2010. december 29., szerda

Időjáráselőrejelzés burgonya segítségével

Ilyenkor télen talán a szokottnál is jobban foglalkoztatja a tisztelt burgonyafogyasztókat, hogy milyen időjárásra számíthatnak a közeljövőben. A felelőtlen személyek, akik nem gondoskodtak időben családjuk téli burgonyaszükségletéről azért aggódnak emiatt, mert félnek, hogyha a boltból hazafelé elesnek a jeges úttesten, szétgurul a krumpli; azok pedig akik megfelelő burgonyakészletet halmoztak fel jó időben - mit azt magam is tettem - a sörösüvegek épsége miatt nyugtalankodhatnak.
Mivel a meteorológusok e világon harmadik helyen állnak a legmegátalkodottabb hazudozók szakmai jegyzékében (kevéssel lemaradva a politikusoktól és a statisztikusoktól), így felmerülhet a kérdés: Hogyan juthatunk megbízható értesüléshez a közeljövő időjárását illetően?

A megoldást természetesen a krumpliban kell keresni. Aki - hasonlatosképpen e blog szerzőjéhez - megfelelő időt áldoz a burgonyakutatás aktuális kérdéseinek tanulmányozására, meg is találja a biztos módszert.

Az alábbiakban közlök egy részletet Herczegh Éva/Vojnits András által szerzett Időjós élővilág című könyvből:

Amint olvashatjuk, a módszer pofonegyszerű: Ültetünk a lakásban krumplit, és ha estének előtte (gyengébbek kedvéért: kb. akkor, amikor régebben a Maunika-show-ban a harmadik reklám szokott lenni) azt tapasztaljuk, hogy a kocsányait hajlítja a krumpli, miközben a virágai lefelé vagy oldalt néznek, akkor egészen biztos, hogy rossz idő várható.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy miután a hétvégén elfogyasztottam egy vietnami csüngőhasú malac csülkének köreteként készített, a csülökkel együtt sütött nagy adag krumplit, rájöttem, hogy ilyenkor télen az alacsonyabb hőmérsékletű helyeken hidegebb van, a magasabb hőmérsékletű helyeket pedig melegebb. (Persze csak egymáshoz viszonyítva.)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez ténleg működik? És mibe kell el ültetni elég valami jónagy virág cserépbe vagy kell valami még hozzá?
Osijecko

Pepita Ofélia írta...

Mondjuk föld(nem sárga),de az mindenképp!!!De lehet,hogy kell mellé egy béka is dunsztos üvegben és létrával!

Krumpliföld írta...

A statisztikusokat kérem kivonni a hazugok sorából. Mint statisztikus (is) tiltakozom a vád ellen. Mindent adatokkal tudunk bizonyítani, mert az első volt amit megtanultunk: megfelelő mennyiségű adatból mindent be lehet bizonyítani :)
Még jó, hogy lett net-em :)
(Ne tiltakozz, ne ájuldozz Fijjam.)

netuddki írta...

Osijecko: Lehet földbe is, de nekem van egy krumplim az íróasztalomon, az simán kihajtott föld nélkül is. Majd teszek fel róla képet.