Sajnos most nincs időm részletesebb ajánlást írni a baloldalon látható alapműről, de semmiképpen nem szerettem volna lemaradni a Rita helyett Katinál meghirdetett játékról.
Hétvégén pótolom hozzá a szöveges részt.
Ahogy megígértem, már itt is van a pótlás. Igaz, hogy ma kedd van, de ha a péntek - szombat - vasárnapra azt mondjuk, hogy hétvége, akkor a hétfő - kedd - szerda is hétvége, csak éppen a hét másik vége. (Tehát gyakorlatilag csak a csütörtököt kell kibírnunk valahogyan, valószínűleg ebből ered a "csütörtököt mond" kifejezés, aminek általában negatív jelentéstartalma van.)
No de ami a könyvet illeti: Nem mai darab, ezt mutatja az ára is, ami annak idején 3Ft volt. Ez igazán nem is szakácskönyv, inkább csak egy füzet a maga 32 oldalával. Viszont minden alapvető krumplis étel megtalálható benne, a tartalmát elolvashatjátok ehun e. Ha pedig valaki az ajánlómat követően nem tudja nélküle elképzelni a további életét gyorsan vásárolja meg ehun e.
Amit szeretnék figyelembe ajánlani, az a 6. oldalán kezdődő rész, ezt bemásolom a kezdő burgonyafeldolgozók kedvéért:
Anyagkiszabás 2 személyre
burgonyából (hámozva)
levesbe 15-20 dkg köretnek 40-50 dkg
főzeléknek 50-60 dkg héjában sült 50-60 dkg
rakottan 50-60 dkg zsírban sült 40-50 dkg
pürének 40-50 dkg újburgonya (vajjal) 35-40 dkg
tésztának 40-50 dkg újburgonya (pirított) 35-40 dkg
salátának 35-40 dkg
hagyma
leves 3-4 dkg
főzelék 3-4 dkg
gulyás 8 dkg
burgonyasaláta 6 dkg
liszt
burgonyás tésztának 3-4 dkg
rántás
leves zsír 2 dkg liszt 2 dkg
főzelék zsír 6 dkg liszt 4 dkg
Ez a mennyiség azonban a személyek számával nem emelkedik arányosan, 10 személynél egy levesre kb. 10 dkg zsír és 6 dkg liszt kell.
zsiradék
paprikás burgonya 8-10 dkg
burgonyapüré 3-5 dkg
burgonya párolva
(pl. levesnél) 4-6 dkg
szalonnából (zsiradéknak
kiolvasztva) 4-5 dkg
tejföl
habaráshoz 2 kávéskanál liszt, ½ dl tejföl
rakott burgonyához kb. 1-1,5 dl tejföl
gulyásleves
15-20 dkg hús
¼ kg csont
20 dkg burgonya
esetleg 1 szál sárga- és 1 szál fehérrépa
konyhasó
leves 0,80 dkg
főzelék 0,80 dkg
tésztafőző víz 1,00-1,50 dkg
(édes tészta)
tésztafőző víz 2,00-2,50 dkg
(sós tészta)
köménymag
leves 0,20 dkg
gulyás 0,04 dkg
paprika
leves 0,04 dkg
főzelék 0,04 dkg
paprikás burgonya 0,30-0,50 dkg
tojás
burgonyás tészta 1/5 db
rakott burgonya 2 db
panírozás 1/2 db
kapor
burgonyafőzelék ½ csomag
víz
levesnek 6 dl 6-8 közepes nagyságú burgonya, kb. 1 kg
főzeléknek 2 dl egy kis fej hagyma, kb. 4-6 dkg
Végezetül egy idézet a könyvből:
„A recepteket alapul véve minden „szakácsnő” (esetleg „szakács”) egyéni alkotómunkát végez, amelyben a családjának tett szolgálaton kívül önmaga is örömét leli.”
Figyelitek: "esetleg"...
Ahogy megígértem, már itt is van a pótlás. Igaz, hogy ma kedd van, de ha a péntek - szombat - vasárnapra azt mondjuk, hogy hétvége, akkor a hétfő - kedd - szerda is hétvége, csak éppen a hét másik vége. (Tehát gyakorlatilag csak a csütörtököt kell kibírnunk valahogyan, valószínűleg ebből ered a "csütörtököt mond" kifejezés, aminek általában negatív jelentéstartalma van.)
