Időnként megfogalmazódhat az átlagos közép-kelet-európai burgonyafogyasztóban, mivel dobja fel a szokásos burgonyásnudlit?
Szerintem kövesse az alábbi, korántsem elrettentő példámat, és főzzön hozzá kökénylekvárt.
Ehhez a hozzávalók: némi kökény, mint a képen látható, cukor, víz és valamilyen dzsemfix.
Egy kiló kökényhez 3 deciliter vizet számítva feltesszük főni, ahogy a második fotón látható. Én két és fél kilónyi mennyiségből indultam ki. A főzés közben nyomkodjuk a fakanállal, esetleg krumplinyomóval, egyrészt hogy köze legyen a krumplihoz, másrészt, hogy könnyebben elváljon a magjától.
Ha kissé kihűlt, akkor következik az "észmunka": el kell választanunk a magjától. Először a fazékban átnyomkodom krumplinyomóval, majd a harmadik fotón látható módszert eszeltem ki: A mosogatóba helyezett fazékon lévő nokedliszaggatón tuningoltam villával.
Hogy legyen viszonyítási alap, hogyan egyszerűbb, a volt menyasszonyom egy nagyobb lyukú tésztaszűrőn próbálta átpasszírozni. Az eredmény nagyjából döntetlen lett, egyforma babra munka mindkettő. Mindenesetre kb. 40 perc alatt ketten a 2,5 kilónyi kökényből kijött összesen 1,3 kilónyi, ami az alábbi fotón látható. Ez alá öntöttem egy kevés vizet, mert túl sűrűnek találtam. Így nézett ki a főzés előtt:
Szerintem tökéletes lett. Igaz, hogy vele párhuzamosan nekiláttam egy adag kökénylikőrnek is, de arról majd később lesz írás, ha egyáltalán van igény rá.
10 megjegyzés:
A kökénylikőr receptje nem igen, csak 2 centje érdekelne - bár ezt nem kérdezte Ön :)
Na jó, ha legközelebb az a szerencsétlenség ér, hogy akkor teszed tiszteletedet nálunk, amikor én is otthon vagyok, kiutalványozok 2 centillitert. (Bár félek, hogy emiatt odaszoksz hozzánk...) A volt menyasszonyomat nem merem ezzel megbízni, mert félek, hogy elcsöpögteti, és olyan jó lett, hogy minden cseppje kincs!
Ha nem szállkásfa azaz asztal, nem gondaza csepegés.
Mai rettenet a kapkodásról, vigyázzon, akinek kell:
Mosok. A mosódióporból főzetet készítek és a hűtőben tárolom.
Ma mellényúltam és a vörösbort öntöttem a dobba.
(micsoda pazarlááááás)
Már a színe is gyanús volt. "Rögtön" észrevettem a
szagáról úgy fél liter után. (a csudába a gyorsaságommal) hidegvizes
öblítés és mosódiós mosással semmi sem látszik.
Szóval, nem is ittam, de így nem is fogok. Még két mosás és elfogy a bor.
Így jár az, aki nem normális mosóporral mos!
A kökénylikőr érdekelne, de azt nem merem írni, hogy legyen feltéve, mert tudom, hogy nam kívánságműsor!
Suzy
Izgalmasan macerás ez a kökénylekvár készítés!:) A végeredményt illetően picit irigykedem,de ahhoz a mennyiséghez, ami nekünk kéne, egy erdőnyi kökénybokrot szüretelhetnénk!:) A világért sem szoktatnám rá a családot! Maradok a kirándulás közbeni nassolásnál, úgy helyből csippenteni és köpködni a magot.
A likőr nem rossz ötlet, sokkal kevesebb a gond vele, úgy készítésileg, mint ivásilag! Leírhatnád és hogy ezt kérem, máris kívánságműsor, nem?:D
Ez a négy üvegnyi lekvár nekünk is csak kísérleti mennyiség. Még teszek egy próbát, kérek kölcsön meggymagozót, és megpróbálom azzal, hogy mennyire hatékony a magozás (az előzetes főzés után.
A likőrről valószínűleg a héten fent lesz a recept.
Sztem ez nem olyan húsos, mint a meggy, nem lesz örömötök a meggymagozó használatában! Mondjuk, én eredetileg is fúrom ezt az eszközt, mert egyszer vettem és megállapítottam, hogy kézzel sokkal egyszerűbb, mi több, gyorsabb! Kíváncsi leszek a tapasztalásodra!
Megjött az egér, köszönöm szépen!
A kökénnyel kapcsolatban a leginkább a petrezselyemvágó ollót tudnám felhasznáni, de ahhoz ki kéne törnöm a középső fogait, ezt nem merem megkockáztatni...
Kék a kökény recece http://www.youtube.com/watch?v=M2ZpDIyoi-0&feature=related
Megjegyzés küldése