2010. december 14., kedd

Heti recept - Pihentetés nélküli ravasz mézes krumplis

Tekintettel arra, milyen rendes vagyok, mindazok ellenére, hogy a blog nem népünnepély és nem kívánságműsor, közzéteszek egy újabb krumplis receptet. Az eredeti recept egy mézeskalácsszerűség: Pihentetés nélküli mézes a neve, de a családom legfiatalabb burgonyakutatója továbbfejlesztette krumplisnak. Attól lesz ravasz, hogy rengeteg krumplit megtakarítunk a készítése által.

Hozzávalósi összetevők:
1kg liszt, 3kiskanál szódabikarbóna, 1evőkanál mézessütemény fűszerkeverék, 30dkg porcukor, 30dkg sütőmargarin, 2,5dl méz, 3 tojás.

Gyártásának technológiája az alant felsorolt lépésekből áll:

A lisztet, szódabikarbónát, fűszerkeveréket és a cukrot összeforgatjuk. A margarint belemorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
(Az eredeti receptben ugyan nem történt említés róla, de a családtagjaim a tojást héját kidobták a felhasználás előtt.)

Lisztezett gyúródeszkán 2-3 cipóra osztjuk a keletkezett matériát.  Az egyiket 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, különböző formákra kiszaggatjuk.
(Az eredeti receptben ugyan az szerepel, hogy 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, de szerintem az már vastag. Persze lehet, hogy csak sokat dolgoztam a gépgyártás területén. Az eredeti receptben arról nincs említés, mi legyen  a másik két cipóval, mi mindenesetre ugyanúgy feldolgoztuk, mint az elsőt.)

A kiszaggatott félkésztermékeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, 453 kelvinre előmelegített sütőben 8-10percig sütjük.

Cukormázzal díszítjük, hogy krumplis legyen.

Íme a végeredmény, a pihentetés nélküli ravasz mézes krumplis:


Az idősebb burgonyafogyasztók bizonyára emlékeznek rá még Rákosi pajtás idejéből, hogy: "Jobban megy a munka, ha zeng a dal!"
Ezt szem előtt tartva jól tesszük, ha a krumplis mézes sütemény gyártása során, valami témához illő dalt hallgatunk, pl. a Kárpátia Mézeskalács című művét.


És a végére egy villámhír: A héten újabb játékot indítok, melynek díja két csodálatos burgonyás ékszer lesz!

11 megjegyzés:

Krumpliföld írta...

Behalok :) Tényleg őrüüüttt sok krumpli megtakarítható vele :)
Számoljad már át a Kelvint Farenheitre kérlek, ne kelljen kínlódnom vele :) Thanks.

Pepita Ofélia írta...

Na végre egy jó krumplis recept.Már az öt hónapja fent lévő tárkonyos krumplileves után ez igazi változatosságot jelent a blog életében.Nem túl hamar jött ez???

Pepita Ofélia

Névtelen írta...

Énszerintem ez az eggyik legszeb számuk. de föllehetet volna tenni a rendes klippet is.
Osijecko

MacccHiano Koimbrá Dellá Koronijjá Ijázvédó írta...

Na végre, máá sokat fotytam a folytonazonos levestő.

Névtelen írta...

A mézeskalácsot amúgy a sütőben 180 fokon kell sütni, ha valaki tényleg ki akarja próbálni. Finom, csak nagyon sok munka van vele.

EverYbodY írta...

453 kelvin is equal to 179.85 degrees Celsius and 1 kelvin equals -272.15 degrees Celsius. ChaCha!

Dr. Krumpliföld írta...

356 °F = 180 °C = 453 °K

Névtelen írta...

Nem igaz, hogy sok munka van vele. Viszont több napot (vagy hetet) érdemes pihentetni a fogyasztás előtt, akkor lesz a legfinomabb!
A Kárpátiának tényleg ez az egyik legszebb száma, szerintem is. Meg van még egy, ami nagyon tetszik, mikor a lány öngyilkos lesz, mert meghalt a hadnagy, akit szeretett.
Suzy

netuddki írta...

Ofélia: kicsit tényleg korai volt, félek, hogy egyesek rászoknak arra, hogy mindent azonnal teljesítek, és majd visszaélnek vele.

Osijecko: Gondolkodtam a rendes klipen is, de van benne, ami nem tetszett, így maradt ez.

Névtelen: Nincs vele sok munka (főleg így, hogy én csak az észt osztottam hozzá, hogy hogyan kéne9

Suzy: Ha majd a nyarunknak vége

Névtelen írta...

Igeeeeen, ez az!!!
(A főnök úr Kárpátia-rajongó tetszik lenni?)
Suzy

netuddki írta...

Nem, de van néhány számuk, amit szívesen meghallgatok.