2010. október 17., vasárnap

Balesetvédelmi oktatás falevélrugdallók részére (kiegészítve)

Minden burgonyatermelő életében kritikus szakasz az őszi krumplibetakarítás és a tavaszi vetés közti időszak. Mihet kezdjen ilyenkor a tisztelt blogolvasó, valamint mindazok, akik csak a képeket nézegetik?
No jó, megvesszük a vetőkrumplit, főzünk krumplis ételeket, bővítjük burgonyatermelői ismereteinket, de ez önmagában kevés.

Ilyenkor ősszel gyakorlatias, és egyben időszerű is lehet, ha meghallgatjuk Ruttkai Bori Világbéke című dalát. (A teljes mű megtalálható ehun is e) Én úgy szoktam zenét hallgatni, hogy ha tetszik egy dal, azt képes vagyok akár több órán át többször is meghallgatni egymás után. (Pontosabban nem egy más után, hanem saját maga után) Ez a módszer persze magában hordozza a dallamtapadás lehetőségét. E dal esetében ez annyira kialakult, hogy a múlt héten az 58. sz. fkl. út 0,00 és 21,90 kilométerszelvénye közt folyamatosan ezt dúdolgattam, pedig közben az autógépjárművemmel több nyergesvontatót is megelőztem.

De ezt csupán bevezetésként említettem, ami a lényeg: E blog Vezérigazugatótanácsa azt javasolja, aki nem tud mit kezdeni magával, az csináljon úgy, ahogy Bori énekli:

"Kimegyek a domboldalba-ba-ba,
Rugdallom a faleveleket..."

Faleveleket rugdallni ugyanis jó dolog. (Persze rúghatnánk labdát is, de a labdarúgásnak semmi értelme. Aki nem hiszi, nézzen meg tíz percet egy első osztályú magyar bajnoki mérkőzésből...)

Fentiek fényében szeretnék néhány tanácsot adni a kezdő falevélrugdallóknak, amellyel megelőzhetővé válnak e nemes tevékenység végzése során felmerülő kockázatok:

  1. Már a domboldalba való elindulás előtt határozzuk el, melyik lábunkkal szeretnénk rugdallni a faleveleket.
  2. Az 1. pontban megfogalmazott döntés azért fontos, mert a falevelek rugdosásához ki kell választanunk a megfelelő lábbelit. Mivel általában csak az egyik lábunkkal rugdosunk, miközben a másikon támaszkodunk, a rugdosó lábunkon lévő cipő lényegesen nagyobb igénybevételnek lesz kitéve.
  3. A 2.  pontban részletezettek szerint érdemes egy kevésbbé értékes lábbelit választanunk a rugdosó lábunkra, így megelőzhetjük az esetleges cipősérülés esetén feleségünk vagy szüleink értetlenkedő kérdéseit, megjegyzéseit, mint például:
    "Lehetett volna annyi eszed, hogy ne a legszebb/legjobb/legdrágább cipődben rugdosd a faleveleket!"
    "Miért kell neked faleveleket rugdosnod?" ... stb., stb.
  4. Amennyiben a rugdosó lábunkon lévő cipő olyan mértékben megsérülne, hogy ki kell dobnunk, fontos, hogy a párját megtartsuk. Előfordulhat ugyanis, hogy a legközelebbi falevélrugdosás alkalmával olyan helyen fogunk rugdosni, ahol valaki ravasz módon elrejtett a falevelek közt egy nagy követ, vagy egy nagyméretű gőzgépalkatrészt. Ha ezt nem vesszük észre, és belerúgunk, könnyen eltörhetjük a lábunkat, és ha a rugdosó lábunkat begipszelik, akkor csak a másik lábunkon lesz szükségünk cipőre. Ilyenkor jól jön a megtartott fél pár cipő.
  5. A 4.  pontban részletezett okok miatt mindig jól vizsgálnjuk át a rugdosás megkezdése előtt azt a területet, ahol rugdosni szeretnénk, és győződjünk meg róla, hogy senki nem rejtett-e el  a falevelek közt egy nagy követ, vagy egy nagyméretű gőzgépalkatrészt.
  6. Miközben rúgásra lendítjük a rúgásra kiválasztott lábunkat, ne gondoljuk meg magunkat, és ne próbáljunk egyidejűleg a másik lábunkkal is rúgni, mert hanyatt fogunk esni, és a többiek kinevetnek.
Remélem a fenti hat pont segít minden falevélrugdallónak e nemes sport gyakorlásában.

Irány a domboldal!

[texture+2.jpg]

Külön köszönet Ashley-nek a leveles fotóért, sajnos nem tudtam megkérni, hogy engedje meg a közzétételt, mert nem tudok elég jól külföldiül. Kérek mindenkit, ha feljelent ezért, gyűjtsetek az óvadékra, és hozzatok be sült krumplit a beszélőre. Kudzut üdvözlöm.

21 megjegyzés:

Krumpliföld írta...

Faaantasztikus volt a balesetvédelmi oktatás. Megjegyzem 6990 Ft-ért sikerült beszereznem egy munkavédelmi félcipőt. (Női hölgyeknek jegyzem meg; nem nagyon csinos, de kék velúrbőr a fesőrésze és nem nagyon csúnya cipő, azaz láttam már rondábbat is.) Kényelmes belső kidolgozás, rezgésvédelmi és és lyukadásvédelmi beállítással a talpán.
ÉÉÉÉs ami a falevelek alatt galádul megbúvó köveket és gőzgépalkatrészeket illet: acélbetétes orral :)

Névtelen írta...

