2010. június 18., péntek

Verspályázat - 2. forduló

Lezárult a blog történetének első verspályázata. A beérkezett magas színvonalú pályaművek kiértékelése olvasóink részéről rendkívül szoros eredményt hozott. A legjobb vers kategóriában a szavazatok 30-30%-át kapta az "Áradat" és a "Fő, hogy utazunk!" c. pályamű, míg 23%-ot kapott a "Délután a vasúton" c. eposz.
A legfárasztóbb vers kategóriában szintén 30-30%-ot kapott az "Áradat" és a "Fő, hogy utazunk!", míg 23%-ot kapott a "Szerelem a burgonyaszállító vonat árnyékában" c. ballada.

A kialakult helyzetre való tekintettel a Vezérigazugatótanács úgy döntött, hogy a tárgyi pályázat "témájában" 2. fordulóra kerül sor az alábbi indokok figyelembevétele miatt:
-Egyes olvasóinknak gondot okozott a szavazás, és fordítva szavaztak. A megismételt szavazás lehetővé teszik, hogy ismét kifejthessék nagyra becsült véleményüket mind a két "témában".
-A fenti 4 mű vélhetően hamarosan érettségi tétel lesz irodalomból, így nem árt, ha szem előtt vannak a művek.
-A művek népnevelő és közösségformáló hatását illetően kétség kizárva.

Tehát újra lehet szavazni, és hogy megkönnyítsük a dolgot, az alábbiakban közöljük ismét a 4 verset:

Cs. István vasúti sm.: Délután a vasúton

Sínek mellett a mocsárban
A malacok röfögnek,
A krumplival jóllakva
A vasutasok böfögnek.
Szomorú a vasutas,
Mer messze van az otthona,
Ottan meg nem csak krumpli
az ebéd, hanem meg még tarhonya.
A délutáni napsugár
Bakterházon megtörik.
A bakter krumplival eszi
A megmaradt reggelit.
Elmúlik a délután is,
Akárcsak a pillanat,
Minden évben felszámolnak
Nyóc vagy tíz szárnyvonalat.
Legjobb lesz ha azok helyét
Mind krumplival bevessük.
Kisiklik a tehervonat
Mi aztat is nevessük!
 
Szerelem a burgonyaszállító vonat árnyékában

Ó jajj, még érzem a tehervagonba tavalyelőtt belerothadt krumpli szagát, és mégis, kalauz kisasszony, én sohasem fogom elfeledni magát.
Akkor láttam meg, mikor a szemafor átváltott zöldre, mikor a vonatunk begurult a krumpliföldre. Éhes is voltam, mert aznap nem ettem egy sült krumplinál egyebet, és csak néztem, néztem, egyre csak néztem, milyen kedvesen kezeli a jegyeket.
Rögtön elbűvölt engemet mosolyával, mely olyan finom volt, mint a vaníliás jégkrém burgonyával. S bár mint megszoktam, most is késett a vonat, elfeledtette velem minden bánatomat.
S akkor megszólalt bennem egy hang: "Hol a jegyed, Pista?" - s tudtam, ha most elmenekülök, sosem láthatom Önt vissza. Így hát maradtam, az ember úgysem kerülheti el a végzetét, és ha kell, hát akkor meg kell váltani pótjegyét.
Ó, bárcsak szárnyam volna, mint a burgonyabogárnak, de nincsen, így maradok őszinte hódolója magácskának. Mint a tavaszi esőnek jól esik a burgonya vetés, oly boldogságot okozott nekem ez a vasúti büntetés!
Mivel egy kalauznő most már az én drága kedvesem, a randevú előtt krumplit eszek, és a fülemet megmosom rendesen. Nincs a világon, ami elválasszon, említhetik bár a nagyharangot, az ásót és a kapát, mert mi most már mindig együtt esszük, amíg élünk a finom burgonyát!
 
(inkognítóját megőrizni kívánó szerző): Áradat
Mint a tévelyegve tajtékzó
tovatűnő denevértakony,
mely belepi a völgyet,
úgy lepi el az áradat a falut
elmosva a vasúti töltést,
s a krumpliföldet.
 
