok elkeserítő helyzetéről.

A két batman szárnnyal ellátott Green kapusról mindössze egyetlen rossz minőségű fotó készült, melyet tárgyi bizonyítékként az alábbiakban közlünk. 

















A fotón látható, amint a krumplipüré miatt elkeseredett Green kapus gyakorolja a szárnyakkal való futkározást.

A különös látvány természetesen nem kerülte el az amerikai titkosszolgálatok figyelmét, akik felajánlották, hogy ha az angolok beütnek egy gólt a saját kapujukba, akkor adnak cserébe egy vagon krumplit.

Így történt, hogy nem került sor a tiltakozó szárnyak használatára, és arra, hogy Green kapus röplabdázókat is megszégyenítő ügyességgel ütötte be a hazaadásnak is gyenge lövés után a labdát a saját kapujukba.

(A teljesség kedvéért: A fel nem használt két zöld szárnyat összevarrták, és eladták a Metro Goldwyn Mayer amerikai filmvállalatnak, mert a rajta lévő felirat - "Szeretnénk véni egy jó krumplipürét!" - még jól jöhet, ha a Batman-nek lesz egy olyan folytatása, amiben a batman és kedvese Magyarországon megéhezik. Mivel egyikük sem tud magyarul, nagy segítségükre lehet a szárnyakon lévő felirat krumplipürévásárláskor...)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én rögtön sejtettem, hogy megbundázták a meccset, ilyen lövést másképp nem lehet bevédeni!
Köszönet a tényfeltáró írásért. :-))
Dezső bácsi

ui:Ma fél 2-kor Hollandia-Dánia, természetesen a dánoknak drukkolok, mert a Kitti blogjából tudom, hogy jelentős krumplitermelő ország! :-))

Névtelen írta...

Ebbe a témába az a hejzet hogy bénák az angolok.
Meg hogy lehet futbal témába a dánoknak drukkolni, otan csak eggy értelmes van az egész csapatba, a kapus, az is csak mer benne van a sör a nevébe, mer úgy hívják hogy Sörenzen.
Osijecko