2011. január 4., kedd

Segít a matematika - gyakorlatias tanácsok blogokon meghirdetett játékokhoz

Bizonyára nem ismeretlen a blogolvasók részére, mi a lényege egy átlagos blogban meghirdetett játéknak - és vélhetően azok is ismerik a lényeget, akik csak a képeket nézegetik.

Így tényleg csak azok kedvéért részletezem szerény véleményemet, akik az elmúlt 20-25 évet börtönben töltötték, és így csak mostanában nyílott lehetőségúk arra - akár amnesztia, akár szökés útján -, hogy az internet, és azon belül a blogokon hirdetett játékok lényegével megismerkedjenek.

Következzék hát egy igazi illúzióromboló és antiszociális bejegyzés.

Hogyan épül fel egy átlagos játék valamely blogon? Lássuk a receptet:

Hozzávalók:
1db blog (beszerzése könnyű, az átlagos közép-kelet-európai felhasználó is el tudja készíteni legfeljebb 5 perc alatt, ha sokat értetlenkedik, akkor is.)
Minimum 1db játék díja (bármi lehet, ezt nyeri meg a játék végén a győztes, jellemzően sorsolás - esetleg vesztegetés - útján)
Játékban résztvevő személyek, lehetőleg minél több, hiszen a résztvevők száma szorosan összefügg a játék céljával, de erről majd később (Ezek száma látszólag független a játékot meghirdető személytől. De csak akkor van így, ha nem vagyunk tisztában a gráfelmélettel, és az emberi kíváncsiság természetével, de erről is később)
Nagyjából ezek az elengedhetetlenül szükséges dolgok a játékhoz. Persze lehetnek más összetevők is, ilyen például az ürügy. Itt majdnem a játék okát írtam, de az oka valaminek az a valódi célja, míg az ürügy éppen a valódi ok elpalástolását szolgálja. És ezzel el is érkeztünk a játék céljához.

A játék célja: Önmagunk és/vagy blogunk népszerűsítése felhasználva az emberekben lévő versenyszellemet és birtoklási vágyat. A játék díja kizárólagosan ezt a célt szolgálja. Természetesen a díj önmagában még kevés ahhoz, hogy több olvasónk legyen, reklámra is szükség van, hogy özönöljenek a játékban részt venni kívánó személyek. Ezt a célt szolgálja az a feltétel, hogy meg kell hirdetni a résztvevőknek a blogjukon, vagy valamelyik egyéb oldalon, hogy játék van. (Persze vannak kivételek, de ez a ritkább. Arra azért kíváncsi lennék, hogy egy száz résztvevős játékban a játék meghirdetője veszi-e a fáradságot, hogy leellenőrizze, a benevezők eleget tettek-e ennek a feltételnek? Mert ha nem, akkor csaltak, ki kéne zárni őket a játékból.)
Itt van további szerepe a gráfelméletnek és az emberi kíváncsiságnak. Ha egy játékban részt vevő meghirdeti a blogjában, hogy valahol játék van, akkor mindazok, akik ezt olvassák - a kíváncsiságuk miatt - felkeresik a játékot, esetleg be is neveznek.
A játék meghirdetője további résztvevőket szerezhet a játékhoz, amennyiben feliratkozik más blogokra követőként. A többit - a kölcsönösséget és viszonosságot is figyelembe véve - a gráfelmélet és a kíváncsiság elvégzi.

A fentiekre való tekintettel mit tegyen az, akinek nem ment al a kedve a játéktól, és szeretne valamely játékba benevezni?
Több javaslatom is van, melyekkel növelhetjük az esélyeinket, de csak egyet közlök ezek közül: Mindig csak a játék vége felé kell jelentkezni egy adott játékra.
Ez azért lényeges, mert minél több résztvevő közül kerül kisorsolásra a nyertes, annál kevesebb lesz az esélye, hogy éppen ráesik a választás. Ezt még azok is beláthatják, akik gyengék voltak kombinatorikából.
Így célszerű arra törekedni, hogy a saját blogunkban csak a játék utolsó napján tegyük közzé, hogy valakinél játék van, mert így legalább azok nem találnak oda a játékhoz, akik csak tőlünk szereztek volna tudomást róla. Ezzel növeljük a saját nyerési esélyeinket.
Akinek nem sikerült elvennem a kedvét ezek után a játéktól, az mág mindig játszhat a távcsőért, és tart még a másik játék is a krumplis ékszerekért.

7 megjegyzés:

Kőrösi Mercédesz írta...

Végigolvastam!!!!
Teljesen igazad van, nem kötözködök. Az milyen csúúúnya lenne! De nem.

Krumpliföld írta...

Léccimár, ha a gráfelméletben benne tetszel lenni, a 4 kvantumszámot - amiknek jelentését tudtam, de a sorrendjét elfelejtettem - küldjed már el egy e-mailban, vagy írj egy posztocskát róluk a krumpliterméssel kapcsolatban. Köszönöm :)

Névtelen írta...

Hát ez tényleg "illúzióromboló és antiszociális", mint a főszerk. úr általában. :-))
Mindenesetre nem szállok be a krumplis ékszerekért folyó játékba, majd csak a hónap végén.
Suzy

netuddki írta...

m: Gratulálok! De tényleg.

Suzy: Örülök, hogy legalább egy valaki megfogadja a tanácsomat. A baj csak az, hogy már beneveztél a játékba...

Krumpliföld írta...

Ha tévedésügyileg azt gondolja Ön T. Netuddki, hogy beneveztem bármibe is; nem-nem nem. Csak és kizárólag egy gukker érdekel. De az annyira, hogy örökbe sem kell, csak kb. 1 hétre is elég, vagy 1 órára. Csak játszani kicsit :)

Monica írta...

Rég röhögtem könnyesre magam! köszi

netuddki írta...

Kedves egészségedre!
Pedig a bejegyzés (Szinte) minden szívát komolyan gondoltam...