Na ehez a témához csakannyit, hogyén inkáb gerebjézni szogtam a faleveleket. de jövőre csinállok komboztállót.
Osijecko

Osijecko anyósa írta...

Ha jövőre nem találtok meg, akkor abban a komposztálóban keressetek először.

Pepita Ofélia írta...

Én mindenesetre falevélből rózsacsokrot fogok készíteni..ezért elhatároztam,hogy gyűjtöm :http://www.kreativcafe.hu/otletek/39-zi-lev.html
Ofélia

EverYbodY írta...

http://www.betegszoba.hu/?r=6746

Krumplival is fogyhatunk

A Kalifornia Egyetem, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Technológiai Központ és az Illinois Technológiai Intézet közös kutatása bebizonyította, hogy a fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatnak krumplit, a zöldség ugyanis könnyen része lehet egy alacsony kalóriatartalmú egészséges fogyasztó diétának.
Ez is bizonyítja, amit az étkezési szakértők már régóta hajtogatnak; ha fogyásról van szó, nem bizonyos ételcsoportok elhagyása, hanem a kalória-bevitel csökkentése a lényeg - nyilatkozta Dr. Britt Burton-Freeman, a kutatás vezetője - Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a burgonya, ha megfelelően van elkészítve ne lehetne része egy egészséges fogyókúrás étrendnek.”

A kutatás során 86 túlsúlyos férfi és nő étkezési szokásait kísérték figyelemmel a tudósok. A résztvevők mind egy 12 hetes csökkentett kalóriaszámú étrendet követtek, amelyben a burgonya a megengedett ételek között szerepelt. A résztvevőket három csoportra osztották, és csoportok tagjai véletlenszerűen 5-7 adag burgonyát kaptak hetente. A kutatás végére mindegyik csoport tagjai jelentős súlyfeleslegtől szabadultak meg.

Egy közepes darab héjas krumpli 110 kalóriát, rengeteg káliumot (620mg) és még több C-vitamint tartalmaz (a szükséges napi beviteli mennyiség felét). A burgonya ezen kívül nem tartalmaz zsírt, sót és koleszterint.

”Az utóbbi években a burgonyára, mint a fogyás ellenségére tekintettünk, most azonban úgy tűnik, el kell fogadnunk, hogy a krumpli az egészséges fogyás egyik eszköze lehet” - nyilatkozta Kathleen Trious, az Egyesült Államok Burgonya Érdekvédelmi Szervezetének (USPB) elnöke.

netuddki írta...

Krumpliföld: Szerintem ennél olcsóbb cipő is megfelel falevél rugdosáshoz

Osijecko: Szólj, ha végeztél, jövök szétrugdosni

Ofélia: Köszönöm, hogy feldobtad a "témát", majd írok egy bejegyzést a kreatív szóról...

Evri Bodri: Ezt eddig is tudtam.

Névtelen írta...

Eza leveles kép mindha tegnap nemlett volna
Osijecko

Krumpliföld írta...

T. Netuddki:
Lehet, hogy van olcsóbb, de ez igen-igen tartós, balesetvédelmi szempontból előnyös és hosszú utakat szoktam benne megtenni mikor beszélgetni megyek :)

Névtelen írta...

Én gereblyézni és rugdosni is szeretem a faleveleket, de arra még nem gondoltam, hogy le kellene ellenőrizni a gőzgépalkatrészt. Még jó, hogy nem törtem el eddig a lábam, ezután jobban odafigyelek. :-))
Suzy

Névtelen írta...

Ki az a Kudzu?
Suzy

netuddki írta...

Osijecko: A leveles kép nem is volt, utólag került fel.

Krumpliföld: csak nem piszijáterhez jársz?

Suzy: A Kudzu az Ashley macskája, ennyire azért tudok külföldiül

Krumpliföld írta...

T. Netuddki:
Igen, a legjobbhoz, oda, ahová Te is :)

Pepita Ofélia írta...

Asztán kötve hiszem,hogy a Gedeon bácsihoz eljárnátok mind a ketten,mer ő itt a legnagyobb,ezen kívül ő ehhez a "fertájhoz"tartozik....nem há de!!!
Ofélia

Krumpliföld írta...

Ma Mártikámmal mentünk beszélgetni egy utcába (nem mellesleg; nagyon jó volt), és elmeséltem a levélrugdosást - mert avar is volt és rajtam volt a munkavédelmi cipőm - és ő is mondta, hogy mindig féltette a gyermekeit, ha ugráltak az avarban, hogy üveg van alatta. Gőzgépalkatrészre nem is gondolt, de jobb is, mert most méginkább aggódna visszamenőleg.

Krumpliföld írta...

Offélijám, még kapsz kis gondolkodási időt :)))
Pusz

Pepita Ofélia írta...

Már mint én hogy gondolkodjam???!!!!!!

Ofélia

Krumpliföld írta...

Offélijám, Drágám; Gedeon bácsi ott, Pista bácsi itt...

Elvirácska írta...

http://hvg.hu/Tudomany/20101022_bukk_farkasnyomok
Farkasnyomok a Bükkben. Lehet, hogy nyuszi a farkas falevélrugdosós cipőjében?

Burgonyabanya írta...

A falevélrugdallás extrém sportnak számít, mert előfordul-hat, hét, nyolc..., hogy egy ebürülék kerül a cipőnkre, akármilyen árú, minőségű, színű vagy éppen acélbetétes kidolgozású is legyen a sportot űző személy cipője.

Osijecko anyósa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Pepita Ofélia írta...

Én belelépek falevelek nélkül is,ha végigmegyek(forró nyomon)az aknásított folyosón a dógozdába oszt nem figyelek eléggé!!!

Ofélia