Sekszpír Aladár: Fő,hogy utazunk!
Huzatos állomás,Kőbánya-Mocsolád….
Négy húsz,korai,személy,álmosan utazik a család.
Mennek Pestre a vásárra,ülés alatt liba,pipe,kolompér,
Gá-gá,kotkodács,az utastérben minden elfér
Előkerül az abrosz,bicska,hagyma,egy tábla szalonna…
Van itt minden,csak legyen aki elfogyassza..
Bágyadt kalauz kéri a jegyeket …
Félúttól vonatpótló buszok szállítják az embereket!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

T.Netuddki!

Tájékosztatom,hogy felelőtlen ígéretek áldozata lettem pereputtyostól!!!!
Ígéret Netuddki Blog és Vezérigazgatótól:
„Van egy határidőn túl beérkezett pályamű, melyet a szavazásnál nem tudtunk figyelembe venni, de mivel Jámborka néni pereputtyáról van szó, így a pályázati eredményekkel egyidejűleg közlésre kerül, valamint a beküldőt értékes vigaszdíjban részesítjük.”

Én ezt a pályaművet nem láttam az ígéretekkel ellentétben,szóljon ha valaki látta,pedig korrumplíciót is alkalmaztam,a vastag borítékot is átadtam,hogy egy hozzám közel álló FONTOS személy(nem vonat) világhírhedtségre jusson!!!!!!!Az értékes vígaszdíjról nem is beszélve!!!!
Na most akkor így van vagy nem így van a téma,mert ha nem akkor mondja meg,mer különben kiteregetem a SZENNYEST!!!

Tisztelettel a pereputtyom és a retyerutyám nevében:

ö.Kondorosi Kerek Ernőné született Dzsem Borbála

Névtelen írta...

Ebbe a témába melléje kell álnom a szerkesztő urnak, merhogy még nincsen eredménye a pályázatoknak, hanem még egycer lehet szavazni mind a kéttémába.
Borbála néni ugy látcik nem értette meg a témát.
Na megyek, mer 10perc mulva meccs van
Osijecko

Kőrösi Mercédesz írta...

Szavaztam! Szabad kérdezni, mikor történt ez az éktelen nagy vihar a krumplifőd felett?
m

netuddki írta...

A vihar folyamatosan történik országunkban, a célja a magyar burgonyatermelés felvirágoztatása, és a termelők figyelmének ráirányítása arra a nyilvánvaló tényállásra, hogy mennyire bölcs dolog a földeket krumplival beültetni. Elsősorban azért mert finom, másrész pedig tessék csak megfigyelni, hogy ahol 100%-ban elverte a termést a dinnye, mi az, ami teremni fog?
A kukorica? Nem!
A búza, vagy más takarmánynövény? Nem!
Talán a dinnye? Nem!!!
A KRUMPLI az ami teremni fog, mert a krumplitermelők bölcs előrelátással tudják, hogy ami a föld alatt van, nem veri el a jég, és újra ki fog hajtani, teremni fog. Sőt, a jégverés még jót is tesz a krumplinak, mert megöli a krumplibogarakat, tehát a jégesőt a krumpliföldön tekinthetjük a biológiai védekezés alapmódszerének.
Itt kell utalnom Jámborka néni ötletére a nádcukrot illetően: Nos a cukornádat szintén tönkreteszi a jég, míg a cukorrépa védve van tőle. Újabb érv a répacukor használata mellett!

Névtelen írta...

A SZENNYES témájával kapcsolatban még csak annyi a téma,hogy szegény jó uram is kiteregette egyszer,amikor kiszedte a száraz ruhákat az elindítatlan mosógépből és egyenként felcsipeszelte a szárítóra...Úgyhogy vigyázat én is tudok ilyet csinálni!

Dzsem Borbála

netuddki írta...

T. Bori néni!
Köszönjük az értékes tájékoztatást, melyből megtudhatták olvasóink, hogy akkor Ön ezek szerint mégsem valamilyen parfümhamisító csoport áldozata

Krumpliföld írta...

Meleg van, csak a gyümölcsöt kívánom, meg az édességet - krumplit nem - de szükséges lesz az észpörgetéshez, mert már nem értem, kicsoda utazott el? Dzsem Borbála és T. Csalággya a szokásos helyre, amit még háromszor meg kell látogatni azé, hogy Róluk nevezzék el?