2010. június 8., kedd

Barátaink a burgonyavédelemben


Ezúton szeretném felhívni a blog olvasóinak figyelmét arra, hogy a burgonya védelmében milyen hasznos segítséget nyújtanak számunkra a gólyák azáltal, hogy sok burgonyakártevőt elfogyasztanak. Egyben szeretném felhívni a figyelmet egy olyan oldalra, ahol egy igazi "valóságshow" látható. Természetesen nem a kereskedelmi televíziókban megszokott színvonalon, aminek az oka talán az is lehet, hogy a kereskedelmi televíziók szereplőihez képest e "show" szereplői sokkal magasabb értelmi képességekkel rendelkeznek.

Akkor lássuk a "show"-t, a következő oldalon kattints a gólyára.
A Drávamenti Körzeti Közoktatási Intézmény Darányi tagiskolájának gólyafészkét mutató webkamera élő közvetítését láthatod, mely az egyik legismertebb magyarországi gólyacsalád mindennapjait mutatja be. A gólyacsalád életéről szóló oldalt a tisztelt burgonyafogyasztók megtalálják itt a blogon is, jobb oldalon a Kulturális ellenjavaslatok listája c. menüpont alatt.
A fészekbe hamarosan újabb lakó költözik , a fotón látható árván maradt gólyafióka.

További magyarországi "gólyakamerákat" találhatsz itt.
Asszonyok, nézzetek "gólyakamerát", érdekesebb a délutáni nicaraguai filmsorozatnál! Férfiak, nézzetek "gólyakamerát", lényegesen izgalmasabb a hétvégi magyar első osztályú futballmérkőzéseknél!

Mielőtt az internetszolgáltatód kikapcsolná a netet az otthonodban, vagy munkáltatód korlátozná a hálózat használatát, esetleg gyermeked közölné, hogy a gépet ő kapta ballagásra, és nem azért van, hogy állandóan ott ülj előtte, gyorsan keresd meg itten e , hogy hol van a lakóhelyedhez a legközelebbi gólyafészek; így borsot törhetsz internetszolgáltatód, főnökeid, gyermekeid orra alá, mert bármikor ki tudsz menni gólyát nézni.

A gólya igazi példakép a burgonyakedvelők részére, mert:
-Nagyon sok burgonyakártevőt elfogyaszt. (Ezt természetesen ne tekintsék olvasóink krumplibogárevésre buzdító felhívásnak.)
-Hűséges a társához, a gólyapárok társuk haláláig együtt maradnak.
-Nagyon gondosan nevelik fiókáikat, amíg a picik meg nem erősödnek, az egyik szülő mindig a fészken marad és vigyáz rájuk.
-Néha még nálam is ügyesebbek a halfogásban, a tárgyi bizonyíték erre, hogy míg Jánossal - aki a baloldalon nagyon ügyesen tartja a kezében a lavórt, pedig az nehéz, és akinek kertjében az itt látható fotók készültek - ketten a lavórban látható mennyiségű halat fogtuk, addig a velünk szemben lévő parton a gólya 15 perc alatt kétszer ennyit kifogott és elfogyasztott.




13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Igazgatótanács Bodzaügyi alosztálya!

Mivel Itta bodzaszezon,ezért kötelességemnek érzem,hogy megosszak egy bodzareceptet.Hangsúlyozom megosztom,de még nem ettem belőle és nem készítettem még ilyet.Ha valaki elkészítené nekem,szívesen megkóstolnám!Íme a recept!

Bodzafagyi:

Hozzávalók:

5 dl joghurt
3 dl tejszín
15 bodzaernyő
1 citrom héja
6 tojás sárgája
10-15 dkg nádcukor

A bodzavirágot messze az utaktól, szép napsütésben, teljesen kinyílva érdemes leszedni. Nem mosom meg, csak alaposan kiütögetem, hogy a bogarak kipotyogjanak belőle.
A joghurtot egy éjszakán át lecsepegtettem.
A tejszínt megmelegítem, és elkeverem benne a cukor felét, majd hagyom langyosra hűlni.
A citrom héját krumpli pucolóval nagyon vékonyan lehámozom, majd a bodzavirágokkal együtt egy tálba teszem, és leöntöm a langyos cukros tejszínnel. Miután lehűlt, egy éjszakára a hűtőbe rakom. Másnap a tojások sárgájából, a maradék cukorból és a virágokkal, citromhéjjal együtt felforralt, majd leszűrt tejszínből krémet főzők óvatosan, nehogy összeugorjon.
Elkeverem a sűrű joghurttal. Ha nem elég savanykás, lehet bele citromlevet is tenni.
Teljesen lehűtöm, és a fagylaltgéppel fagyit készítek belőle. Ha nincs fagyi gép, akkor se kell búsulni, mehet egy műanyag dobozba, majd be a fagyasztóba, és óránként át kell keverni villával, illetve amikor majdnem kész, a késes robotgéppel.

