Tekintettel arra, milyen rendes vagyok, mindazok ellenére, hogy a blog nem népünnepély és nem kívánságműsor, közzéteszek egy újabb krumplis receptet. Az eredeti recept egy mézeskalácsszerűség: Pihentetés nélküli mézes a neve, de a családom legfiatalabb burgonyakutatója továbbfejlesztette krumplisnak. Attól lesz ravasz, hogy rengeteg krumplit megtakarítunk a készítése által.
Hozzávalósi összetevők:
1kg liszt, 3kiskanál szódabikarbóna, 1evőkanál mézessütemény fűszerkeverék, 30dkg porcukor, 30dkg sütőmargarin, 2,5dl méz, 3 tojás.
Gyártásának technológiája az alant felsorolt lépésekből áll:
A lisztet, szódabikarbónát, fűszerkeveréket és a cukrot összeforgatjuk. A margarint belemorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
(Az eredeti receptben ugyan nem történt említés róla, de a családtagjaim a tojást héját kidobták a felhasználás előtt.)
(Az eredeti receptben ugyan nem történt említés róla, de a családtagjaim a tojást héját kidobták a felhasználás előtt.)
Lisztezett gyúródeszkán 2-3 cipóra osztjuk a keletkezett matériát. Az egyiket 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, különböző formákra kiszaggatjuk.
(Az eredeti receptben ugyan az szerepel, hogy 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, de szerintem az már vastag. Persze lehet, hogy csak sokat dolgoztam a gépgyártás területén. Az eredeti receptben arról nincs említés, mi legyen a másik két cipóval, mi mindenesetre ugyanúgy feldolgoztuk, mint az elsőt.)
A kiszaggatott félkésztermékeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, 453 kelvinre előmelegített sütőben 8-10percig sütjük.
Cukormázzal díszítjük, hogy krumplis legyen.
Íme a végeredmény, a pihentetés nélküli ravasz mézes krumplis:
Az idősebb burgonyafogyasztók bizonyára emlékeznek rá még Rákosi pajtás idejéből, hogy: "Jobban megy a munka, ha zeng a dal!"
Ezt szem előtt tartva jól tesszük, ha a krumplis mézes sütemény gyártása során, valami témához illő dalt hallgatunk, pl. a Kárpátia Mézeskalács című művét.
És a végére egy villámhír: A héten újabb játékot indítok, melynek díja két csodálatos burgonyás ékszer lesz!
11 megjegyzés:
Behalok :) Tényleg őrüüüttt sok krumpli megtakarítható vele :)
Számoljad már át a Kelvint Farenheitre kérlek, ne kelljen kínlódnom vele :) Thanks.
Na végre egy jó krumplis recept.Már az öt hónapja fent lévő tárkonyos krumplileves után ez igazi változatosságot jelent a blog életében.Nem túl hamar jött ez???
Pepita Ofélia
Énszerintem ez az eggyik legszeb számuk. de föllehetet volna tenni a rendes klippet is.
Osijecko
Na végre, máá sokat fotytam a folytonazonos levestő.
A mézeskalácsot amúgy a sütőben 180 fokon kell sütni, ha valaki tényleg ki akarja próbálni. Finom, csak nagyon sok munka van vele.
453 kelvin is equal to 179.85 degrees Celsius and 1 kelvin equals -272.15 degrees Celsius. ChaCha!
356 °F = 180 °C = 453 °K
Nem igaz, hogy sok munka van vele. Viszont több napot (vagy hetet) érdemes pihentetni a fogyasztás előtt, akkor lesz a legfinomabb!
A Kárpátiának tényleg ez az egyik legszebb száma, szerintem is. Meg van még egy, ami nagyon tetszik, mikor a lány öngyilkos lesz, mert meghalt a hadnagy, akit szeretett.
Suzy
Ofélia: kicsit tényleg korai volt, félek, hogy egyesek rászoknak arra, hogy mindent azonnal teljesítek, és majd visszaélnek vele.
Osijecko: Gondolkodtam a rendes klipen is, de van benne, ami nem tetszett, így maradt ez.
Névtelen: Nincs vele sok munka (főleg így, hogy én csak az észt osztottam hozzá, hogy hogyan kéne9
Suzy: Ha majd a nyarunknak vége
Igeeeeen, ez az!!!
(A főnök úr Kárpátia-rajongó tetszik lenni?)
Suzy
Nem, de van néhány számuk, amit szívesen meghallgatok.
Megjegyzés küldése