No de ami a könyvet illeti: Nem mai darab, ezt mutatja az ára is, ami annak idején 3Ft volt. Ez igazán nem is szakácskönyv, inkább csak egy füzet a maga 32 oldalával. Viszont minden alapvető krumplis étel megtalálható benne, a tartalmát elolvashatjátok ehun e. Ha pedig valaki az ajánlómat követően nem tudja nélküle elképzelni a további életét gyorsan vásárolja meg ehun e.
Amit szeretnék figyelembe ajánlani, az a 6. oldalán kezdődő rész, ezt bemásolom a kezdő burgonyafeldolgozók kedvéért:
Anyagkiszabás 2 személyre
burgonyából (hámozva)
levesbe 15-20 dkg köretnek 40-50 dkg
főzeléknek 50-60 dkg héjában sült 50-60 dkg
rakottan 50-60 dkg zsírban sült 40-50 dkg
pürének 40-50 dkg újburgonya (vajjal) 35-40 dkg
tésztának 40-50 dkg újburgonya (pirított) 35-40 dkg
salátának 35-40 dkg
hagyma
leves 3-4 dkg
főzelék 3-4 dkg
gulyás 8 dkg
burgonyasaláta 6 dkg
liszt
burgonyás tésztának 3-4 dkg
rántás
leves zsír 2 dkg liszt 2 dkg
főzelék zsír 6 dkg liszt 4 dkg
Ez a mennyiség azonban a személyek számával nem emelkedik arányosan, 10 személynél egy levesre kb. 10 dkg zsír és 6 dkg liszt kell.
zsiradék
paprikás burgonya 8-10 dkg
burgonyapüré 3-5 dkg
burgonya párolva
(pl. levesnél) 4-6 dkg
szalonnából (zsiradéknak
kiolvasztva) 4-5 dkg
tejföl
habaráshoz 2 kávéskanál liszt, ½ dl tejföl
rakott burgonyához kb. 1-1,5 dl tejföl
gulyásleves
15-20 dkg hús
¼ kg csont
20 dkg burgonya
esetleg 1 szál sárga- és 1 szál fehérrépa
konyhasó
leves 0,80 dkg
főzelék 0,80 dkg
tésztafőző víz 1,00-1,50 dkg
(édes tészta)
tésztafőző víz 2,00-2,50 dkg
(sós tészta)
köménymag
leves 0,20 dkg
gulyás 0,04 dkg
paprika
leves 0,04 dkg
főzelék 0,04 dkg
paprikás burgonya 0,30-0,50 dkg
tojás
burgonyás tészta 1/5 db
rakott burgonya 2 db
panírozás 1/2 db
kapor
burgonyafőzelék ½ csomag
víz
levesnek 6 dl 6-8 közepes nagyságú burgonya, kb. 1 kg
főzeléknek 2 dl egy kis fej hagyma, kb. 4-6 dkg
Végezetül egy idézet a könyvből:
„A recepteket alapul véve minden „szakácsnő” (esetleg „szakács”) egyéni alkotómunkát végez, amelyben a családjának tett szolgálaton kívül önmaga is örömét leli.”
Figyelitek: "esetleg"...
5 megjegyzés:
Azta, most ehetem nyersen :(
Netuddki, Rita= Kati, de nem baj, lényeg, hogy jelentkeztél!:) Tudom, ez a sok nőőőő!..., hogy lehet itt ennyi nevet megjegyezni?:D
Találtam neked valamit! Nézd meg, lehet, hogy érdekelni fog!
http://trollakonyhamban.blogspot.com/2012/01/ropogos-krumplitorta.html
Hát igen, igaz nem Ritának hívnak:),de akkor kérek egy kismalacot a keresztelőre:) Köszönöm az ajánlót, remélem bővebben is bemutatod. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)
Krumplitorta, ez jól hangzik.
Elnézést a névcseréért, ezt eredményezi a sietség.
Köszönjük, esetleg...
Megjegyzés küldése