Jó étvágyat kívánok:

ö.Kondorosi Kerek Ernőné Jámborka néni

Névtelen írta...

Tisztelt Netuddki!!!

1.pont a bodzafagyihoz a citromot krumplipucolóval kell pucolni!!

2.pont.A jó kapcsolataimból kifojólag tegnap telefonátt Sajtosjóska a Szalacsi bácsi szobatársa,(régi interjúalanyaim)hogy rajon Gólya(esz pont passzol a Gólya oldalra) vagyok-e még a Szalacsibácsinak.Hát igen nagy Tíztelője!Merakkor itten-e ajánlani tunna kettő vidijót!Adni kell a Qlturának is:E-hun-e:


http://www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/szalacsi--az-almom-szeretnek-meggyogyulni/cn/news-20100602-06062837

Tisztelettel:Jámborka néni

Névtelen írta...

Na ezt a témát nem értem, hogy jön ide ez a receptes téma. Mert itten a gólyáról van szó, és nem a főzés a téma. a nádcukor meg külömbense jó, meg minek kell idehozni a nádcukrot, amikor cukor témába már ugyis csak eggy cukorgyár van az egész országba, és akkor mindenki ezér a nádcukorér van oda.
Az viszont érdekesseb téma lenne, hogy álítólag a bodzából lehet bort csináni, csak azt nem tudom, nem e kell még bele valami, na ez a téma ez érdekelne.
Osijecko

Krumpliföld írta...

Kedves Osijecko, megnyugtatássul: Mindenből, ami főzhető lehet pálinkát csinálni, bort is esetleg, csak az nem üt annyira.

netuddki írta...

Tisztelt Olvasók, valamint mindazok, akik csak a képeket nézegetik!
Vezérigazgatótanácsunk Burgonyafogyasztói Főosztályának Italajánlói Alosztálya ezúton közli, hogy Osijecko úr felvetésének témájával teljes mértékben egyet tud érteni. Vezérigazgatótanácsunk sem ajánlja a nádcukor használatát.
Ezúton köszönjük az észrevételt, és hálánk jeléül közöljük a bodzabor receptjét:
Ez kell hozzá:
1 liternyi bodzavirág
1db 10literes csemegeuborka
5 liter víz
1kg kaposvári kristálycukor (még véletlenül sem nádcukor!!!)
1db citrom
2üveg sör (legjobb szerintem az Osijecko, így is fejet hajthatunk Osijecko úr magas színvonalú szakmai munkája előtt, melyet blogunk felvirágoztatása témájában fejt ki módfelett!)

Elkészítése:
Az egyliternyi lemorzsolt bodzavirágot (a csapból) folyóvízzel leöblítjük , egy nagy uborkásüvegbe tesszük. (Előtte az üvegből kiesszük az uborkát paprikáskrumplival, vagy krumplistésztával.) Héjastól belekarikázzuk a citromot.
Egy kg (nem nád!!!) cukorból 5l vízzel szirupot főzünk, ezzel leforrázzuka virágot.
Ha kihült belekeverünk 2-3 evőkanál sört. Ezt úgy oldhatjuk meg a legkönnyebben, hogy az első üveg sört 2-3kanálnyi kivételével megisszuk. Ha véletlenül ez nem sikerül, akkor van szükségünk a második üveg sörre, ebből az elfogyasztása előtt vegyünk ki 2-3kanálnyit, csak utána igyuk meg!

Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, demizsonba töltjük, ledugaszoljuk, a dugóba "kotyogót illesztünk. Ha már nem gyöngyözik,üvegekbe töltjük.Hűvös helyen tartjuk.
Burgonyás ételekhez fogyasztjuk.

