2012. január 20., péntek

A beton szerepe a burgonyarejtegetésben

Két napja írtam, hogy a Port Arthur 1904.-1905. évi ostromának tanulságait feldolgozó hiánypótló művön - Sztyepanov regénye nyomán már dolgozom. Hát íme:

Azt minden burgonyafogyasztó tudja, aki használja az internetet, hogy már Fogarasi Árpád elmondta, mennyire hasznos az erős beton. A kiváló bunkerépítő "jómunkásember" igazából csak azt az alapigazságot ismételte meg, amit az 1905-1905 években a japán-orosz háború alatt az egyik orosz tüzéralakulat tagjai is megtapasztaltak, és melyet valamennyi burgonyát rejtegetni szándékozó személy részére is csak ajánlani tudok: A burgonya rejtegetéséhez erős betonra van szükség.
Az alábbi tanulságos eset Sztyepanov: Port Arthur című művében olvasható. A japán seregek ekkor már teljesen körülzárták Port Arthurt. Az élelmiszer kifogyóban volt a városban, ezért az oroszok egy hadbiztost neveztek ki, mérje fel, melyik alakulat mennyi élelemmel rendelkezik. Borejko hadnagy valahogyan megtudta, hogy mire készülnek, és elásatta az összes krumplijukat. A hadbiztosnak viszont egy áruló (valószínűleg a japánok által felbujtott rizsfogyasztó) elárulta, hová ásták el Borejkoék a krumplit. Innen az alábbiakban olvasható, milyen izgalmas események történtek.
Érdemes megfigyelni, hogy a hadbiztos kincsként utal a krumplira. ez mutatja, hogy az oroszok tisztában voltak a burgonya jelentőségével.
A továbbiakban olvasható, mennyire fontos a jó erős beton, amiben sok a cement, ahogy a nagy magyar bunkerépítő is megmondta. Nem csak elásták a krumplit, de fölé is betonoztak, hogy a hadbiztos ne tudja kiásni! Természetesen előrelátónak kell lenni, és időben gondoskodni arról, hogy amikor a betonra már nincs szükség, el tudjuk távolítani, például az oroszok által alkalmazott robbantásos technológiával.
Meg kell említenem, hogy Sztyepanov művében mesterien fokozza az izgalmakat, csak a 811. oldalon ír először a krumpliról.
És ugye, hogy erős a blogban az orosz vonal?

9 megjegyzés:

Krumpliföld írta...

haraso, batyuska batyuskovics batyus.

Krumpliföld írta...

Tegnapelőtt kaptam Sir Netuddki Kedves Voltmenyasszonyától pár szem krumpit.
Volt olyan aranyos, hogy felhozta, mert a pár szem tehetséges termelése folyamán több kiló.
Most nem vagyok bajban, mert a panel ugye beton, szóval jó helyen van a krumpli :)

Horváth Ruth írta...

http://www.femina.hu/fogyokura/karcsusito_vizhajto_narancsbor_gyilkos
Így fogyj napi fél kilót krumplival

netuddki írta...

Igen, a panel megfelel, csak a robbantással kell vigyázni. Bár a falunkban kb. 10 évenként van, aki megpróbálkozik vele.

Krumpliföld írta...

Kérem, ne ijesztgessen.
Mennyi idő van még ebből az etapból?

netuddki írta...

Hgy menni idő van vissza? Ha jól számolom, nyolc.

Krumpliföld írta...

Köszönöm, találgatom a mértékegységet: év, hónap, nap, óra, perc, másodperc?
Azóta az utolsó 3 kilőve.

netuddki írta...

...hét, hat, öt...

Krumpliföld írta...

Hiába az ijesztgetés, akkor is felmegyek arra 2 centire :-)