2010. december 8., szerda

Óvjuk háziállatainkat!

E blog olvasói - karöltve a csak a képek kedvéért idelátogatók folyamatosan gyarapodó táborával - már megszokhatták, hogy a blogban gyakorlatias életvezetési tanácsokat olvashatnak szaporán időnként, melyeknek alkalmazása hatékony népnevelési és közösségformáló tevékenység kifejtését eredményezi. Így volt ez akkor, amikor a falevélrugdosást igyekeztem biztonságosabbá tenni, vagy amikor az évszázad átveréséről rántottam le a leplet.

És így van ez most is, amikor a háziállatainkat fenyegető veszélyekre hívom fel a figyelmet.

A burgonyatermelés szempontjából nagyon kedvezőtlen, hogy december első három napján majdnem annyi csapadék esett, mint máskor egész decemberben szokott. Ez egyrészt aggállyal töltheti el a burgonyatermelőket, mert a belvízzel elöntött területek miatt jövőre vélhetően kisebb területen lehet majd krumplit termelni. Természetesen a sok csapadék áradásokat is okoz, ami veszélybe sodorhatja kedvenc háziállatainkat.

Az még a kedvezőbb eset, ha kedvenc háziállatunk az árvíz során elpusztul. Mert ha megtaláljuk, akkor egy ügyes preparátor segítségével ki lehet tömetni néhai kedvencünket, és továbbra is örömet okozhat a társasága. Ha mégsem ezt választjuk, még mindig elajándékozhatjuk valamelyik rosszakarónknak plüssállatként. Igaz, a preparálás pénzbe kerül, de ez a takarmányozás költségeinek megspórolása révén bőségesen visszatérül. (Vélhetően az alábbi képen látható néni is ezt tervezi. A kép forrása ehun e)

Elpusztult patkányok a belvízzel körbevett ház udvarán a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Hodászon

Nagyobb csapásként érhetjük meg, ha házi kedvencünk sorsát illetően kételyek közt maradunk affelől, vajon mi történhetett vele? Ez akkor fordulhat elő, ha kedvencünk tud úszni, és így az áradáskor nemes egyszerűséggel kiúszik, mint azt az alábbi fotón látható Nikica is tette. (Az ő története meg ehun olvasható e, ráadásul ő visszaeső.)
vizilo

Mit tehetünk hát? Ha előrelátóak vagyunk, akkor úszni nem tudó háziállatot választunk, mert akkor amint említettem az árvíz után kipreparáltathatjuk. Vagy ha nem szeretnénk, hogy házi kedvencünk elússzon az árvízzel, akkor igyekezzünk olyan magasságban elhelyezni, ahol már nem veszélyezteti az árvíz. Vélhetően ezt ismerte fel sok ember, aki a panelban tart az emeleten aranyhalat, macskát, kutyát, disznót és még más egyéb állatot.

Mindenesetre én a vízilovakkal vagyok. A volt általános iskolai magyartanárom, Sárika néni pedig szégyellheti magát, hogy azt állította, amikor a házi feladatban leírtam, hogy láttam a Lanka-csatornában vízilovat, hogy hazudok, mert Magyarországon nem él a vizekben víziló.

Az lehet, de itt a tárgyi bizonyíték, hogy nagy áradás esetén Montenegróból felúszhat!!!

11 megjegyzés:

Elvirácska írta...

Sőőőt krokodilt is tartottak, aztán lehúzták a WC-n, és a csatornában megtámadta a szerelőket. Bizony

Névtelen írta...

Na énezeket nem értem hogy, lehet valaki ekorra ökör hogy, vizilovat tart? Hát menyi kaját megehet az eggy nap?
Osijecko

Névtelen írta...

Tessék mondani, a tengerimalac tud úszni? :-))
Suzy

Krumpliföld írta...

Nem tudom, de, hogy farka nincs, azt láttam.

netuddki írta...

Osijecko: Nagyon gyakorlatiasan közelítetted meg ezt a "témát", nem is fogok vízilovat tartani otthon.

Suzy: Persze, hogy tud úszni, benne is van a nevében, hogy tengeri.

Don Fülig írta...

Cccc a kukorica is rengeri oszt mégsee

Névtelen írta...

A kukorica nem "rengeri", hanem tengeri. De nem tud úszni, mert növény. :-))
Szép hétvégét mindenkinek!
Suzy

Névtelen írta...

Hát itt meg mi történt? Téli szünet van????
Szánkózni ment a főszerk. úr, vagy krumplit vetni?
Suzy

netuddki írta...

Nem hőbölögni, sok energiámat és szabad agyi kapacitásomat lekötötte az új játék érdekében lefolytatott tárgyalássorozat.

Névtelen írta...

Elnézést a türelmetlenségemért, az új játékot olvasva már érthető, hogy sok tárgyalás vezetett el ide.
Azért többet ne forduljon elő ilyen hosszú szünet. :-))
Suzy

netuddki írta...

Nem lesz többet ilyen hosszú szünet.
(De rövidebb se.)