Továbbra is várjuk olvasóink észrevételeit, panaszait, kéréseit, kérdéseit, bármi is legyen a téma! :-))

Vezérigazgatótanács

Kőrösi Mercédesz írta...

Egészségedre!!

Névtelen írta...

Én aztat szeretném megkérdezni, hogy a T.Vezréműszíjtekergető Tanács és Jámborka néni nem tudnának rövidebb recepteket leírni? Kérem vegyék figyelembe, hogy én nem szoktam ilyen témákban sokat olvasni, csak picit.

Előre is köszönöm (és a kilépőterítőt is!) György.

netuddki írta...

Kedves György!
Mint az bizonyára Ön előtt is ismert, az emberiség folyamatos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az Önhöz hasonlóan olvasási zavarokkal küzdő személyek is teljes mértékben élvezhessék a civilizáció azon vívmányait, melyek az olvasással állnak ok-okozati összefüggésben. Pl. ma már nem kell végigolvasni egy általános iskolásnak a Kőszívű ember fiai c. kvázi 800 oldalas regényt, mert elékészítették annak 12 oldalas változatát, aminek ismerete bőven elég az irodalom ketteshez.
Blogunk Vezérigazgatótanácsa is komoly erőfeszítéseket tesz azon magasztos cél érdekében, hogy bejegyzéseink még az Ön számára is könnyen érthetőek legyenek.
Természetesen Jámborka nénitől nem várhatjuk el ezt, Ő vélhetően továbbra is azzal a kényszerképzettel ébred nap mint nap, hogy blogunk egy ún. "Főzősblog", ezért receptjeit a továbbiakban is türelemmel kell tűrnünk, ugyanakkor az ő harcos életpályájának ismerete (melynek hamarosan közzé tesszük a IV. részét, ez ígéret, nem fenyegetés) némi magyarázattal szolgál olvasóink számára.
Az általam közzétett recept (bodzabor) témájában már egészen más a téma - hogy blogunk másik emblematikus figurájának, Osijecko úrnak szavaival éljek -, az a recept ugyanis orvosi receptnek tekinthető, tekintettel arra, hogy alkoholtartalmú és gyógynövényből készül. Erre való tekintettel látható, hogy törekedtem az egyszerűsítésre, hiszen nem soroltam fel a mellékhatásait, mert tudom, hogy az úgysem érdekel senkit.
Burgonyafogyasztói üdvözlettel:
Vezérigazugatótanács részirül netuddki.

Krumpliföld írta...

Ja és a bor - mint a receptből is kiderül - növényi eredetű, tehát vegetáriánusok is fogyaszthatják, ha marad nekik :)

netuddki írta...

T. Krumpliföld!
Az Ön állítása szerint: "Mindenből, ami főzhető lehet pálinkát csinálni".
A bejegyzésben szereplő fotón látható halakból szombaton halászlét főzünk, de ígérem, amennyiben Ön hajlandó elfogyasztani, a legközelebbi fogásunk eredményét felajánljuk Önnek pálinkafőzés céljából.
Bár furcsállom az Ön ezirányú észrevételét, de végül is nem lehet minden embernek egyforma az ízlése.
netuddki

Krumpliföld írta...

Éneztet pontosan hallottam, mikor a fijju hazajött katonaságtól eltávra, kérdé azannya:
Kisfijjam, levágtam egy csirkét, mit főzzek belőle?
Fijju: pálinkát idesanyám.
Szóval akkor biztosan lehet halból is... :)

Krumpliföld írta...

Ja, és ha Dzsem Borbála intézi a beutálómat, ősszel ottvagyok megint és ezt vehetitek fenyegetésnek :)

Névtelen írta...

Tíz-telt Krumpliföld asszonyság!

Te aki lakozol hetedhét határon,több száz krumpliföld távolságban és egy krumpliföld magasságban,negyed krumpliföld szélességben!Az onnan várható fenyegetéstől,atomtámadástól felkészítettem az Ojjektumot(lásd korábbi bejegyzésemet)!!!Az áramdíj kedvezményét viszont feltétlen hozza!Hogy mikor útálnak be,azt már világosan a tudtára adtam:majd burgonyaaratáskor,de inkább krumplivirágzáskor.Addig is sok krumplifényes vacsorát kívánok:

Dzsem Bori