2012. január 27., péntek

Könyvajánló

Sajnos most nincs időm részletesebb ajánlást írni a baloldalon látható alapműről, de semmiképpen nem szerettem volna lemaradni a Rita helyett Katinál meghirdetett játékról.
Hétvégén pótolom hozzá a szöveges részt.

Ahogy megígértem, már itt is van a pótlás. Igaz, hogy ma kedd van, de ha a péntek - szombat - vasárnapra azt mondjuk, hogy hétvége, akkor a hétfő - kedd - szerda is hétvége, csak éppen a hét másik vége. (Tehát gyakorlatilag csak a csütörtököt kell kibírnunk valahogyan, valószínűleg ebből ered a "csütörtököt mond" kifejezés, aminek általában negatív jelentéstartalma van.)

No de ami a könyvet illeti: Nem mai darab, ezt mutatja az ára is, ami annak idején 3Ft volt. Ez igazán nem is szakácskönyv, inkább csak egy füzet a maga 32 oldalával. Viszont minden alapvető krumplis étel megtalálható benne, a tartalmát elolvashatjátok ehun e. Ha pedig valaki az ajánlómat követően nem tudja nélküle elképzelni a további életét gyorsan vásárolja meg ehun e.
Amit szeretnék figyelembe ajánlani, az a 6. oldalán kezdődő rész, ezt bemásolom a kezdő burgonyafeldolgozók kedvéért:

Anyagkiszabás 2 személyre
burgonyából (hámozva)
levesbe      15-20 dkg            köretnek                 40-50 dkg
főzeléknek 50-60 dkg            héjában sült             50-60 dkg
rakottan     50-60 dkg           zsírban sült              40-50 dkg
pürének     40-50 dkg           újburgonya (vajjal)   35-40 dkg
tésztának    40-50 dkg          újburgonya (pirított) 35-40 dkg
salátának    35-40 dkg
hagyma
leves            3-4 dkg
főzelék         3-4 dkg
gulyás              8 dkg
burgonyasaláta 6 dkg
liszt
burgonyás tésztának 3-4 dkg
rántás
leves      zsír 2 dkg     liszt 2 dkg
főzelék   zsír 6 dkg     liszt 4 dkg
Ez a mennyiség azonban a személyek számával nem emelkedik arányosan, 10 személynél egy levesre kb. 10 dkg zsír és 6 dkg liszt kell.
zsiradék
paprikás burgonya 8-10 dkg
burgonyapüré          3-5 dkg
burgonya párolva
(pl. levesnél)           4-6 dkg
szalonnából (zsiradéknak
kiolvasztva)            4-5 dkg
tejföl
habaráshoz 2 kávéskanál liszt, ½ dl tejföl
rakott burgonyához kb. 1-1,5 dl tejföl
gulyásleves
15-20 dkg hús
¼ kg csont
20 dkg burgonya
esetleg 1 szál sárga- és 1 szál fehérrépa
konyhasó
leves                      0,80 dkg
főzelék                   0,80 dkg
tésztafőző víz 1,00-1,50 dkg
(édes tészta)
tésztafőző víz 2,00-2,50 dkg
(sós tészta)
köménymag
leves             0,20 dkg
gulyás           0,04 dkg
paprika
leves                              0,04 dkg
főzelék                           0,04 dkg
paprikás burgonya 0,30-0,50 dkg
tojás
burgonyás tészta   1/5 db
rakott burgonya       2 db
panírozás              1/2 db
kapor
burgonyafőzelék ½ csomag
víz
levesnek         6 dl      6-8 közepes nagyságú burgonya, kb. 1 kg
főzeléknek      2 dl      egy kis fej hagyma, kb. 4-6 dkg

Végezetül egy idézet a könyvből:
„A recepteket alapul véve minden „szakácsnő” (esetleg „szakács”) egyéni alkotómunkát végez, amelyben a családjának tett szolgálaton kívül önmaga is örömét leli.”

Figyelitek: "esetleg"...

5 megjegyzés:

Krumpliföld írta...

Azta, most ehetem nyersen :(

Tiffanylda írta...

Netuddki, Rita= Kati, de nem baj, lényeg, hogy jelentkeztél!:) Tudom, ez a sok nőőőő!..., hogy lehet itt ennyi nevet megjegyezni?:D
Találtam neked valamit! Nézd meg, lehet, hogy érdekelni fog!
http://trollakonyhamban.blogspot.com/2012/01/ropogos-krumplitorta.html

Kati írta...

Hát igen, igaz nem Ritának hívnak:),de akkor kérek egy kismalacot a keresztelőre:) Köszönöm az ajánlót, remélem bővebben is bemutatod. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

netuddki írta...

Krumplitorta, ez jól hangzik.
Elnézést a névcseréért, ezt eredményezi a sietség.

Horváth Ruth írta...

Köszönjük, esetleg...