2010. december 1., szerda

Távoli burgonyaföldeken

Távol áll tőlem a szándék, hogy e blognak valamiféle napló jellege legyen, de tekintettel arra, hogy a blog hivatalos e-mail címére érkezett ilyen jellegű igény, így néha lesz egy-egy ilyen jellegű bejegyzés. (Eddig is volt egyébként.) E bejegyzések különben is figyelemmel vannak azokra a látogatóimra, akik csak a képeket nézegetik.

Szóval az úgy volt, hogy elkéretőztem a gyerekektől, akik megengedték, hogy három napra elutazzam a volt menyasszonyommal az ország más vidékein megvizsgálni a lehetőséget a burgonyatermelésre. Mivel nem szeretem elaprózni a dolgokat, meg azt sem, ha tömeg vesz körül, kibéreltem magunknak egy teljes szállodát. Mivel mi voltunk az egyedüli vendégek ebben az időben, szerintem ezt nem túlzás kijelenteni.

Olvasóink kedvenc ételének, az ebédnek az elfogyasztása céljából a körmendi Halászcsárdát sikerült választanom, csak ajánlani tudom, baráti árai vannak, és ráadásul elég rendesen készítik el a sült krumplit. A fotón a csárda előtti szobor látható a két szerelmes hallal. Szerintem e plasztikában, melyen halak állnak, jól manifesztálódik az az alkotói szándék, hogy a művészt a szerelmétől csak a hal áll választhatja el. A másik fotón pedig a tárgyi bizonyíték látható, hogy nem csak kézzel tudok beleenni a sült krumpliba, mint otthon, hanem komoly előrehaladást kezdek elérni az evőeszközök használata terén is.
E blogban a törzsolvasónk, Jámborka néni küzdelmes életét feldolgozó eposz III. fejezetében már utalatam arra, mennyire szép része az országnak az Őrség.  Mi Szalafőt céloztuk meg a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttest. (Némely info ehun-e) (Meg ehun is.) Ráadásul költséghatékonyan néztük meg, mert október 31.-ig látogatható. Azért az épületeket így is meg tudtuk nézni, plusz belestünk az ablakokon.
Ezen a fotón látható, amint szerény személyemnek, és a volt menyasszonyomnak az árnyéka rávetődik erre a szép kis népiépítményre.










Ez pedig az úgynevezett kerített ház jobb oldala. Az U alakú épületegyüttes bal és hátsó oldalán helyezkedtek el az ólak, ebben a jobb oldali részben volt középen a konyha, elől pedig a szoba. Középen, a deszkapalánkkal elkerített részen volt a trágyatároló. A volt menyasszonyom még mindig nem érti, miért tárolták a trágyát ennyire közel a lakóépülethez, de elmagyaráztam neki, hogy az még mindig kevésbbé büdös, mint némely napjainkban kapható illatszer.

Ez a kerített ház bal oldala és hátsó része.
Anyaga: Fa, sár, rozsszalma. Ennyi.
Ez pedig a szoba belseje, az ablaküvegen át fotózva: két ágy, egy bölcső, asztal két székkel, néhány láda.










(Ez a szobabelső itt az utolsó fotón.)
Ami még nagyon tetszett: A csend. Semmiféle közlekedési eredetű zaj nem volt hallható. Valahogy szívesebben élnék ilyen helyen, mint a "városi gyökérzónában", ez nekem jobban hiányzik, mint a térerősség. 

Vasárnap délután akartunk tenni még egy őrségi kört, de annyira intenzíven kezdett esni a hó (Reggelre 10cm esett), hogy végül csak egy nagy séta lett belőle a Hársas tó partján. A tó partján egy tanösvény van, ezt jártuk végig. Fotóztam néhányat, a második képen látszik, mekkora pelyhekben esik, alig látszanak tőle a kacsák, pedig burgonyakrokettel nagyon finomak. 











Azt már eldöntöttem, hogy az Őrségbe megyünk még tavasszal és ősszel is...

11 megjegyzés:

Wagner és a Többiek írta...

"elmagyaráztam neki, hogy az még mindig kevésbé büdös, mint némely napjainkban kapható illatszer."
ez durva utalás Jámborka szappanjára.
Kéne még, de akkor már nem ad.

Kőrösi Mercédesz írta...

Értem már a Hársas-tavat. Vagy tót?

Felháborodtam a krokettes kacsákon... kéretik hápogni és totyogni hagyni őket... KÖszönöm!!!

EverYbodY írta...

Késsel villával nem is a krumplit eszi, hanem a többit :P

Névtelen írta...

Igen szép helyen jártatok, én már csak tudom. :-))Szólhattál volna, hogy errefelé jártok, így lemaradtatok egy jó kis túrós rétesrtől...
Suzy

netuddki írta...

Wager és...: J. néni szappanját nem sorolnám az illatszer kategóriába.

m: én hagyom a kacsákat hápogni és totyogni, mert tudom, hogy frissen levágva a legjobbak.

Evribodri: ez igaz, a krumplit a számmal eszem.

Suzy: csak nem ősrégi vagy?? Bocsánat, őrségit akartam írni.

Pepita Ofélia írta...

Mivel nagyon muzikális vagyok,azon kívül hogy szeretem a sült krumplit,ezért megkérdezném a Műemlék együttesnek jelent már meg cédéje?????Jó volt a költséghatékony koncert???

Pepita Ofélia

Névtelen írta...

Határeset vagyok, de ennél többet nem vagyok hajlandó elárulni, mert a főnök úr sem válaszol a kérdéseimre!!!
Az ősrégit pedig kikérem magamnak!!!!!!!!!!!!!!!
Suzy

Névtelen írta...

Szép hetet mindenkinek!
Sajnos rohannom kell. :-((
Suzy

Névtelen írta...

Ijen hejen énis szivessen laknák. ahol a sok szomszédok minnél messzeb vannak.
Osijecko

Horváth Ruth írta...

Vagyunk így egy páran Fijjam, de megyek látógatóba Hozzátok, hiényzik a Lányom és az Unokák.

netuddki írta...

H. Ruth, te mindig csak fenyegetsz bennünket a megjelenéseddel, de már úgy vagyok vele, mint a jetivel: hiszem ha látom!